реклама

реклама

Одним із найбільш креативних, вільних від корупції та економічно розвинутих міст Черкащини вважають Золотоношу. Самі ж золотонісці, люди веселі й скромні, віддають перевагу іншому статусові свого міста – вони називають його «Столицею Чорнобривців».

«Маленька, хороша моя Золотоноша!» – цю веселу «кричалку» можна було почути від цілком дорослих і солідних людей, які зібралися 22 серпня в Златокрай на третій Всеукраїнський фестиваль Чорнобривців.

– Мера не бачили? Весь день десь пропадає! – усміхаючись власному вдалому жартові, до журналістів виходить міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. Цього дня зазвичай доступного керівника міста справді було важко «спіймати». Крім фестивалю Чорнобривців, Золотоноша у День прапора приймала також обласне свято до Дня Незалежності. Тож міському голові доводилося приймати і численних гостей з Черкащини, Київщини, Івано-Франківщини, Закарпаття, і керівників Черкаської області Юрія Ткаченка та Валентину Коваленко, і потужну журналістську делегацію, яку очільник НСЖУ Сергій Томіленко зібрав із представників різних куточків держави.

Святкові заходи на міському стадіоні проводив також Золотоніський район.

Спільному святу раділи представники усіх верств і громад Златокраю. Взяли участь у святкуванні й представники яскравої ромської громади.

...Розпочався день парадом вишиванок і урочистим відкриттям після реконструкції центральної площі Золотоноші. Вона отримала ім’я Героїв Майдану.

– Нам, як студентам, не вистачило ночі, – зізнався міський голова Віталій Войцехівський. – Приміром, ліхтарі привезли сьогодні о четвертій ранку. Справді, жодної бюджетної копійки на цю реконструкцію не витрачено. Тут ще буде композиція, яка відповідатиме назві площі. Серед її елементів – бруківка з Майдану.

Невдовзі на площі встановлять ліхтарі, лави і фонтани, а восени попрацюють озеленювачі.

– Нас із моєю дружиною Галиною дуже вразила така «різка» реконструкція центральної площі! – сказав у коментарі «Прочерку» гість із Івано-Франківщини Микола Братівник, який привіз у Золотоношу прикарпатські сувеніри.

– Навіть і бетони, на яких стояв комуністичний ідол (пам’ятник Леніну, - ред.), і які просочилися тим злом, викорчували, – дивується пан Микола. – Це дуже добре, прекрасно!

Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко не приховує своєї симпатії до міста, в якому він свого часу розпочинав свою трудову кар’єру.

– Патріоти – не лише ті, хто на передовій захищає нашу країну, – наголосив у своєму виступі керівник області. – Також патріоти – це ті, хто робить реальні справи тут, у тилу. І Золотоніщині з цим пощастило. Я дякую всім підприємцям, які подарували нове обличчя місту у вигляді цієї справді європейської площі, які дбають про його розвиток. Зокрема, колективам «Спец-Агро-Сої», «Золотоніського маслоробного комбінату», ПП «Надія», «Красногірського олійного заводу», «Ресуртехнобуду», «Рембуду» та іншим.

У час, коли на Сході точаться бойові дії, будь-яке святкування не може обійтися без гіркого присмаку. На оновленій площі відбулося нагородження героїв АТО – посмертно...

За загиблого водія-радіотелефоніста 95-ої окремої аеромобільної бригади В’ячеслава Гагу орден «За мужність» ІІ ступеня отримав його батько Олег Володимирович.

А орден «За мужність» ІІІ ступеня, яким посмертно нагороджено снайпера 42-го батальйону територіальної оборони «Рух опору» Максима Харченка, отримали його мати Надія Сергіївна та сини Дмитро і Андрій...

– Ще два роки тому в суспільстві не було щирого розуміння свята Незалежності України, не було відчуття значення, що ж таке Незалежність для кожного з нас, – наголосила, звертаючись до присутніх, голова обласної ради Валентина Коваленко. – Це свято сприймалося як ще один додатковий день, коли можна було відпочити після буднів. І лише за останні два роки ми усвідомили справжню вагу цьому слову, відчули істинну ціну Незалежності, яких не знали впродовж довгих 24 років...

