реклама

реклама

Вибори до Верховної Ради України відбудуться восени 2012 року, проте вже нині черкаський політикум починає колотити. За прогнозами експертів, найзапекліших баталій можна очікувати на Смілянщині та Лівобережжі. Там зійдуться старі політичні бійці. Але з’являться і нові обличчя. Окрема тема – округ у Черкасах. Тут прогнозують участь у виборах десятків кандидатів, а також колишнього і нинішнього мерів.

Кого ж виставляти по тому чи іншому округу? Якими взагалі будуть межі округів? Від чого відштовхуватися?

У статті автор використав нумерацію і принцип поділу округів, які існували на виборах 2002 року. Звичайно, вони можуть бути частково змінені. Та чи вплине це на бажання політиків стартувати у парламент від тієї чи іншої території?

«Влада навмисне прописала у новому законі про вибори норму, що межі округів буде оприлюднено лише за 185 днів до виборів», - вважають представники черкаської опозиції. Вони переконані, що влада хоче нарізати округи таким чином, щоб її кандидати мали більше шансів там перемогти, тож в одному окрузі цілком можуть опинитись, як це колись і було, Черкаси і Канів. «До того ж, це таємниця лише для опозиції, бо кандидати від Партії регіонів вже сьогодні працюють в визначених округах», - вважають в опозиції.

Чи відповідатимуть округи тим межам, що були на виборах 2002 року? З цим запитанням «Прочерк» спробував звернутися до заступника голови ЦВК Андрія Магери. Нагадаємо, що дев’ять років тому наша область була поділена на 7 округів.

Помічник пана Магери повідомила нам, що поки Президент не підпише прийнятий закон «Про вибори народних депутатів України», заступник голови ЦВК не даватиме коментарі про межі округів. Бо, мовляв, вірогідність того, що глава держави підпише цей закон – 50%...

«Нині можна говорити не про старт передвиборної кампанії, а про фальстарт. Бо ні Тулуб, ніхто не знає про межі округів. Закон про вибори не підписаний, у нього можуть бути внесені зміни. А ще ж з Нового року передбачається зміна судоустрою. І економічну кризу ніхто не скасовував!» - коментує «Прочерку» депутат Черкаської міської ради Володимир Мамалига.

Утім, поки черкаська опозиція намагається окреслити уявно межі майбутніх округів, а інші думають про економічну кризу, політичні ваговики вже працюють у районах Черкащини, і межі їхніх можливостей окреслюються лише фінансовими можливостями.

«Треба мати певні солідні кошти, щоб проводити виборчу кампанію. У мене таких коштів немає», - говорить народний депутат від «Батьківщини» Ігор Єресько. Зрозуміло, він вже думав, чи балотуватися по мажоритарному округу від Черкащини до Верховної Ради. Каже, що йому надходили пропозиції, але нардеп дійшов висновку, що швидше за все агітуватиме за партію в цілому по області, не прив’язуючись до округу.

Не прив’язується до округу і голова Черкаської обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко та перший секретар Черкаського обкому СПУ Олексій Малиновський. Перший запевнив «Прочерк», що готовий піти по будь-якому округу, хоч і в Донецьку! Інший збирається йти на той округ, де буде найодіозніший опонент. А от екс-мер Черкас, нардеп Володимир Олійник зазначив «Прочерку», що лише по молодості міг сказати «Так!», коли б його запитали, чи готовий він балотуватися до парламенту. Нині ж пан Олійник вважає таку розмову не на часі.

Хоча всі політичні сили декларують, що лише в лютому назвуть імовірних кандидатів, а офіційне їх висунення відбудеться взагалі влітку, проте інтерес до Черкащини вже досить наполегливо проявляють нардепи Богдан Губський, Ігор Савченко, Сергій Терещук, Анатолій Семинога. Кажуть, до смілянського округу вже придивляється бізнесмен, колишній власник Смілянського цукрового комбінату, а нині в. о. начальника Кримської митниці Віктор Тимошенко, який вже стартував звідси у Верховну Раду. Може спробувати свої сили на Черкащині і уродженець Звенигородщини Анатолій Гриценко, а також Людмила Супрун, що приділяє увагу Лисянщині.

Не відстають і депутати Черкаської обласної ради. Експерти визначають: за рівнем медіаприсутності свої сили на виборах можуть спробувати найкращий аграрій року Андрій Крохмаль, цукровий магнат Геннадій Бобов, Наталія Горбенко. А для депутата облради Любов Майбороди і експертів не треба. Вона сама вже заявила про свій намір балотуватися від Черкас у Верховну Раду. Очевидно, заручатиметься підтримкою ВО «Свобода», якій вона нині симпатизує.

