реклама

реклама

«Нові військові» – вчорашні педагоги, науковці, підприємці, журналісти, які пішли добровольцями на фронт, поповнюють лави кандидатів у народні депутати. Очевидно, що політичні партії зацікавлені у залученні популярних нині військовиків до своїх лав. Цікавішим є другий бік справи: навіщо це самим воїнам АТО? Тим, хто спілкувався з бойовими офіцерами, зрозуміло, що аргумент «грошей і депутатських пільг» треба одразу відкинути. Не для того ці люди пройшли через Майдан, а зараз ризикують життям на сході країни. Але тоді – задля чого йти в політику?

– Парламенту потрібне оновлення крові. Військові нової формації, тобто ті, які служать у добровольчих з’єднаннях, а також інші військові, які насправді проявили себе під час бойових дій, – лише вони мають моральне право балотуватися, – переконаний кандидат у нардепи по 196-му округу (центр – Корсунь-Шевченківський) від «Народного фронту» Сергій Носачов, професійний науковець-історик, який нині служить у батальйоні «Азов». – А ті, хто 23 роки руйнував нашу армію й тепер намагається пролізти до парламенту заради політичних дивідендів, такого права не мають.


На думку Сергія Анатолійовича, військові-патріоти йдуть на вибори, намагаючись змінити на краще і армію, і державу загалом.

Інший нинішній військовий, а колишній педагог, заступник командира батальйону «Луганськ-1» Валентин Ткалич балотується від того ж «Народного фронту» по 198-му округу з центром у Смілі. Він також переконаний, що бійці добровольчих батальйонів ідуть до Верховної Ради, щоб перебудувати на новій, сучасній основі армію і державний апарат.


– Командири батальйонів і їхні заступники нині мусять ухвалювати непрості рішення – рішення в боях, – заявив у коментарі «Прочерку» пан Ткалич. – Можливо, саме присутність цих людей у Верховній Раді привнесе туди інший настрій.

На переконання наших співрозмовників, військові мають стати честю й совістю українського парламенту.

На Черкащині кандидати від добровольчих батальйонів представляють головним чином «Народний фронт». Валентин Ткалич, який, як і будь-який силовик, є позапартійним, пояснив це тим, що ця політична сила, по-перше, уособлює патріотизм і бойовий дух української армії, а по-друге, і самою назвою близька нинішнім фронтовикам. Сергій Носачов додав, що «Народний фронт» – політична сила, яка найбільше уваги приділяє питанням обороноздатності України.

Кандидат у нардепи від «Народного фронту» Сергій Пашинський, який свого часу виконував обов’язки глави Адміністрації Президента при в.о. Глави держави Олександрі Турчинові, нещодавно заявив пресі, що військова рада цієї партії розробляє нову оборонну концепцію України. На думку Пашинського, при розробці такої концепції необхідно врахувати досвід країн, які постійно перебувають у стані неоголошеної війни – Ізраїлю та Південної Кореї.

– Нам потрібне повне кадрове оновлення Міністерства оборони, створення резервної армії, розгортання і озброєння Національної гвардії та інші мобілізаційні інструменти, які дозволять на порядок піднести нашу обороноздатність, – заявив Пашинський.

Тої ж думки дотримуються і наші співрозмовники – Валентин Ткалич і Сергій Носачов.

– Так сталося, що ця війна, як лакмус, показала, що у нас насправді немає ані держави, ані ефективної системи управління, ані армії, ані правоохоронних органів, – сказав Валентин Ткалич. – Усе доведеться створювати заново. Тому я сподіваюся, що, якщо у Верховну Раду прийдуть військовики, а особливо – фронтовики, які знають цінність правильного рішення (адже за ним іноді стоїть або життя, або смерть), це буде тільки на користь.

Підтримує його і Сергій Носачов.

– І армія, і МВС потребують не реформування, а фактично створення з нуля, – заявив Сергій Анатолійович у коментарі «Прочерку». – Усю систему, яка існує на сьогодні, треба ліквідувати. Армію треба будувати частково як професійні регулярні Збройні сили, а частково – як професійну Національну гвардію. Не таку Національну гвардію, яка є зараз, а таку, яка створена у Нідерландах чи Швейцарії – з постійною підготовкою молоді. Крім того, військово-патріотичне виховання молоді потрібне змалечку – так, як це роблять в Ізраїлі.

