реклама

реклама

У селі Безпальче Драбівського району виборчі кабінки для голосування розташовані просто біля напису на стіні «Контрольні блюда», адже сама дільниця розміщується в шкільній їдальні. Та зараз тут готуються не страви, а нові політичні технології. Принаймні, представників громадських організацій 23 грудня – у день виборів – найбільше цікавила пані, що по прізвищах записувала собі в зошит абсолютно всіх, хто приходив голосувати.

48359682_725459501170233_2616620494790590464_n

«Навіщо ви це робите?» - запитували її.

«Та… Односельці попросили… А що?» – реагує вона.

Представники  відзначають, що, по-суті, чогось надзвичайного вона не робить, прив’язати таку, скажімо, самодіяльність одного зі спостерігачів до якихось політичних технологій чи підкупу важко.

– Уявіть, що представник кандидата Іванова міг обходити вулиці села і пропонувати кошти та радити проголосувати за Іванова. А після голосування людям могли обіцяти ще кошти. Все це чисто теоретично і сказати напевно, що ця пані зараз відмічає тих, кому давали гроші, ми не можемо, – кажуть представники КВУ.

Місцевий спостерігач, побачивши журналіста «Прочерку», цікавиться, як йому школа?

– Правда тут тепло і гарно? От лише хвилюємося, щоб після створення ОТГ нашу школу таки не закрили… Та й цікавить питання ФАПу… – геть невиборчими питання переймаються односельці.

Дільниця, до слова, справді комфортна. Адже в деяких селах дільниці розташовувалися в холодних і вогких клубах, а тут було таки тепло.

Село Безпальче одне з чотирьох сіл, що приєдналося до Плешканівської ОТГ. Кажуть, дискусії були досить довгими. Врешті таки утворили ОТГ і 23 грудня обирали як голову, так і тринадцятьох депутатів.

IMG_20181223_160428

– А ви тут за якусь з кандидатів у голови ОТГ? – запитую в представника «Батьківщини», що приїхав до Безпальча аж з Черкас.

– Та ви що? Там хоч і є декілька кандидатів, але реальні лише дві особи. І обоє латифундисти. Я тут лише через нашого кандидата в депутати, – емоційно заявляє представник «Батьківщини».

IMG_20181223_170109

Загалом емоції в день голосування вирували по всій Черкащині. Наша область помітно вирізнялася серед інших за кількістю створених ОТГ. Якщо у Хмельницькій, Рівненській чи Полтавській областях вибори були всього у трьох ОТГ, у інших областях – в чотирьох-п’яти, то в Черкаській області вибори проходили аж у 27 ОТГ!

Як прогнозували оглядачі, найбільш проблемними могли бути вибори в Чигирині і Руській Поляні, в уманській Ладижинці та у Плешканях. Але це навряд мало відбитись на організації самого процесу.

А тепер по факту. Ось що повідомляли вже у день виборів в обласній організації КВУ:

«Протягом дня голосування мали місце порушення здебільшого процедурно-технічного характеру. Під час моніторингу фіксувались: підвіз і контроль виборців, незаконна агітація, порушення процедури і таємності голосування, перебування сторонніх осіб на дільницях, псування виборчої документації, голосування без паспорта, невидача виборчого бюлетеня власникам ID — паспортів, неопломбування виборчих скриньок і сейфів, висока кількість голосувань на дому в окремих дільницях, неправомірне видалення спостерігачів тощо. На жаль, мали місце непоодинокі випадки порушення процедури підрахунку, помилки при заповненні протоколів та неправомірне видалення або недопуск спостерігачів, які, втім, не вплинули на результат. Деякі ДВК вимушені були кілька разів переписувати уточнений протокол виключно через неуважність і поспіх.

Окремо варто звернути увагу на аномальну кількість журналістів-спостерігачів на окремих виборчих дільницях. Зазвичай це представники невідомих ЗМІ», – звітували в КВУ.

Незнання процедур проведення виборів справді дивувало. Так, на дільниці в Безпальчі було ряд затримок через певні процедурні моменти.

– Спершу треба рахувати і пакувати бюлетені, що лишилися, а тоді вже контрольні талони, – дивиться і хапається за голову один з спостерігачів. – Ми ж проводимо членам ДВК навчання, фактично моделюємо все в грі, а потім ці дорослі люди не можуть цю гру відтворити в реальності…

Як на кожній ДВК (читай, як у кожній виставі) у Безпальчі є ті, хто знають все і голосно дають поради, є ті, хто підказують невпопад і ті, хто перепитує і цим інколи збиває з рахунку інших.

«Ніна, ша!» – «Якась фігня!» – «У мене не сходиться!» – «А що за цифру ви тільки-но називали?» – ці вигуки з так званого залу, де сидять спостерігачі, суттєво зменшують продуктивність роботи ДВК, але тримають їх в тонусі вже після першої години підрахунку.

Один зі спостерігачів все думає про тепло у школі. Припускає, що коли спаде виборчий шал, то в школі буде холодно, бо використані ліміти на тепло заради виборів обернуться боком.

