реклама

реклама

Юрій Мариновський, ім’я якого широко відоме завдяки його шістьом книжкам з історії сіл та міст, церков та монастирів, дворянських родоводів Черкащини, став автором нового цікавого дослідження.

У видавництві «Вертикаль» з’явилася книга Юрія Юхимовича «Гулаки на Правобережжі Дніпра. Родовід і власність правобережних Гулаків з Артема. Матеріали до біографії роду» (Ч. 1 Альманаху« Батьківщина-2012»; Черкаси, 2014, 512 сторінок).

Книга – про родовід відомої української фамілії Гулаків, представники якої оселилися на Правобережжі Середнього Дніпра – в Городищі та Свинарці (нині с. Петропавлівка Городищенського району). Ці населені пункти спочатку стали родовими гніздами правобережних Гулаків з початку XVIII століття, але представники цього роду ще раніше згадувалися в документах в Каневі та Черкасах. Гулаки розділилися на кілька гілок – Гулаків, Гулаків-Артемовських (Артемовських, Артемовських-Гулаків) і Артеменків.


Основа дослідження Мариновського – архівні документи періоду з 1712 року до 1930-40-х років. Вони вперше вводиться в науковий обіг. У таблицях, які включено до книги, Юрій Юхимович назвав усіх виявлених членів роду Гулаків та вказав їхній статус. Шкода лише, що через втрату частини документів не вдалося виявити геть усі імена та прослідкувати повну генезу роду Гулаків у часі.

У центрі уваги автора – ті представники фамілії, які постійно проживали на Черкащині.

– Тема історії роду Гулаків далеко не вичерпана, – сказав Юрій Юхимович у коментарі «Прочерку». – З появою нових звісток її може бути якісно продовжено.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #2 Артеменко Сергій 11.10.2014 10:21
Де можна придбати дану книгу???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Випускник 10.07.2014 17:20
Автор книги здійснив величезну за обсягом роботу, внісши вагомий внесок у розвиток української генеалогії. Однак сьогодні наука мало кого цікавить. На першому місці - збагачення будь-якою ціною.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100