Кістяком майбутніх силових структур, на думку пана Носачова, мають стати ті, хто зараз воюють на Сході й проявили себе у бойовій обстановці. Ухвалення комплексу всіх цих рішень на законодавчому рівні – у компетенції Верховної Ради.

Обидва опитані нами експерти переконані, що головними критеріями майбутніх українських військовиків повинні стати чистота їхніх помислів, ідейність і патріотизм.

– Це мають бути люди честі й гідності. Люди, які пройшли суспільну перевірку, яких знають і поважають, – вважає Сергій Носачов.

На його думку, спеціальні знання, необхідні сучасним правоохоронцям, це річ потрібна, але набувна. Якщо людина має природне покликання, вона легко може опанувати професійні знання й уміння – як шляхом самоосвіти, так і за допомогою спеціального навчання.

Крім того, як переконаний Сергій Носачов, неабияке значення мають високі стандарти життя – парламент і уряд мають зробити професію військового суспільно престижною.

– Але престижність професії військового не обмежується зарплатою і соціальним пакетом, – переконаний Сергій Анатолійович. – Велике значення має матеріально-технічне забезпечення. Для цього ми маємо всі ресурси. У нас є заводи, які здатні випускати надсучасну бойову техніку. В разі потреби треба створювати нові підприємства. Але зараз, коли захист Батьківщини є не просто словами, а реальною потребою, військова служба вже сама по собі є престижною.

Зрозуміло, що не для всіх військовиків шлях у політику буде таким вже простим.

– Безумовно, професійним військовим, які йдуть у політику, у Верховну Раду, доведеться вчитися, – вважає Валентин Ткалич. – Їм доведеться вчитися ухвалювати управлінські рішення, відстоювати ідеї, готувати законопроекти, аналізувати, вибирати спільників для ухвалення рішень. Усе це – непросто. Але ці люди здатні до навчання. Вони швидко навчаться.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-4 #19 АМЕРИКАНСЬКИЙ ПАТРIОТ 06.10.2014 15:30
Цитую Razin:
Не тільки їх.Треба розпустити СБУ.Яка з них користь?Щоранку заходить купа здорованів,а ввечері ліниво сновигають додому.

По перше-не чипать СБУ
По друге-до Вас прибувають нiмецькi Та Хранзузькi солдати
будуть робить Drang nach Osten пiдготуйте млеко,яйко,дiвк а
По третє-до вас їде поя подруга Вiтя Нулад з цiлою торбою бубликiв,перiжк iв тощо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #18 Razin 06.10.2014 13:43
Не тільки їх.Треба розпустити СБУ.Яка з них користь?Щоранку заходить купа здорованів,а ввечері ліниво сновигають додому.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #17 АМЕРИКАНСЬКИЙ ПАТРIОТ 06.10.2014 12:44
Цитую 911:
[quote name="ПАТРIОТ З АМЕРИКИ"]
"Черкаси" і "Житомир" - не регулярна армія, а батальйони тероборони.
Враховуючи це, думаю що і решта "повідомлення" - брехня.

Не треба думати! В областях України Міністерство
оборони формує 27 батальйонів територіальної
оборони.Міністерство оборони,
а не сільського господарства,i не МВС.
24-й батальйон територіальної оборони "Айдар" воює
в Луганській області і підпорядковуєть ся
Міністерству оборони.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #16 911 05.10.2014 18:22
Цитую ПАТРIОТ З АМЕРИКИ:
Два батальйони регулярної української армії - "Черкаси" і "Житомир"
- намагалися вийти з Волновахи і здатися в полон ополченцям,
зараз вони зайняли кругову оборону від інших українських військ .
ЗА ШО МИ ВАМ ГРОШI I ГРАНТИ ПЕРЕРАХУВАЛИ ГА?