«Прочерк» розпочинає серію публікацій, у яких ми спробуємо зробити певний огляд округів, огляд «переміщення» політиків на свою Батьківщину. Адже їм це так необхідно – підгодувати виборців, щоб спонукати до вибору. Та чи буде він?.. Адже серед можливих кандидатів так мало нових облич…

P. S. Сьогодні Президент України Віктор Янукович підписав Закон №4061-VI «Про вибори народних депутатів України», ухвалений Верховною Радою 17 листопада 2011 року. Про це повідомив Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, інформує прес-служба Президента України.

Віктор Янукович вітає консолідацію усіх політичних сил Верховної Ради довкола Закону про вибори. Новий Закон готувався за участю вітчизняних і міжнародних експертів, відповідає світовим стандартам демократії і є виконанням відповідних міжнародних зобов’язань.

Президент України вважає, що наступні парламентські вибори, які відбудуться відповідно до цього закону, будуть демократичними і засвідчать вільне волевиявлення Українського народу.

реклама

Коментарі  

 
+1 #21 О.ЧУПРИНА 26.02.2012 11:28
Ні в якому разі не голосуй за Партію регіонів та її висуванців.(Витяг з "Пам"ятки виборцю 2012").
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #20 Сонце 22.12.2011 20:48
Голосуй-не голосуй. Всеодно получиш.........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #19 Ужасть 16.12.2011 10:59
Цитую Тимко:
[quote name="Гайдамака"] КОЖНОМУ СВОЄ :lol: :D :lol:

Просто наш народ еще не научился отличать тех кто работает и делает хоть шаг вперед от "краснобаев" которые все знают, все видят, всем советуют (как слесарь в исполнении Крамарова в "12 стульях" Иьфа и Петрова). Пример Ющенка, что 5 лет всё видел, но только махал в телевизоре руками, словно заряжающий воду Алан Чумак, нес какую-то ахинею и развлекал себя свистульками и трипольскими горшками.
Еще в детстве мой отец рассказывал анекдот о таких "деятелях". Лесоруб с большим топором рубит дерево и при каждом замахе хэкает. Подошел один мужик типа таких Мамалыг, Майбород и говорит - давай я тебе помогу. Лесоруб протягивает ему топор, но подошедший отказывается и говорит: ты руби дальше, а я за тебя буду хэкать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #18 sergo 14.12.2011 19:58
Цитую Ivan:
Продам информацию о совершенно новом формировании округов и о кандидатурах от ПР.
Досье на кандидатов и как с ними бороться.

а подарок родине слабо зделать?или ты не местный?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #17 Тимко 13.12.2011 09:53
Цитую Гайдамака:
Симпатизую Свободі, але якщо Свободу буде представляти Майборода, голос віддам за іншого кандидата.

По-перше, твій голос НІЧОГО НЕ ВИРІШУЄ; по-друге, Майборода представляє виборців, які за неї голосують. :P :P КОЖНОМУ СВОЄ :lol: :D :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #16 Рим. 12.12.2011 16:28
Цитую Ivan:
Продам информацию о совершенно новом формировании округов и о кандидатурах от ПР.
Досье на кандидатов и как с ними бороться.

За 33 гривни куплю!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #15 Достали 12.12.2011 11:20
Цитую Ivan:
Продам информацию о совершенно новом формировании округов и о кандидатурах от ПР.
Досье на кандидатов и как с ними бороться.

Продам те, чого ще і в природі не має. Бізнесмен,однак о...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 Достали 12.12.2011 10:12
Цитую Володимир МАМАЛИГА:
Цитую Гонта:
Порядні участі у "виборах" брати не будуть на всіх єтапах виборчого процесу.

Так усі порядні давно поїхали на історичну Батьківщину? Чи Ваша команда вже знову почала гру на пониження явки? 8) 8) 8)

Класно сказав. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #13 О !!! 12.12.2011 10:07
Цитую Володимир МАМАЛИГА:
Цитую Гонта:
Порядні участі у "виборах" брати не будуть на всіх єтапах виборчого процесу.

Так усі порядні давно поїхали на історичну Батьківщину? Чи Ваша команда вже знову почала гру на пониження явки? 8) 8) 8)


Не, то наверное деб*** Мамлига опять думает кому свою задницу продать да подороже. как всегда он это делал в предверии выборов. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #12 Гайдамака 11.12.2011 17:56
Симпатизую Свободі, але якщо Свободу буде представляти Мййборода, голос віддам за іншого кандидата.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100