реклама

реклама

Міський РАЦС є архітектурною родзинкою Черкас. Більшість путівників рекомендують туристам подивитися на пам'ятку. А ось черкащан уже складно здивувати розповідями про міський Палац одружень... Але видання in.ck.ua спробувало!

21_big

Незвичні молодята

Близько 15 років тому в міському РАЦСі взяла шлюб незвична пара. 60-річний американець одружився з 20-річною черкащанкою. Щоправда, цей шлюб протримався недовго. Незабаром пара розлучилася.

Рекордсмен за заявами

Ще до розпаду СРСР один черкащанин подавав заяву в РАЦС понад 20 разів! Хоча одружений він був усього один раз. Річ у тім, що тоді закоханим, які мали намір одружитися, давали талон, за яким молодята могли зробити покупки в розташованому поруч магазині «Лілея» та ювелірному магазині «Рубін». У часи дефіциту придбати щось у цих магазинах міг далеко не кожен. А винахідливий чоловік просто вирішив скористатися такою пропозицією РАГСу.

Нестандартний обмін

Не секрет, що під час реєстрації шлюбу наречена може взяти прізвище свого обранця і навпаки наречений може взяти прізвище нареченої. Але прохання однієї черкаської пари виявилося дуже незвичним. Вони вирішили помінятися прізвищами: наречена хотіла носити прізвище чоловіка, а він захотів узяти прізвище дружини. В незвичному проханні молодятам відмовили.

Спекотний день

У серпні 2010 року в розпал весільних церемоній черкаський РАЦС відвідала абсолютно гола дівчина. Працівники Палацу одружень згадують, що дівчина пройшла по всіх коридорах, потім вийшла. Мета такого візиту досі залишається загадкою. Вийшовши з РАЦСу, гола і боса дівчина з незворушним виразом обличчя, обійшла машини і людей, що фотографувалися поряд, попрямувала в піцерію навпроти. Серед найбільш популярних версій такої поведінки – програш парі, помста нареченому і порушення психоемоційного стану.

lidiya-litovkina.2 «Працюючи в РАЦСі можна побачити багато цікавого. На одному весіллі свідками наречених були їхні діти, – розповідає начальник відділу ДРАЦС Лідія Літовкіна. – Одного разу наречена вказала точний день та час (до хвилин) проведення церемонії, тому що саме в цей час зірки були прихильними до її шлюбу. А один черкаський ветеран одружився чотири рази за 2 роки. Кожен раз його не влаштовувала дружина.

Декілька років тому щовівторка біля РАЦСу можна було побачити 50-річну жінку. Протягом року раз в тиждень вона чекала своє кохання – французького льотчика. Взимку і влітку жінка стояла з ранку і до вечора в очікуванні свого нареченого. Наші працівники неодноразово запрошували її до зали, але кожен раз вона відмовляла, боялася пропустити свого льотчика. Все, що вона говорила: "Він зараз приїде". Приблизно за рік візити загадкової пані припинилися, її доля невідома».

Фото – http://general-kosmosa.livejournal.com/45191.html

Фото – http://general-kosmosa.livejournal.com/45191.html


Найбільш весільний день

За один серпневий день 2015 року в черкаському РАЦСі уклали шлюб 50 пар. Церемонії проводили кожні 15 хвилин з 7:30 ранку і до 6 вечора.

А що на другому поверсі?

Більшість черкащан хоча б раз у житті відвідували Палац одружень. Але мало хто бував на другому поверсі. Зараз там розташовується Черкаський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги і франкомовний центр "Альянс". З початку 1980-х і до 2010-х років тут була редакція газети "Молодь Черкащини".

Весільні сюрпризи працівникам РАЦСу

Повторну церемонію одруження на своє власне срібне весілля – такий подарунок декілька років тому отримала одна з працівниць РАЦСу. Чоловік разом із колегами потай від нареченої організував повторну церемонію одруження. Коли все було готове, і на свято зібралися гості, "наречену" запросили в зал, нібито у справах. Важко описати її реакцію, коли жінка побачила свого чоловіка в парадному костюмі біля реєстратора.

Фото початку ХХ століття

Фото початку ХХ століття

Раніше приміщення міського РАЦСу мало інший вигляд

Раніше біля маєтку розміщувалися стайні та господарські споруди. На жаль, ці будівлі зруйнували. У палаці були зимовий сад і фонтан, які зникли через зміну внутрішньої будови. За сто років тут побувало 6 різних організацій, від Земської управи до Палацу піонерів. В 1941-1943 році в будинку облаштувалася німецька жандармерія і поліція. І тільки з 1970 року – будинок Щербини перетворився в Палац одружень. А ви звертали увагу, що ім'я грабаря Щербини практично ніде не згадується? Просто точно його ім'я не відоме: деякі джерела згадують Щербину як Афанасія, інші називають його Адріаном.

Весілля за добу

25 березня Черкаси долучили в перелік міст, де можна укласти шлюб за добу. Така можливість з'явилася у черкащан з початку квітня. Щоб скористатися пропозицією, потрібно подати документи в комунальне підприємство, яке перенаправить їх в РАЦС. На наступний день представники РАЦСу виїжджають на місце реєстрації і створюють нову родину. Така послуга буде платною.

Як багато щастя!

За останні 15 років з черкаського міського РАЦСу вийшло 32 525 нових сімей!!! Найактивнішим був 2003 рік: тоді сімейному щастю сказали «Так!» 2545 пар. Для порівняння, у 2016 році розписалося 1123 пари.

Маргарита Годуліна

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Сергій з Кривалівки 23.04.2017 23:06
Ремонт палацу був неякісним - вже чимало ліпнини поодпадало...
Невже не можна зробити якісно та хоч б на десятиріччя?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Патрик 20.04.2017 14:38
спс за инфу, позновательно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100