реклама

реклама

Уполювати «мамонта», побувати біля лісового озера та покататися Дніпром на катері – лише декілька із десятків найрізноманітніших розваг вихованців літнього табору відпочинку «Сосонка», що у с. Мельниках на Чорнобаївщині.

Протягом кожної 21-денної зміни в «Сосонці» проходить близько 50 різноманітних розважальних заходів. Це – екскурсії в Черкаси (із відвіданням парку «Сосновий бір» і катанням на прогулянковому катері), в музеї сіл Воронинці, Крутьки, в бібліотеку і храм Мельників, купання на пляжі, свято Нептуна, конкурси «містер» і «міс Сосонка», походи до лісового озера, на місцеву «Говерлу», з якої за багато кілометрів видно обласний центр. Передбачена низка патріотичних ігор, є розваги співочі й танцювальні. Дуже дітлахам подобається вечірній обмін враженнями при світлі свічок...

– Табір стоїть на трьох китах – цікавий відпочинок, якісне харчування і належні умови. Саме в такому порядку! – переконаний директор «Сосонки» Олексій Хотинський. – Ми відновили табір і працюємо вісім років. У нас не «євроремонт», але умови цілком гідні – не сиро, все пофарбовано, електрика в порядку, територію облаштовано, квітнуть квіти. Гарне соснове повітря. Ціни помірні – 3300 гривень за 21 день відпочинку; для окремих категорій робимо знижки.

Спочатку в «Сосонці» відпочивали діти тільки з Чорнобаївщини, але в останні роки приїжджають також дітлахів із Черкас, Києва, Кременчука. Маленькі переселенці з Донбасу відпочивають за рахунок табору.

– Найперше – щоб діти були здорові, веселі, щоб їм подобалося в нас! – називає головну ціль своєї роботи в таборі старший вихователь Тетяна Шпетна. – Є й інші завдання – виховувати любов до природи, гуманне ставлення один до одного. Ми намагаємося навчити дітей поступатися один одному, вживатися в колектив. Миритися з сусідами по кімнаті. Всього цього ані в сім’ї, ані в школі дитина в повній мірі не навчиться, – каже Тетяна Володимирівна, яка сама багато років працює в одній із черкаських шкіл.

За словами вихователя, саме в таборі діти навчаються знаходити спільну мову в нових ситуаціях.

– Коли вони разом співають, танцюють, – вони всі друзі. Коли ж збираються у кімнаті, з’являються ті чи інші проблеми. Ми намагаємося допомагати дітям ці проблеми розв’язувати, домовлятися їх між собою, – розповідає педагог.

За словами Тетяни Володимирівни, для працівників табору найвища нагорода – це коли діти не просяться додому.

– Одна мама сьогодні написала на нашій сторінці «Вконтакті»: «Ура-ура, наші діти за цілий день додому не подзвонили ні разу! А коли ми телефонуємо, кажуть: «Мамо, нам ніколи! Подзвоню ввечері!» І ми з татом дуже задоволені, що їм ніколи!» – із гордістю цитує Тетяна Шпетна. – Наша робота побудована так, що діти максимально зайняті.

Родзинка програми табору – гра «пошук мамонта»: вожаті наряджаються мамонтами і ховаються в лісі. Діти стають лісовим племенем, придумують собі дикунські імена, розмальовуються дикунськими візерунками. Коли «мамонтів» знаходять, усі збираються на манежі й дають «мамонтам» веселі завдання. А наприкінці спійманих вихователів купають водою...

Тетяна Володимирівна хвалиться дуже гарним складом вожатих і вихователів. Серед них є і молоді, і досвідчені, хлопці і дівчата.

– Вважаю, що це – дуже правильно, тому що хлопчики тягнуться до хлопців, а дівчатка – до дівчат, – зазначає старший вихователь. – Я впевнена, що й цього року, і в попередні роки, в нас усе вийде!

Із вожатими та вихователями ми мали можливість познайомитися під час офіційного відкриття цьогорічної першої зміни. Завзяті й ініціативні, вони не приховували насолоди від роботи в таборі. А один із них, молодий бард Станіслав Вольвач, навіть присвятив «Сосонці» цілу пісню.

«Сосонка», літо, веселі забави,

Річка, пісочок і сонячний день!

Звідси ніхто не попросить до мами.

Щовечора – танці і море пісень! –

дружно співали під гітару молоді вихователі.

Старший кухар Тетяна Вовк – не лише працівник, а й великий патріот свого табору.

