реклама

реклама

Близько 17 тис. українців перетнули кордон із Білоруссю у минулому році. Лише в одній Гомельській області понад 6 тис. наших співвітчизників звернулися з проханням про реєстрацію та працевлаштування, із них понад 4 тис. такий дозвіл отримали. Працюють українці вчителями, водіями та в інших сферах. Чим зустрічає їх сусідня країна? Як живеться білорусам, порівняно з нами? Про це та інше змогли дізнатися українські журналісти у рамках прес-туру до Білорусі, організованого Національною спілкою журналістів України. У складі делегації НСЖУ взяли участь близько 30 журналістів і редакторів, які представляють національні та регіональні ЗМІ з різних областей України. Від Черкаської області у складі групи були журналістка ОДТРК «Рось» Галина Компанієць та кореспондент «Прочерку».

Центр екологічного туризму «Станьково»

Центр екологічного туризму «Станьково»


У рамках прес-туру делегація відвідала низку промислових підприємств – кондитерську фабрику «Спартак», швейне підприємство «Комінтерн», «Республіканський науково-практичний центр радіаційної медицини та екології людини», побували в редакції газети «Гомельська правда» та зустрілися з керівництвом Гомельської області. Саме голова Гомельського облвиконкому народних депутатів Олег Борисенко і розповів про українських переселенців.

Відвідання газети «Гомельская правда»

Відвідання газети «Гомельская правда»


– Ми готові приймати українських переселенців. Житло надається, якщо це сільська місцевість. У самому Гомелі складно з цим питанням, – сказав він, додавши, що проживають наші співвітчизники переважно у своїх родичів.

Білорусів дивують розмови про «благодійні внески у лікарнях»

Учасники делегації визнають: перебування у сусідній країні їх приємно вразило: щонайперше впали в око чисті і рівні дороги, прибрані вулиці міст, а на підприємствах – високий рівень зарплат і чудовий соцпакет.

Практично на кожному підприємстві, заводі і фабриці є медпункт, оснащеності якого можуть позаздрити деякі приватні українські клініки.

– Ми закупили новітнє обладнання і матеріали, щоб співробітник, зайшовши у кабінет до стоматолога, більше на зуби не скаржився. Пломби ставлять на віки, – запевняє генеральний директор фабрики «Комінтерн» Петро Афонченко.

У виробничій аптечці – яких тільки препаратів немає. До слова, медицина в країні безкоштовна. Поняття «віддячити лікарю» і «благодійна лікарняна каса» у них викликають здивування.

Не забули і про санаторне оздоровлення робітників. Можна без проблем отримати профспілкову путівку за смішні гроші в державні санаторії та профілакторії.

Високі зарплати і високі ціни

Під час екскурсії по кондитерській фабриці «Спартак» у Гомелі зайшла мова з її директором про зарплати на підприємстві. Відповів: середній заробіток у них – еквівалент 800 доларів США. Це на фоні того, що середня зарплата працюючих у цій області становить 560 доларів. Пенсія ж тут – 260 доларів.

Безробітних у країні мало. Згідно з офіційною статистикою, всього лише 0,5% (для порівняння: в Україні наприкінці минулого року – 9,5%). У робочий час вулиці міст «вимирають»: усі зайняті.

Та побайдикувати тут і не вдається. До працьовитості змушують податки: наприклад, якщо покупки не відповідають заробітку, це зразу карається. З нового року білорус має платити і податки з позик, навіть якщо позичив грошей у дружини або родичів. Оподатковується і купівля валюти. Чекає остаточного підпису президента розкішний податок «на дармоїдство». Якщо ти працездатний, але не працюєш – плати державі за безкоштовні соціальні послуги. Також суворо стежать за тими, хто «нелегально» продає котів і собак, займається репетиторством, фотографією.

До честі білоруської влади, в країні вдалося зберегти багато радянських підприємств, фабрики, заводи, модернізувати їх, а також створити нові робочі місця. Яскравий приклад – підприємство з виробництва залізничного транспорту «Stadler Минск» вдалося побудувати з нуля буквально за рік.