Відтак квіти лягли до пам’ятника героям Небесної сотні. А до монумента Тарасові Шевченку поклали велетенський вінок, сплетений із застосуванням чорнобривців.

Креативність жителів Златокраю ще раз підтвердила виставка хлібних виробів та предметів декоративно-вжиткового мистецтва, яка пройшла в міському парку ім. Шевченка.

 

– Дуже приємно здивований тим, що сьогодні організували! – поділився із кореспондентом «Прочерку» завідувач обласного опікового відділення Володимир Цапенко, який народився і виріс у Золотоноші (на фото, що трохи нижче, він – у центрі). – Давно не був у рідному місті, все якось проїздом... А ось навідався – і буквально вражений! Мені приємно, що є люди, які переймаються містом. Золотоноша – приклад того, як треба працювати по-справжньому, по-європейськи. На жаль, у нас буквально засіла стара система. Її треба випалювати зі своєї душі. Якщо цього не зробити, нами керуватимуть згори так, як росіянами керує Володимир Путін. Натомість кожний, хто був за західним кордоном України, знає, що таке гідне життя і свобода.

Враження від уквітчаного чорнобривцями міста підсилював і своєрідний сюрприз, який зініціював для Золотоноші відомий український підприємець і меценат, голова правління компанії «Алвіго» Віктор Полозов. Бутоньєрки – маленькі букетики, які можна кріпити до одягу, гостям свята роздавали чарівні юні панянки – ну прямо як у Львові!

Звісно, букетики були із чорнобривців, перев’язаних синьою та жовтою стрічками.

– У наш жорстокий час так важливо зберігати доброту в душі, так важливо хранити саму душу! – сказав у коментарі «Прочерку» Віктор Полозов. – Тому дуже приємно, що у Золотоноші кожного дня, а особливо сьогодні – все так по-доброму. Душі золотонісців буквально осяяні патріотизмом, і це дуже відчувається. Думаю, велике значення має й прогресивність мера Віталія Войцехівського. Нічого не скажеш, молодець. Молодці і він, і його команда! Думаю, цій команді можуть позаздрити багато міст України.

Керівник міста Віталій Войцехівський під час фестивалю розповів, що фестиваль Чорнобривців – лише одна із безлічі ідей, які готова втілювати в місті його команда.

– Головна ідея сьогоднішнього свята – це патріотизм, а чорнобривці – це наша, українська квітка! – переконаний міський голова.

Декларуючи свій статус «Столиці Чорнобривців», Золотоноша буквально вкрита безліччю клумб із цими запашними квітами.

Віталій Войцехівський розповів, що серед учасників свята – люди всіх вікових категорій, від маленьких «чорнобривчиків» до дуже літніх людей. Дехто із них навіть не зміг прийти на фестиваль, але, посіявши на подвір’ї чорнобривці, таким чином узяв участь у загальноміській акції.

Як пояснила журналістам заступник міського голови Світлана Суддя, серед учасників фестивалю – і митці, і хореографи, і співаки. Загалом близько 300 учасників. Відбіркова комісія визначала переможців за найкращі екібану, букет, квіткову композицію, окремо серед вокальних конкурсів, найкращу вишиванку, володіння поетичним словом, тематичні малюнки на асфальті та інші.

Наприклад, перше місце за квіткову композицію у вигляді Державного герба України отримала учителька початкових класів Золотоніської школи №5 Надія Овчаренко. Готуючись до цьогорічного фестивалю, пані Надія та її семирічна внучка Софійка довго підбирали квіти для композиції, серед яких чорнобривці, соняхи. Протягом літа збирали колоски.

– Ідею вибрали не випадково, – сказала майстриня, – адже Герб України – це символ нашої державності. А ми, українці, – сильні, мужні та незалежні – будемо зображати та берегти цей символ завжди!

реклама

Коментарі  

 
-8 #1 Мафусаїл 26.08.2015 13:28
не "екібану", а "ікебану".
Ікебана - це древнє українське мистецтво, придумане ще трипільцями. Слід знати свою історію, свої витоки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100