реклама

реклама

У звичайний період до міського травмпункту Черкас потрапляє 40-45 людей за добу, та минулого тижня міські травматологи щодня приймали 50-80 городян. Причина цього – слизькі тротуари та безвідповідальні землекористувачі – підприємці та організації, які не прибирають прилеглу територію.

Фото Ігоря Єфімова


Про це пише журналістка Тетяна Мартинова в номері газети «Вечірні Черкаси» від 16 січня.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко запевняє – у місті практично немає «нічийних» тротуарів, однак робота муніципалітету з примушування міських підприємств, установ та організацій дотримуватися правил утримання території міста, як бачимо, малоефективна.

Слизька стежка

– Минулої п'ятниці увечері на Алеї Путейка впав і покалічився хлопчик... Небайдужі, дякувати Богові, викликали швидку і до приїзду медиків знахо-дились поруч із ним – підтримували, зателефонували батькам, – розповідає на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» черкащанка Галина Рижак. – Приїхала швидка, і лише з четвертого разу зі свистом і скрипом потрапила у колію з криги... Усі п'ятеро небайдужих, які були біля дитини, допомагали переносити хлопчика на ноші і залишились, допоки водій не виїхав із льодової пастки... Дай Господи, сил і одужання дитині, добра і милості його рятівникам, терпіння і наснаги водієві, медикам і совісті усім, хто має стосунок до того, що місто сьогодні у такому стані...

50274318_1917646001694490_2997606582394552320_n

Обуренню та розпачу городян немає меж. Дороги наче й прочищені, але, перейшовши проїжджу частину по зебрі, пішоходові треба докласти чималих зусиль, аби перелізти через сніговий валун та вийти на тротуар. Протоптані доріжки – вузькі, тротуари – слизькі та непосипані... А якщо людина старша, нездорова чи мама з малою дитиною – таким із дому взагалі краще й не виходити.

80-річна Євдокія Гендзенко узагалі не пригадує, коли була на вулиці. Жінка пережила операцію із заміни тазостегнового суглобу, і хоч вже освоїлася та ходить практично ідеально, виходити на вулицю боїться. Каже, що краще дочекатися весни... Адже в останні тижні городяни найчастіше звертаються до міського травмпункту із переломами кінцівок та забоями м'яких тканин.

– Люди приходять із переломами руки, ліктя, шийки плеча, з травмами гомілковостопного суглобу, з переломами шийки стегна привозять переважно городян похилого віку, – розповідає ортопед-травматолог Віталій Григор'єв. – Щороку, коли є сніг, крига та перепади температури, в нас багато пацієнтів, але цьогоріч порівняно з минулим роком пацієнтів у нас таки більше.

В Управлінні вуличної інфраструктури Черкаської міськради розповідають, що за утримання тротуарів мають відповідати землекористувачі, а муніципальна інспекція повинна контролювати, як вони це роблять. У муніципальній інспекції звітують, що від початку року видали безліч приписів та склали близько 250 протоколів на недобросовісних підприємців та організацій, однак стан міста показує, що подібна робота у боротьбі зі слизькими тротуарами малоефективна. Стан тротуарів не подобається і мерові Черкас.

– Украй незадоволений станом тротуарів у місті. Чистотою більшості пішохідних ділянок мають опікуватися організації, до яких вони прилягають. Це підприємства, магазини, МАФи... Саме так передбачено в міській програмі з утримання вулиць та мереж, – обурюється міський голова Анатолій Бондаренко. – На мою думку, ця робота виконується безвідповідально. Тож начальнику муніципальної інспекції Віталію Косяку слід терміново вжити заходів щодо організацій та підприємців, які не виконують свої обов'язки. У Черкасах дуже мало «нічийних» тротуарів.

Будь-яка забаганка за ваші гроші

Гендиректор приватного підприємства ЧСУ-525, яке виграло тендер на прибирання міських доріг, Андрій Бортник розповідає: справи йшли б інакше, якби народні обранці у Черкаській міській раді виконували свої обов'язки.

– 10 січня наше підприємство закупило техніку, яка дозволить нам прибирати снігові вали на пішохідних переходах та зупинках. Ми маємо можливість закупити й техніку для прибирання тротуарів та провулків, однак міська рада не збирається, досі не прийнято бюджет Черкас на 2019 рік. Відповідно, не проводяться тендери на закупівлю подібних послуг, – аналізує підприємець Андрій Бортник. – Більше того, наше підприємство власним коштом прибирало місто з 3 по 16 січня, бо термін закупівлі послуг за одним тендером уже закінчився, а за наступним – ще не розпочався...

Сесія не зібралася вчасно, а місто тепер не має юридичних підстав оплатити нам уже виконані роботи.

600x450-images-news-012019-.thumbs-f12ae6cf1917b35f1393619fff75b161_930_0_0

Ситуацією скористалися працелюбні та підприємливі городяни. Як то кажуть, попит породив пропозицію. Сьогодні сайти майорять оголошеннями тих, хто за гроші готовий прибрати від снігу ваш двір, вулицю, відкопати машину, розкидати дах та навіть вивезти сніг за місто. Усе що завгодно за кошти з вашого гаманця.

Скільки ж коштує така послуга і чи по кишені вона підприємцям та пересічним городянам? Оголошення виставляють як звичайні люди, так і підприємства, що мають у розпорядженні техніку.

– Я за пару годин та 500 грн розкидав 300 кв. м даху. Сказати, скільки візьму за годину, по телефону не можу, треба побачити об'єми роботи, – розповідає телефоном один із авторів подібних оголошень Максим.

У середньому лопатою в Черкасах готові махати за 80–130 грн за годину. «Працюємо групами по 6 людей. Приберемо та розчистимо сніг із території приватних домоволодінь, підприємств та магазинів, тротуарів та паркінгів, прибираємо кригу. Працюємо з 9.00 до 23.00», – ідеться в іншому з оголошень. При чому тут можна домовитися, щоб до вас приїхали зранку та відкопали машину. У час оплати входить і час, який людина витратить на дорогу до вас.

Прибрати провулок чи велику територію, застосовуючи техніку з ковшом – екскаватор чи вантажівку, коштуватиме від 550 до 650 грн за годину, так само у оплату входить і час, протягом якого техніка добиратиметься до місця роботи. Вивіз снігу обійдеться у 600-1200 грн за годину роботи. Тож, маючи кошти, можна самому й не прибирати прилеглу територію.

Пригадується ситуація: перед одним із найбільших торговельних центрів міста розпласталася розкішна жінка у шикарному хутряному манто. Коли власника цього центру запитали, чого ж ви не посипаєте прилеглу територію, адже калічаться ваші клієнти й покупці, той байдуже відповів: «Навіщо, адже тоді весною доведеться вимітати той пісок». У більшості випадків орендарі не прибирають територію не тому, що не мають можливості, а тому, що просто байдуже, і ця байдужість у більшості випадків безкарна.

Від «Прочерку».

Нагадаємо, до приїзду Президента України в Черкасах активно розчищають центр міста. Отже, як для Президента, то це зробити можна, а як для платників податків – то зась.

IMG_20190116_131112

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100