Відвідання підприємства «Штадлер Минск», виготовлення вагонів потягів

Відвідання підприємства «Штадлер Минск», виготовлення вагонів потягів


Втім, хоч на роботу і зарплати скаржитись білорусам нічого, ціни у них також – немалі. Саме тому багато хто з жителів Гомеля і прикордонних районів цієї області намагався досі купувати продукти і промислові товари в… Україні. До нашого кордону від Гомеля, наприклад, – 30 кілометрів, а його перетинання обходиться еквівалентно 5 доларам США. І хоча неодноразово доводилось чути від багатьох сябрів, що їх продукти натуральні, смачні й недорогі, але вся річ у тому, що наші товари досі були дешевшими.

Так, пакет молока на наші гроші коштує близько 20 грн, батон – від 12 грн, згущене молоко – близько 30 грн. Проїзд у тролейбусі – 10 грн.

Але, як запевняє замдиректора з ідеологічної роботи і туризму агрокомбінату «Дзержинський» Сергій Єрмак, білоруси отримують достатньо, щоб, поекономивши рік-другий, купити автомобіль.

Корупцію подолали, але не до кінця

У Білорусі визнають: корупцію не побороли до кінця, проте відповідні законодавчо-­правові акти працюють. І набагато ефективніше, як у нас.

На одній із зупинок у дорозі журналісти запитали даішників, які їх супроводжували при переїздах, як у них з практикою поборів з водіїв на автошляхах.

«Это у вас там беспредел на дорогах!.. У нас за это – тюрьма сразу, как поймают на этом…», – різко відповіли ті.

Притому, як виявилося, «садять», не дивлячись на ранги, посади, заслуги.

Майже подібне почули і в ДУ (державній установі) «Республіканський науково­-практичний центр радіаційної медицини і екології людини», який добудований вже за кошти Білорусі, введений в експлуатацію в 2002-­2003 роках і оснащений нині найсучаснішим у світі медобладнанням. (Його спорудження розпочалось ще при СРСР і планувався Центр для потреб Білорусі, України та Росії). Тут нині працюють лікарі найвищої кваліфікації, з високими зарплатами і рівнем відповідальності. Скрізь – відеоспостереження, доброзичливість персоналу і… незвична для нас система стимулювання медиків – за успішні результати лікування кожного хворого. А за приймання «подарунків» від пацієнтів тут негайно звільняють. Проте плинності кадрів немає: фахівці дорожать своєю репутацією і місцем  роботи.

У державній установі «Республіканський науково-практичний центр радіаційної медицини та екології людини» середня зарплата у медиків – близько 800 доларів

У державній установі «Республіканський науково-практичний центр радіаційної медицини та екології людини» середня зарплата у медиків – близько 800 доларів


– Не зацікавлені лікарі брати якісь хабарі, – каже директор Центру пан Рожко. – Середня зарплата у нас дорівнює 800 доларів, а у лікарів – до двох тисяч доларів. Середній медперсонал отримує в місяць 700-800 доларів.

На сільгосппідприємствах – високі технології

У Дзержинському районі Мінської області журналістам показали й сучасне агрогосподарство – ВАТ «Агрокомбінат «Дзержинський», зокрема – його молочно-товарний комплекс у с. Томковичі.

– Комп’ютер бачить кожну корову, – продемонстрували журналістам сучасні технології. І дійсно, на моніторах в усіх приміщеннях видно «соціальний статус» кожної тварини: яка скільки дала молока вранці та увечері, яка тільна або в охоті, яка розтелилася чи переведена в розряд сухостійних і т.д. Такий постійний контроль дає можливість своєчасно вибраковувати малопродуктивних тварин, тобто ефективно оновлювати високопродуктивне стадо. Без цього високих надоїв і необхідного валу молока не доб’єшся.

Згадане агрогосподарство, як і інші, аналогічні, самостійно переробляє всю свою тваринницьку продукцію і реалізовує її через власну мережу фірмових магазинів. В асортименті яких, кажуть, близько 100 видів м’ясних виробів і ненабагато менше – молочних.