– «Сосонка» – це золоте місце, де дітки можуть відпочити і тілом, і душею, – переконана пані Тетяна. – Я й сама, хоч тут і працюю, але водночас – і відпочиваю... Якби було можливо – весь час тут і жила б. Дуже сприятлива для дітей аура: чисте повітря, шум сосон, дуже красиво. Дітки активні, вони хоч надвечір стомлюються, але швидко відпочивають. Малі дуже тягнуться до «Сосонки», дуже хочуть сюди знов...

Із задоволенням кухар розповідає і про свою власну роботу:

– Годуємо малих п’ять разів на день, завжди вчасно, тільки свіжим. Готуємо по-домашньому. Меню – дуже різноманітне. Зараз приємні додатки – полуничка, черешенька, горошок. Діти дуже задоволені.

Катя Лукашенко із Черкас у «Сосонці» – вже втретє.

– Мені в «Сосонці» дуже сильно подобається, – розповіла «Прочерку» Катя. – Я бувала і в інших таборах, але тут – найкраще! Удома в Черкасах я займаюся гімнастикою і сучасними танцями в клубі «Експресія». Тут, у таборі, проводяться концерти, і мені подобається показувати іншим дітям, чого я навчилася за рік. Кожен показує своє, бо в кожного з нас – свої таланти. Ще я люблю малювати різнокольоровою крейдою і складати із шишок піраміди.

А Ваня Пайлодзе – із Києва. Він також у «Сосонці» вже не вперше.

– Мені подобається проводити час із цими людьми, – зізнається хлопець. – Вожаті тут дуже веселі, позитивні. Вони дають там щось нове, таке, що ми не можемо отримати, сидячи вдома за комп’ютером або навіть гуляючи на вулиці, – по-дорослому каже Іван. – Я приїжджаю сюди навіть учитися жити в товаристві з друзями. Ну, і, звісно – відпочити від школи, від міської суєти. Тут не можна нудьгувати. Просто немає часу на нудьгу. Серед найулюбленіших моїх розваг – гра у тарілку фрізбі та у футбол. Разом танцюємо під музику, яку самі й вибираємо.

А от місцевому хлопцеві Андрієві Ляшенку цьогоріч – не пощастило. Він – дитина без батьків, як кажуть, «опікунська». Шість років поспіль він відпочивав у «Сосонці», а цього року відправляють в інший табір.

– У «Сосонці» дуже класно. Тут добре годують, розваги теж дуже гарні. Друзів легко знаходити, – каже Андрій. – Найбільше тут, у «Сосонці», мені подобається дискотека. Цікаво грати в ігри, наприклад, у футбол... Наступного року не дадуть путівку сюди – сам куплю! Це стовідсотково.

Директор табору Олексій Хотинський щиро співчуває хлопцеві і переконаний, що засмучений не тільки Андрій. Адже цьогоріч у «Сосонці» дітей із Чорнобаївщини – лише двоє.

– Я переконаний, що табір районові потрібний, – із впевненістю в голосі каже Олексій Юрійович. – Яких би дітей ми сюди не запрошували, а табір – районний. І те, що від Чорнобаївщини на першій зміні дітей обмаль, це неправильно. Звісно, добре, що багато дітей із Києва, із Черкас. Вони своєю присутністю підтверджують, що відпочинок у нас – якісний. Їм тут подобається, вони приїжджають по кілька років поспіль. Але дуже хотілося б, щоб поруч із ними були й місцеві діти...

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #4 Иван 17.05.2017 10:37
Была группа детей в Июне 2016. Отличных впечатлений море. При выборе места отдыха на 2017 дети высказались снова за "Сосонку". Вот что пишут сами дети https://vk.com/club10958099 Можно глянуть за все года работы лагеря.
Пусть не евро ремонт, но отношение к детям, их досугу, кухня выше всяческих похвал.
Алексею Хотинскому и его коллективу огромное спасибо за отличный отдых детей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Стас 28.06.2016 13:29
Сосонка, славиться не своїми умовами, а тією атмосферою, яку створюють вожаті. І ті діти, які люблять активний відпочинок знову і знову хочуть сюди приїздити, спочатку на відпочинок, а потім і в складі вожатих.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Орлик 09.06.2016 22:13
Звичайна реклама убогої Сосонки. Ніколи б не відправив дітей в такий заклад.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Юрій 09.06.2016 14:16
Андрій Ляшенко, дитина яка перебуває під опікою цього року влітку буде оздоровлюватися на березі Чорного моря.Щодо ДОЦ "Сосонка" то ніхто не заперечує ті факти що дітям там подобається, але нажаль не всі виявояють бажання туди їхати по одній простій причині -умови там мяко кажучи не зовсім хороші. Дитина має оздоровлюватися те тільки в одній Сосонці. Чи не так? Юрій
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100