реклама
Sucurity Police

реклама

Чергова журналістська поїздка до Польщі підтвердила: зміни почалися! На Конгресі Східних ініціатив, що відбувся нещодавно в Любліні, познайомилася не тільки з поляками, які презентували нові європейські програми, а й з цілою когортою молодих українських інтелектуалів, які здобули освіту за кордоном і, знаючи кілька мов, комфортно почувалися в польському товаристві.

Серед представників України були науковці (магістри Яґеллонського університету), журналісти (випускники факультетів журналістики з Варшави, Любліна та Кракова), громадські діячі. А ще щиро здивувалася, коли дізналася, що саме наші співвітчизники – випускники Люблінського католицького університету – працюють у Люблінській мерії та генерують цікаві ідеї для розвитку цього польського містечка.

Сьогодні Польща все більше і більше приваблює українську молодь. Студенти прагнуть одержати диплом європейського зразка, а відтак можуть знайти високооплачувану роботу. Діти автора цієї публікаціі теж свого часу вибрали навчання у Польщі: син – Жешувську академію, де вивчав туристичний та готельний бізнес, донька – акультет англійської та німецької мов Ягеллонського університету в Кракові. Врешті, Польща для сина стала країною, з якою він пов’язує своє майбутнє, донька навчання в Польщі вважає лише сходинкою кар’єрного росту в Європі.

Звичайно, освіту діти здобували не безкоштовно. Навчання для іноземців платне: від 800 до 2500 євро за рік. Найдорожчі медичні факультети – до 9000 євро за рік. Окремо витрачалися на проживання та харчування: плата за комфортний гуртожиток становить до 1500 грн. за місяць, у стільки ж обходиться харчування. Дуже порадувало, що в польських вишах абсолютно не беруть хабарів, там відсутнє й «розвеселе» студентське життя, яке у нас асоціюється із пиятиками. Студенти старанно вчаться, а окрім навчання, намагаються знайти підробіток. Уже з другого курсу студенти-українці теж працюють офіціантами, продавцями-консультантами в супермаркетах та приватних фірмах… Знаю таких, котрим вдалося організувати власний бізнес.

Дуже важливо правильно обрати виш і адаптуватися на перших порах. Наша сім’я робила це самостійно, методом проб і помилок, що призводило часто до стресів та невиправданих матеріальних затрат.

Тому небезпідставно пораджу скористатися порадами фахівців, які добре знають закордонну систему освіти і тамтешні реалії. Як варіант – скористатися послугами польсько-українського центру «Osvita.pl». Практично в кожному обласному центрі є його регіональні представництва (у Черкасах ви можете отримати попередню інформацію про центр, вартість навчання, можливі спеціальності, написавши листа на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ).

Центр має офіційні угоди, укладені з провідними державними й приватними вищими навчальними закладами Республіки Польща. Його представники допоможуть абітурієнтові не тільки оформити документи, домовитися про співбесіду з приймальною комісією по скайпу (якщо буде така необхідність), а й знайти в Польщі житло й адаптуватися до нової країни впродовж навчального року. Батьки в будь-який час зможуть одержати інформацію про свою дитину, яка навчається за кордоном.

Якщо є бажання і фінансові можливості, то навіть не сумнівайтеся! Навчання у Польщі – реальний шанс відкрити Європу для своїх дітей.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100