Саме тому, отримавши за 2014 рік близько 100 мільйонів доларів чистого прибутку, в «Дзержинському» змогли дозволити собі спорудження Центру екологічного туризму «Станьково». З великим і багатим зоосадом, 5Д-кінотеатром і атракціонами для дітей, відреставрованим і належно обладнаним військово-історичним комплексом – лісовим музеєм під відкритим небом «Партизанський табір».

Державна історико-культурна установа «Гомельський палацо-парковий ансамбль», на території якого знаходиться Палац Румянцевих і Паскевичів

Державна історико-культурна установа «Гомельський палацо-парковий ансамбль», на території якого знаходиться Палац Румянцевих і Паскевичів


Чи не забудуть нащадки «Смак беларускай мовы»?

Учасники прес-туру звернули увагу, що в усьому Мінську стоять білборди з соціальною рекламою, що закликає не забувати, як білоруською називається суниця, малина, шипшина. Мета подвійна – і мову зберегти, і природу. Девіз рекламної кампанії: «Смак беларускай мовы». Ось тільки чи не забудуть її нащадки?

М. Несвіж, католицький храм та усипальниця ченців

М. Несвіж, католицький храм та усипальниця ченців


«Рідна мова мов би залишилася засобом спілкування директорів етнографічних музеїв, ксьондзів і артистів. Склалося таке враження. У державних ЗМІ (які встигли проглянути) серед російськомовного масиву лише подекуди замітки білоруською красномовного змісту: «Шуры-бури, лапці у хату». Кілька років тому, розповіли нам, все діловодство на підприємствах переклали з білоруської «загальнодоступною», – ділиться враженнями учасник делегації Євген Якунов.

Білоруський державний музей «Великої Вітчизняної війни». Журналіст Галина Компанієць вручає директору музею українські сувеніри

Білоруський державний музей «Великої Вітчизняної війни». Журналіст Галина Компанієць вручає директору музею українські сувеніри


А ще, як відзначають українські журналісти, в Білорусі відчувається чітка робота Міністерства інформації, яке створює «правильну» інформаційну політику у країні. Рейтинг президента Олександра Лукашенка – під 90%. А завдяки «українському питанню» він зміг перетворити своїх ворогів на друзів.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Пошливы 12.03.2015 11:20
Карове на ВАТ «Агрокомбінат «Дзержинський» наверна харашо но не мечтает ли ана о зубре с Белавежскай пущи не хочет ли на волю? Помню ехал в автобусе с беларусами. Весь атобус начал хвалить Лукашенка. Беларусы малчали а выходя праизнесли: если он вам так нравицца заберите его нахер себе... Помню и то как паказывали СССР западным туристам. Дагадываюсь и как фармуют падобные журналистские делегации. Пасматрите на фото адно саветскае старьё. Так што херня эта а не стаття о Беларуси.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #4 ktd 07.03.2015 02:52
Цитую Борис Юхно:
Просто Україна всю дорогу є для білорусів прикладом того, що таке реформи у виконанні адміністраторів -аматорів, до чого вони приводять і чим можуть закінчитися. Тому вони якомога довше хочуть залишатися в БРСР

Та пишіть вже чесно -- "хочуть залишитись у рабстві".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #3 Борис Юхно 06.03.2015 10:36
Просто Україна всю дорогу є для білорусів прикладом того, що таке реформи у виконанні адміністраторів -аматорів, до чого вони приводять і чим можуть закінчитися. Тому вони якомога довше хочуть залишатися в БРСР
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Роман 05.03.2015 19:56
Давайте порівняємо по всі критеріям приміром Україну, Польщу, Білорусь і зробимо свої висновки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 ktd 05.03.2015 15:37
>Чому в Білорусі не беруть хабарів

Пропаганда. В Китает, где за это расстреливают каждый год сотнями, и то продолжают брать.
Лучше бы написали о том что там контроллируется интернет, wifi надо лицензировать, и власти хотят запретить шифрование и начать брать деньги за использование Skype.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100