"Черкаси" і "Житомир" - не регулярна армія, а батальйони тероборони. Враховуючи це, думаю що і решта "повідомлення" - брехня.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #15 ПАТРIОТ З АМЕРИКИ 05.10.2014 15:40
Два батальйони регулярної української армії - "Черкаси" і "Житомир"
- намагалися вийти з Волновахи і здатися в полон ополченцям,
зараз вони зайняли кругову оборону від інших українських військ .
ЗА ШО МИ ВАМ ГРОШI I ГРАНТИ ПЕРЕРАХУВАЛИ ГА?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #14 адекватний 05.10.2014 13:43
Цитую General Chernota:
Той хто носить погони-це не г...ник з правого чи лiвого секторiв,
вже є один офіцер-артилерист, вчиться ще в трьох вишках,
котрий воює у АТО і одночасно осягає високу науку у Лондоні.
Oфіцер повинен вчитися як мінімум 5 років, а потім
академія,участь у вiйнi(не АТО) і тільки тоді повноцінний воін.
Відсутність досвіду ведення справжньої війни, не
партизанської, блокпостами, розстрiлами і тортурами,
все одно призведе до поразки. Так було і буде.Усi
цi "мусора-генерали, козаки,нацики,в чителя ", які
вважають себе Наполеонами, зрештою опиняться
в кращому випадку на узбіччі історії в гіршому серед
невпізнаних тіл.

100 % Добавити нема чого
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #13 адекватний 03.10.2014 19:37
Цитую Ох:
[quote name="A"]Логічно, коли в країні, яка змушена воювати, в парламенті будуть представники військових. Не 50, 20 чи навіть 10 відсотків, але вони обов'язково мають там бути. Не знаю, чи принесуть у Верховній Раді користь Україні конкретно ці хлопці, але точно знаю, що від шуфричей і олійників буде тільки шкода.

а напывприватні позаконституцій ні батальйони - це не військові. що таке офіцерська честь їм невідомо, там багато хлопців які могли служити в регулярних військах або внутрішніх військах (зараз нацгвардія) але служба по Статутах (тобто законах) їм не до вподоби бо дисципліна це не для них. Бандитські методи вони принесуть і в парламент. Якщо раніше нардепі били один одному морди коли інтелекту нехватало відповісти то після такі обранці що прийшли на хвилі всенародної революції та вседозволенност і будуть мабуть вже стрілятись. Смутні часи настали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #12 Ох 02.10.2014 13:06
Цитую A:
Знову "прахвесіонали" до зРади пруться, знову будуть закони не відповідно до науки, збалансовані, з прорахованим економічними і соціальними ефектами приймати, а так, з точки зору "шароварного патріотизму" і "революційної доцільності". Плювати, що закони протирічать один другому, плювати, що результатом прийняття законів буде повний розвал економіки, зате можуть себе п’яткою в груди бити і кричати про того російського італійця, якого згадують, коли більше нічого толкового сказати не мають - про Славу Україні...
Логічно, коли в країні, яка змушена воювати, в парламенті будуть представники військових. Не 50, 20 чи навіть 10 відсотків, але вони обов'язково мають там бути. Не знаю, чи принесуть у Верховній Раді користь Україні конкретно ці хлопці, але точно знаю, що від шуфричей і олійників буде тільки шкода.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #11 Житель Черкасс 02.10.2014 05:29
Цитую адекватний:
а тут балабол супергерой який займався непратаманними армії справою "зачисткою" , слово то яке підібрали зачистка від людей як від сміття. І зразу до верховної ради. Країна хвора.
А где Вы в статье нашли слово зачистка? Оно есть только в Вашем комментарии. Слово действительно не очень хорошее и придумали его не украинские военные. Задал его в гугле - много интересного узнал об отряде моторолы. Оказывается, это любимое слово ополченцев. Задал в гугле за 1995 и 2000 годы – еще больше интересного узнал о русской армии.Цитую адекватний:
Країна хвора.
Абсолютно с Вами согласен. Слишком много коррупции и беззакония. Слишком много пятой колоны и коллаборационис тов. К сожалению, слишком много проплаченных комментариев.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #10 A 01.10.2014 20:14
Цитую адекватний:
Країна хвора.
На жаль, так і є... Тільки от лікуватися ніхто не хоче... Знову "прахвесіонали" до зРади пруться, знову будуть закони не відповідно до науки, збалансовані, з прорахованим економічними і соціальними ефектами приймати, а так, з точки зору "шароварного патріотизму" і "революційної доцільності". Плювати, що закони протирічать один другому, плювати, що результатом прийняття законів буде повний розвал економіки, зате можуть себе п’яткою в груди бити і кричати про того російського італійця, якого згадують, коли більше нічого толкового сказати не мають - про Славу Україні... От скажіть, хто б хотів, щоб замість хірурга операцію проводив співак, такцюрист чи спортсмен? То чому ж всі вважають, що закони приймати - це справа, яка вимагає меншої кваліфікації, ніж операція? Чи, може, вони туди не за тим ідуть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100