реклама

реклама

Нове життя одного з перших українських солдатів, якому після поранення в Донбасі була зроблена ампутація, - в проекті телевізійної журналістки, Ксенія Марченко, що відкриває для себе професію фотографа.


Ксенія Марченко народилася в Черкасах. Закінчила магістерську програму з журналістики Києво-Могилянської академії. Три роки працювала в телевізійних новинах. Знімає документальне відео, пише тексти, прийшла до фотографії через Instagram. Тяжіє до фіксації парадоксальних моментів, досліджує вплив людини на простір.

В кінці минулого року Bird In Flight спільно з Depositphotos відкрили в Києві фотошколу для тих, хто вже освоїв техніку зйомки, але тільки починає освоювати фотографію як інструмент творчості. З 600 подавших заявки кандидатів куратори школи Олександр Ляпін і Еміне Зіятдінова відібрали 25 осіб. Двомісячний курс складався з циклу лекцій (читали Джозеф Сивенький, Максим Дондюк, Брендан Хоффман, Йоел ван Хаудт, Саша Курмаз і інші фотографи) та практики, в рамках якої курсисти знімали й обговорювали власні проекти.

Однією із найкращих стала робота журналістки із Черкас Ксенії Марченко.

Про школу

- Найкориснішими уроками стало питання «про що ця фотографія?» І побажання задуматися, хто є автор і як він резонує із суспільством, створюючи візуальні контексти і настрої. Школа дала мені першу можливість показати свої фотографії колу професіоналів. Там зібралися різні за типом мислення, стилем і досвідом роботи фотографи, що посилило результат навчання. Особистий висновок: документальна фотографія - це вдалий випадковий монтаж елементів, але без склеювань, як на відео, а одним планом в одну секунду.

Про проект

- Ідея народилася з бажання осмислити, що здатне мотивувати молоду людину рухатися вперед після потрясіння. Війна - найважливіше переживання для України зараз, тому герой фотографії - юний військовий, який втратив ногу, але йде вперед, маючи мету і підтримку близької людини. Мене не цікавить естетизація людського тіла. Драма для мене розкривається через конфлікт бажань і можливостей людини з травмою. Під час зйомок я намагалася менше спілкуватися з героєм і більше спостерігати.

Про героя фото-проекту

Солдат Сергій Ільницький на третьому місяці служби в АТО потрапив під обстріл. Ногу ампутували до стегна, коли йому було 18. Після кількох курсів реабілітації за кордоном хлопець почав плавати і вже через сім місяців отримав перший розряд кандидата в майстри спорту. Сьогодні Сергій - студент-заочник юридичного факультету Університету імені Шевченка, одружений. Щоб стати ближче до мети – отримати звання майстра спорту і почати підготовку до Паралімпійських ігор - йому потрібно пропливати 50 метрів вільним стилем на п'ять секунд швидше.

Два роки тому, до початку війни, Сергій пішов на контрактну службу десантником, в аеромобільну бригаду. Зарплата була вищою за середню по Миколаєву. Три з гаком тисячі гривень вистачало, щоб заплатити за гуртожиток, на їжу і одяг.

Через три тижні бригаду перевели на кордон з Кримом, трохи пізніше - в Донбас. 11 липня 2014 року, коли все сталося, Сергій виконував обов'язки водія-навідника бронемашини. Між блокпостами потрапив під обстріл. Двоє з трьох товаришів померли відразу. Ільницький пролежав у полі кілька годин, втративши половину обсягу крові. Його мамі і дівчині поспішно передали найсумніші новини.

Про що ти тоді думав, лежачи в полі?

- Про те, що подумає мама ... Ногу відірвало по коліно, зрозуміла? Вона висіла на шкурочці (показує пальцями товщину шматка шкіри). Я, звичайно, був у шоці. Пацани тягнуть, нога мало не відвалювалася. Кажу, заберіть цю ногу! Закинули її мені на груди. Я лежу, а на грудях моя п'ятка. Трохи в шоці ... так, але порядок, - розповідає Сергій, роблячи вправи для розтяжки рук. - Через те, що півдня пролежав у полі, пішла гангрена, ну і в таз потрапив осколок.

- Ми зупинилися хвилин на 15-20, машина перегрілася. І нас «Градом» накрило. Думаю, хтось здав.

