реклама

реклама

Відома українська письменниця, лауреат Шевченківської премії, народний депутат України Марія Матіос закликає черкащан допомогти їй знайти свою першу вчительку, яка «вчила її писати та долучала до прекрасного». Таке прохання вона висловила учора на сцені ПК «Дружба народів», представляючи постановку Івано-Франківського театру за мотивами її роману «Солодка Даруся».

«Завдяки Черкащині пишуться мої книжки»

Своєму письменницькому хисту певною мірою майстриня пера Марія Матіос завдячує і Черкащині. Саме з Христинівського району родом її перша вчителька, яку Марія Василівна вже тривалий час намагається відшукати.

– Завдяки Черкащині певною мірою і пишуться мої книжки. Моя перша вчителька Марія Федосіївна Мазурик, народжена у селі Шукайвода Христинівського району Черкаської області, була моєю першою вчителькою. Вона мене вчила писати, долучала до прекрасного і відучувала писати лівою рукою. Тоді був такий час, що не можна було бути шульгою, а я нею й була. Вчителів карали за те, що діти писали лівою рукою. 1972 року Марія Федосіївна виїхала з нашого села, довчивши нас до 5-го класу. Я дуже розраховую на допомогу черкащан, адже хочу розшукати свою першу вчительку, – каже Марія Матіос.

За її інформацією, нині вчителька живе в селі Бабанка Уманського району.

Долучався до пошуків Марії Мазурик і голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Проте поки що безрезультатно.

– До пошуків долучався і Сергій Борисович Тулуб. Не можу не сказати, бо це правда. Але я так її і не знайшла, але сподіваюся, що найближчим часом мені таки це вдасться! – говорить письменниця.

У Черкасах «Солодку Дарусю» зіграли 165-ий раз

Черкаси – унікальне місто, адже саме їхнім жителям вдалося побачити вже другу інтерпретацію однієї з найвідоміших книг Марії Матіос «Солодка Даруся».

– В одному з театральних фестивалів, який відбувався у Черкасах, «Солодка Даруся» була інсценізована на сцені Чернівецького драматичного театру імені Ольги Кобилянської. У 2013 році Івано-Франківський театр приїхав зі своєю версією, – каже Марія Василівна.

У мріях авторки твору – показати цю виставу в кожному районі України. А таких, мовляв, не так вже й багато.

– З цим спектаклем театр побував у багатьох обласних і районних центрах України, зокрема у Кіровограді, Полтаві, Львові, Тернополі, п’ять разів у Києві. Також вистава була за кордоном – у Польщі, Америці та Канаді. У нас є мрія – побувати з цим спектаклем у кожному районі України. Ми цю програму почали з Івано-Франківської та Львівської областей, і думаю, що нашої снаги вистачить, щоб цю версію української історії, українських історичних пекол мала змогу побачити вся Україна. Ми все робимо для цього, – переконана Марія Василівна.

Загалом же виставу «Солодка Даруся» Івано-Франківський театр виконує вже 165-ий раз. Її прем’єра відбулася п’ять років тому. На сцені актори танцюють, співають, сміються, плачуть, люблять та ненавидять. На переконання Марії Матіос, не просто грають – живуть.

Світлина з сайту golos.com.ua

Світлина з сайту golos.com.ua


– Вийти на сцену і рвати своє серце так, як вони це роблять!.. Вони не грають – живуть! Іноді я хвилююся, боюся за них, бо вони рвуть своє серце разом з моїм і вашим. Це надзвичайні актори! – запевняє Марія Матіос.

Середній вік акторів – 25 років. Сама ж Марія Матіос бачила виставу вже близько 50-ти разів. Запевняє, що її прихильно сприймають не лише українці, а й за кордоном.

– У світі її чудово сприймають! Переповнені зали, як і в Україні. Там дуже багато українців, які цікавляться історією. Там таке саме людяне сприйняття, як і в Україні, через те, що тут порушені загальнолюдські цінності. Йдеться про любов, чесність, ненависть, безчестя… А це споконвічні питання, які цікавлять усіх, незалежно від нації, світогляду. Бо це  розповідь про людину, – каже Марія Матіос.

«Я дуже розчулена черкаською надзвичайною публікою!»

Зал черкаського ПК «Дружба народів» був майже вщерть наповнений шанувальниками творчості Марії Матіос. Після вистави кілька хвилин зворушені глядачі аплодували стоячи. Розчулилася і сама Марія Матіос.

– Я прошу вибачення за цей удар у сонячне сплетіння. Вибачте за цю мандрівку історичним українським пеклом, але без знання його ми не матимемо майбутнього, про яке нам потрібно думати, – висловилася зі сцени Марія Матіос. – Сьогодні у багатьох з вас буде безсонна ніч і, може, болітиме серце. Дехто каже, що моя історія про УПА, НКВД – це все маячня. Це розповідь про людину в жорнах часу. Для людини совісної ніколи немає сприятливих часів.

Також вона подякувала Всеукраїнському благодійному фонду «Дитячий світ» за надання залу, адже не всі регіони дозволяють показ вистави.

– Я дуже розчулена цією надзвичайною публікою. Я не знаю, що витає зараз над цим залом, мабуть, Бог поклав над ним свою долоню, через те, що цей зал пустив нас сюди. На жаль, в Україні не кожен обласний центр хоче, щоб ця вистава прийшла до глядача. Але я думаю, що ми робимо дуже добру справу, – каже Марія Матіос.


На її переконання, на сьогодні українській культурі не вистачає броунівського руху.

– Міністерство культури не має коштів на гастролі, і кожний обласний театр перебуває у якомусь глядацькому гетто, а треба, щоб був броунівський рух у культурі, щоб Україні пізнавала сама себе, – вважає Марія Матіос.

Насамкінець вона попросила підтримати 22 травня Івано-Франківський театр, адже той виступатиме у Донецьку.

– Підтримайте їх своїми флюїдами, словами, молитвою… Хто чим може! – закликала письменниця.

На завершення Марія Матіос також передала привіт від лідера партії «УДАР» Віталія Кличка.

– Учора Віталій Кличко сказав нам з Іриною Геращенко (куратор Черкаської області у Верховній Раді від «УДАРу», – ред.), що Черкаси мають нас обняти. Я дякую вам і передаю отакенний великий привіт від Віталія Кличка, – широко розвела руки Марія Матіос. Черкаські глядачі вкотре зааплодували.

ТУТ можна переглянути сюжет про виставу «Солодка Даруся» в Чикаго

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100