А процес підрахунку все затягується. І до Безпальча вже телефонують з центральної, тобіж, сільської комісії. Врешті пускають документи по колу, щоб всі член комісії розписалися.

«Той хто організував виборчий процес - має серйозно відповісти перед законом. Члени ДВК взагалі не знають що робити на дільницях, як рахувати і складати протоколи», – пише у «Фейсбуці» представник Нацкорпусу Дмитро Кухарчук.

Цей час використовує один з новообраних депутатів ОТГ, щоб передзвонити знайомим та обговорити перші виборчі підсумки.

– Я?! Та в мене все на руках! Та хай лиш спробує! Я доведу, що переміг! – запевняє він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комітет виборців про вибори в ОТГ: «Процес іде своїм ходом, але загальна нервовість дається взнаки»

Вже за північ і пізній час на кожного впливає по своєму. Якщо хтось хоче судитися, то, наприклад, журналіст одного з видань, якого автор цих рядків насправді ніколи не бачив в журналістській тусовці і не знав про існування такого журналіста, пропонує зробити спільне фото одній з членів ДВК. Та дивується і відмовляється…

До слова, нинішня картинка результатів голосування по ОТГ повністю спростовує рейтинги, про які нам постійно кажуть з центральних ЗМІ.

«Нові партії – Аграрна, Наш край, Нацкорпус, Основа, Самопоміч стають прохідними. Проходять за рахунок персоналізованого представлення на місцях та реальної «польової» агітації. Але в кожному окремому випадку є специфіка. Хтось активно агітує, хтось робить ставку на місцевий адмінресурс, хтось працює по мережевим аудиторіям», – вважає політичний консультант Юрій Сас.

«Немає ніякої політичної складової у селі, а є місцеві клани які присутні в усіх партійних компашках», – зазначає, у свою чергу, представник «Громадянської позиції» Віталій Гузь.

Поки одні відсипаються, інші святкують перемогу. Це стосується як маленьких перемог, так і великих. Приміром, політична партія «Наш край» радіє, що за попереднім підрахунком зайняла друге місце серед інших партій в Чигиринській міській ОТГ. Представники партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” та "Батьківщина" одне поперед одного заявляють про значні успіхи на виборах...

Представниця КВУ Алла Юрковська публікує зведений дайджест з фейсбук-постів по результатах селищних і сільських голів в ОТГ, попередньо маркуючи приналежність переможців до тих чи інших політсил:

1

«5 об’єднаних територіальних громад у межах мого виборчого округу і 5 перемог! Іван Чупилка - новообраний голова Межирицької ОТГ. Галина Погрібна - новообрана голова Литвинецької ОТГ. Олена Штефан - новообрана голова Бобрицької ОТГ. Олег Гриценко - новообраний голова Руськополянської ОТГ. Наталія Івахова - новообрана голова Плешканівської ОТГ. Це не враховуючи депутатів, яких у нас більшість в кожній ОТГ. А в деяких ОТГ 100% члени моєї команди!» - радіє нардеп Владислав Голуб.

«Чому моя команда перемогла у всіх ОТГ мого виборчого округу? Відповідь проста. Вибори ОТГ - це точно не про політику. Люди втомились від партій та одвічного популізму. Люди прагнуть дій», - запевнив нардеп.

…і поки члени ДВК відсипаються, а новоспечені голови ОТГ святкують, селяни в Безпальці все таки гадають, що буде з їх соціальною сферою після об’єднання. Найбільше переймалися ті спостерігачі, у кого в місцевій школі ще вчаться діти. «аби хоч моя дитина тут доходила в школу, щоб школу не закрили, бо їздити в іншу за 15 кілометрів далеко», – пояснює жінка.

Саме такі виклики і стоятимуть перед новими головами ОТГ, бо селяни вже сьогодні наводять довідки по інших ОТГ, та з’ясовують, яка там ситуація з ФАПами, освітленням, дитячими садочками, школами, територіальними центрами тощо...

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+7 #5 СУ 26.12.2018 20:10
Це результат роботи Бондаренка та обласного БЮТ. Вони завалили всі вибори по ОТГ. Слабка команда в Юльки на Черкащині.Команда,яка прийшла до влади заробляти власні кошти на бюджеті.З цим вони справляються на відмінно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 тесть і теща 26.12.2018 17:54
А чому б і ні? Мужик вдало вийшов заміж от і рулить тепер у великій політиці. Учіться
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #3 Сармат 26.12.2018 15:39
Цитую правда:
Нащо голубу голови отг? Правильно, дуже знов в нардепи хоче :cry:

У Голуба там не лише голови його)) Бач , як написав: "Це не враховуючи депутатів, яких у нас більшість в кожній ОТГ" Це у кого У НАС??? Адмінресурс собі на вибори готує!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 Bogdana 25.12.2018 19:26
Більшість із тих голів, що від БПП насправді йшли, як самовисуванці. Вони і вашими, і нашими обіцяли бути.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 правда 25.12.2018 17:10
Нащо голубу голови отг? Правильно, дуже знов в нардепи хоче :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100