Йому доводиться робити зарядку, щоб тримати м'язи в тонусі. У плечовій кістці все ще залишилися осколки, трицепс відірвало повністю. У Київському військовому госпіталі хлопця вилікували від декількох серйозних хвороб, які все ще нагадують про себе ослабленим імунітетом. У госпіталі він був першим і наймолодшим солдатом з ампутацією – волонтери допомогли виїхати на реабілітацію за кордон. Пізніше відома телеведуча купила обручку і прикрасила альтанку на території госпіталю, в якій Сергій зробив пропозицію своїй Оксані.

Про тренування

У передноворічний час басейн в Миколаєві закрили майже на місяць з метою економії. За допомогою волонтерів Ільницький намагався познайомитися з тренером з плавання олімпійської чемпіонки Яни Клочкової та переїхати до Києва, але зрозумів, що життя в столиці обійдеться йому надто дорого. Пара вирішила залишитися у винайманій миколаївській квартирі. Сергій продовжить тренування, Оксана захистить диплом і почне шукати роботу за фахом, бухгалтером.

- Тут басейн не збиралися відкривати, що б я робив? А там став би фітнес-тренером. Є знайомий в Києві, він теж без ноги, але, правда, пауерлифтер. Приходить на протезі, показує вправи. 10 тисяч отримує, для Києва нормально.

- А я рада, що не поїхали до Києва. Тут все рідне, все зрозуміло, батьки недалеко, - говорить Оксана.

Сергій поспішає на тренування в найбільший басейн Миколаєва, милиці провалюються в сніг. Тренер зміг домовитися про 25-метровий басейн, великий 50-метровий під приводом ремонту закритий. Спускаємося в підвал. Сергій заходить за чорний целофан, щоб переодягнутися. Роздягальні в басейні немає, як і ліфта з підвалу. Серед спортсменів є люди на візках, тренер тягне їх по сходах. Він вважає, що показувати серйозні результати Ільницький стане через кілька років.

- Перший розряд, в світовому розумінні рейтингу, це дуже слабо. Для нього самого за півроку занять - це, безумовно, показник, це його надихає займатися. Цей рік у нього стабілізуючий, шліфування техніки. З наступного року буде набагато краще.

У цей день Сергій закінчив тренування достроково. Проплив не більш кілометра – судоми в руках не дали гребти. Через три години у нього за планом заняття в тренажерному залі при басейні - тренер водить туди таємно. У підвальному приміщенні стоїть запах старого заліза і дикий холод. Причина все та ж - економія електроенергії. Коли хлопців помічають, в покарання на півгодини закривають всі двері на вихід.

Про побут

У січні Миколаїв засипало снігом так, що в місті оголосили надзвичайний стан. Сергій не зважується виїжджати на машині, автобуси ходять рідко. Оксана біжить по снігу, Сергій йде на милицях.

Оксана - студентка-заочниця. Вже рік як не їсть солодкого, стежить за фігурою. Двічі на день качає прес, стоїть у планці, віджимається.

- Нема за що вже взяти, - сміється Сергій.

- Зате дивись, я можу ногу двома руками обхопити.

Оксана і Сергій вчилися в паралельних класах, але зблизилися після закінчення.

- Я був до війни тааааким великим дядьком, - посміхається. - З найкрутішими дівками зустрічався. Вона мені постійно згадує. Але це давно було, до війни.

Вільний час Сергія займають мережеві ігри.

- Грали з пацаном в одній імперії, він пише в чат «Україна – г.мно». Як ти таке кажеш, якщо живеш в Україні? Він: «Я живу в ДНР - це окрема країна». Подивися на карту, будь ласка, що там написано? Якби українські військові не зайшли, ви б там всі рабами стали відразу. Не знаю, що вони собі там думають.

Через кілька днів після від'їзду журналістки Сергій зважився їхати на тренування. По снігу дістався до автобусної зупинки, але в басейн потрапив на машині поліції.

- Звичайна ситуація для маршрутників: бачать мене на милицях і проїжджають повз. Не хочуть брати пільговиків. Коли стою так, що не видно милиць, тоді гальмують. Поліцейські підвезли.

