реклама

реклама

Очі бояться, а руки роблять: підприємства Черкаської області доводять, що можуть бути конкурентоспроможними на європейських ринках. Страшилки про те, що продукція українських підприємств потрібна лише на теренах колишнього СРСР, виявилися міфом, – доводить власним прикладом черкаський бізнес.

KARP6105 tiff

Експорт товарів із Черкащини в першому півріччі цього року збільшився порівняно з таким самим періодом минулого на 43,6%. За даними Головного управління статистики в Черкаській області, зовнішньоторговельні операції на Черкащині проводилися з партнерами із 112 країн світу. Серед найбільших партнерів – Білорусь, Єгипет, Польща, Китай, Індія. Одним із основних орієнтирів є Європейський Союз – сюди експортується майже 32% продукції Черкащини.

Підприємств, які експортують свої товари по всьому світові, в нашій області досить багато, – говорить директор департаменту регіонального розвитку Черкаської облдержадміністрації Роман Карманнік. – Звісно, поле для подальшого розвитку ще величезне. Працювати є над чим. Зі свого боку місцева влада напрацьовує певну політику, щоб експорт із нашої області розвивався.

Щоб навчити підприємства Черкащини експортувати свої товари, передусім, до країн ЄС, чимало зусиль докладає і обласна торгово-промислова палата.

– З моменту підписання Угоди про поглиблену та всебічну зону вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Черкаська торгово-промислова палата активізувала проведення навчальних та інформаційних заходів, покликаних підвищити рівень компетентності підприємств Черкащини при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, – наголошує перший віце-президент торгово-промислової палати Сергій Корнієнко. – Проводимо зустрічі з іноземними делегаціями та організовуємо закордонні візити на запрошення партнерських організацій.

На сьогодні, за свідченням статистиків, основу товарної структури експорту області складали продукти рослинного походження – 40,1%, готові харчові продукти – 26,1%, жири та олії тваринного або рослинного походження – 11,7%.

ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат» постачає свою продукцію в чотири десятки країн світу, в тому числі й у Європейський Союз, – розповів «Прочерку» голова правління цього підприємства Владислав Кулініч. – Зокрема, постачаємо масло в Нідерланди, Німеччину.

Кулiнiч

Золотоніське підприємство пройшло низку міжнародних аудитів, у тому числі у Швейцарії й зібрало вже досить солідну колекцію сертифікатів безпеки і якості своєї продукції.

Прорив у торгівлі на європейському ринку стався в останні два роки, – розповів Владислав Віталійович. – Провели в нас аудит і закупляють нашу продукцію для використання у своєму виробництві компанії зі світовим ім’ям – «Монделіс», «Данон», «Нестле».

Харчова промисловість Черкащини, орієнтована на експорт, не обмежується золотоніським підприємством.

Першою українською агропромисловою компанією, акції якої котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі з 2008 року, став агрохолдинг МХП («Миронівський хлібопродукт»).

Національні виробники, які здатні конкурувати на міжнародних ринках та забезпечувати експортні зобов’язання країни, виконують важливу функцію з наповнення держбюджету – коментує Тарас Висоцький генеральний директор «Українського Клубу Аграрного бізнесу», – Саме такий валютний потік забезпечує вагому частку в зростанні ВВП.

DSC_9264

Виробничі підприємства компанії розташовані в 14 регіонах України. З квітня 2016 року виробничі потужності МХП із різки грудки запрацювали і в Нідерландах, з травня 2016 року працює центр з дистрибуції та логістики в ОАЕ.

Крім того, МХП є не тільки одним з основних експортерів у Європу, а ще й активно впроваджує європейські умови праці для своїх співробітників. Сучасне обладнання на всіх етапах виробництва дозволяє людям працювати ефективно та безпечно. Щорічні бонусні та навчальні програми для працівників. Подарунки найкращим з них у вигляді закордонних відпусток за рахунок компанії. Холдинг виплачує мільйонні податки в міський бюджет та повністю білу заробітну платню, яка наближається до європейського рівня.

Цілими тонами на ринки ЄС та США постачає створений нещодавно під Черкасами завод «Beehive». На 5 тис. кв. м виробничих потужностей підприємство виробляє до 40 тонн натурального меду в день. Свою продукцію він уже експортує до країн ЄС, США та ін.

Мед

Ще кілька років тому мало хто вірив, що такий бізнес існуватиме в Україні, – сказав на відкритті підприємства Перший віце-прем’єр-міністр України-міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. – Однак, коли сьогодні ми говоримо про продаж меду, то чуємо: Україна посідає перше місце в Європі, третє – у світі за експортом меду. І я переконаний, що це тільки початок.

Кубiв

У керівництві області не приховують, що пишаються розвитком експорт-орієнтованого виробництва на Черкащині.

Бізнес інвестує там, де йому комфортно, – зауважив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Значить нам із командою вдається створювати потрібний клімат. Це – наш незмінний пріоритет. Нині наша економіка поступово відновлюється, маємо зростання інвестицій. А з таким бізнесом наша область міцнітиме та розвиватиметься. Я впевнений: те, що ми маємо сьогодні, – тільки початок.

Вихід на ринки ЄС не лише поліпшує економічний стан підприємств Черкащини, а й дозволяє їм поліпшувати соціальні стандарти – піднімати зарплату своїм виробникам, наростити відрахування у бюджет.

«Прочерк» планує й далі активно порушувати тему розвитку експорторієнтованої промисловості Черкаської області.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #2 Пасічник Вітько 22.10.2017 16:19
А з чого сьогодні там натуральний мед виробляють?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Джек Воробей 20.10.2017 13:38
Бізнес інвестує там, де йому комфортно, – зауважив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. :lol:
Це про "Надію"?.. А комфортні умови Ткаченко створив :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100