Про допомогу

Протез Сергій надягає рідко, він натирає. Якісний американський протез, якого потребує хлопець, можна купити за 4 000 000 гривень. У разі поломки коригувати протез треба з приміркою власника. Літати в США накладно, а в Україні подібні протези не обслуговують зовсім.

Протез українського виробництва Сергій отримав від країни разом з 240 тисячами гривень – одноразовою виплатою по інвалідності. Благодійний фонд видав хлопцеві Renault Fluence під довіреність, діаспора з Голландії передала ноутбук.

- Я принципово домігся усіх військових документів та довідок. А є хлопці, які до сих пір чекають посвідчення учасника бойових дій, хоча травма така ж, як у мене. Мені пощастило, що я був одним з перших.

Місцева влада вручила ключ від квартири в старому будинку без ремонту недалеко від Миколаєва. Ільницькі хочуть здавати її в оренду. Хлопець задоволений, що отримав пільги на комунальні послуги. 240 тисяч Сергій поклав в банк, з дружиною живуть на 2 700 його пенсії.

- А ось мені Гелетей (колишній міністр оборони України. - Прим. Ред.) вручає заліковку в госпіталі, - показує пам'ятні фото Сергій. - Прийшов у палату. Запитав, де хочу вчитися. Ну я і сказав, що на юридичному. А чого б на шару не повчитися?

- Контрольні ми вже всі зробили на зимову сесію, я допомагала, - вступає Оксана.

Про війну

Про війну Сергій каже, коли показує фото в соцмережах або під час гри в шутери.

- Якось було перемир'я, ми дали їм можливість забрати тіла. Приїхали бабусі на бусиках, всіх забрали. А вони нас весь цей час накривали.

- Бувало, ходиш по селищу, у дідусів і бабусь не хочеться просити їжі, у них теж нічого. А коли всі тікали, заходиш на город, викопувати картоплю, яку посадила бабуся, і їси. Ту, яку вона для себе посадила, і їси. Сумно.

Українські волонтери на початку липня 2014 року на фронт ще не доїжджали.

Про Київ

До Києва на сесію Ільницький приїхав на поїзді сам, зупинився в маленькій квартирі у родичів. З ампутацією до стегна протез треба переставляти силою тулуба. На милицях ходити виходить швидше, але в лікарні щоб побачитися з лікарями Сергій надягає протез. Стає серйозним біля своєї колишньої палати. Медсестри відразу впізнають і зупиняються розглянути.

- Щоки від'їв, красивий. Як справи?

- Ви ж не знаєте, я плаваю. Хочу стати майстром спорту, а далі буде видно.

- Діти є вже?

- Та куди, ми ще самі діти. Ще потрібно працювати.

З палати в палату між інвалідними колясками ходять люди в чорних пальтах, благодійники.

- Житло в тебе є? З ким живеш?

- Я тут в альтанці зробив пропозицію, а через рік розписалися. Ми до війни всього три тижні зустрічалися. Я в 18 ногу втратив. У мене чотири інвалідності, але це не я такий вчинок крутий зробив, а вона. Я лежав тут нервував, фантомні болі, кричав, посилав всіх, а вона плакала, але все одно витримала, залишилася, молодець. Таким дівкам треба пам'ятники ставити.

Люди в чорних пальтах приїхали з Болгарії та Сербії. Дарують Сергію конверт.

Ільницький здав сесію на четвірки, з Києва поїхав з температурою. Він складав речі, а на вікні стояла велика листівка у формі серця - Оксана прислала на 14 лютого.

Куратор фотошколи Bird In Flight фотограф, журналіст, головний редактор сайту Foto.ua Олександр Ляпін коментує:

- Історія, знята Ксенією Марченко, має безліч важливих і потрібних якостей. По-перше, вона знята без «красивостей», ігри в композицію і колір, формальних пошуків. Документ повинен бути документом, і фотограф фіксує життя сильної людини, чергуючи плани і жанри, але не випускаючи його з поля зору. Кожен кадр енергетичний і змістовний, щирий щодо фотографа до об'єкту, що знімається. Втім, могло б скластися враження, що герої серії Ксенії – майже роботи з запрограмованими емоціями і діями, якби не знімки, що руйнують цілісний і стилістично єдиний ряд. Без них історія виглядала б якісною пропагандистською акцією про те, як дбає про наших героїв держава і народ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100