реклама

реклама

Єдиний у світі фестиваль Чорнобривців уп’яте відбувся минулими вихідними в Золотоноші. Цього року свято відвідало чимало гостей – як українських, так і зарубіжних. Серед них – столичні артисти, міжнародні делегації зі США, Іспанії, Словаччини, учасники конкурсу патріотичної пісні «Героям слава», політики.
Клумба

– Ми традиційно проводимо фестиваль Чорнобривців на початку осені, коли розцвітають квіти, іменем яких його названо, – розповів журналістам міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. – Ми можемо показати всім, які вони красиві і як вони символізують Україну... Золотоноша – це частинка України, і ми хочемо показати, що наша земля – чорнобривцева, багата, з великим потенціалом.

Войцехiвський

За словами Віталія Войцехівського, у Золотоноші, «українській столиці чорнобривців», росте близько 200 різноманітних сортів цих квітів. Чимало з них висаджено на центральній алеї міста.

«Чорнобривцеві» інвестиції

Помилуватися чорнобривцями та взяти участь у фестивалі вирішили й представники трьох іноземних делегацій.

– Щойно в моєму кабінеті побувало троє іспанських «козаків» у вишиванках, – розповів міський голова. – Вони приїхали вже не вперше. Іспанці цікавляться не тільки історією та культурою міста, а й його промисловістю та можливістю вкладати в Золотоношу кошти. Ми спілкуємося з ними про можливість створення в майбутньому індустріальному парку міста сонячної електростанції.

Iспанцi

Представник компанії «Макро Солюшинс» із Барселони Франсиско Гонсалес у коментарі «Прочерку» розповів, що наразі вживаються всі необхідні кроки для укладання угод, потрібних для того, щоб іспанські технології прийшли в Золотоношу.

– Ми дуже зацікавлені в співпраці з Золотоношею. Це надзвичайно красиве місто, керівництво якого до того ж виявляє щире бажання співпрацювати з нами, – зазначив пан Гонсалес.

Нещодавно після тривалої перерви відновилися тісні контакти між Золотоношею і її партнерським містом зі Словаччини Лучанцем. У серпні Лучанець відвідала золотоніська делегація, а на фестиваль Чорнобривців словацькі побратими зробили візит у відповідь. Розмова між словаками і золотонісцями велася без перекладача – виявилося, що наші мови надзвичайно схожі.

Словаччина

– Я щиро зичу вам, щоб ваше місто процвітало, щоб ви мали все, чого потребуєте для гідного життя, – сказала, вітаючи золотонісців, мер Лучанця Александра Півкова. – А також бажаю, щоб ваші мер і губернатор належно піклувалися про ваше благополуччя! Будемо раді бачити кожного із вас у нашому місті в Словаччині!

Зі Сполучених Штатів Америки до Золотоноші завітали представники міста Вілмар зі штату Міннесота (США) – подружжя Роса і Дан Маркусів. За їхнього сприяння на околиці міста збудовано табір екстремальних видів спорту «Максимум», який цьогоріч провів перші чотири зміни. Крім жителів Черкащини, в Золотоноші відпочивали діти з Сум і Запоріжжя. Наразі там триває спорудження готелю.

Дан

– Ми вже 25 років розвиваємо партнерство між Міннесотою і Україною, – розповіла в коментарі «Прочерку» Дан Маркус. – Ми брали участь у заходах зі співпраці американських і українських лікарів, учителів. Моя сестра організовувала у Золотоноші кулінарний табір. Ми також проводили музичні, лінгвістичні, спортивні табори. Табір «Максимум», із яким ми нині співпрацюємо, базується на християнських цінностях. Він організовується із урахуванням досвіду попередніх проектів та за зразком величезного табору «Траут» із штату Міннесота. У «Максимумі» діти не лише отримують знання про Бога, а й навчаються правильним сімейним стосункам, беруть участь у екстремальних іграх.

Як зазначив Рос Маркус, табір «Максимум» – не лише дитячий. Відпочивати й розвиватися в ньому зможуть також дорослі. Учасників табору в цікавій невимушеній обстановці навчатимуть кулінарії, англійській мові, християнським сімейним стосункам. «Максимум» – один із перших в Україні табір, який повністю адаптований до потреб людей з інвалідністю, зокрема, для людей на інвалідних візках.

Росс

– Сподіваємося, що «Максимум» буде дуже цікавим місцем і для українських дітей, і для сімейного відпочинку, – сказав Рос Маркус. – Розрахований він на відпочивальників із центральної України.

«До фестивалю готувалися місяцями»

Свято розпочалося виставками, що стали окрасою парку Шевченка. Тут і народні умільці, і освітні заклади міста, і майстер-класи з виготовлення бутоньєрок-чорнобривчиків, валяння, тату тощо.

Пироги

Окрема експозиція – вироби з глини, виконані дітьми з інвалідністю в міській гончарній студії «Мальви».

До виставки готувалися кілька місяців.

– У нас у міському центрі соціальної допомоги є відділення дитячої реабілітації, – розповіла журналістам завідувач відділення денного догляду дітей-інвалідів Оксана Кичко. – Саме тут за допомогою родини Нечитайлів і міської ради було створено гончарну майстерню. Її відвідують діти всіх міських шкіл, не тільки з особливими потребами.

Гончарi

У іншій зоні парку розмістилися духовий оркестр та шаховий турнір, а поряд відбувалися конкурси у рамках Фестивалю чорнобривців.

Букетики із чорнобривців гостям фестивалю, як завжди, роздавали чарівні панянки у старовинних одежах.

Дiвчата

Дiвчата2

«До патріотизму додати талант»

Цьогоріч таких конкурсів було 10: конкурс віршів про чорнобривці (26 учасників), конкурс оповідань про Золотоношу (12 учасників), вокальний конкурс (10 учасників), конкурс на найкращу ікебану (14 учасників), конкурс на найкращий малюнок (19 учасників), конкурс на найкращий малюнок на асфальті (3 роботи), конкурс на найкращу вишиту сорочку (420 учасників), конкурс тематичних дитячих візочків (20 учасників), конкурс на найкращу випічку (11 учасників), конкурс на найкращий дитячий костюм «чорнобривчика» (10 учасників). Усі переможці та учасники конкурсів отримали дипломи та цінні подарунки.

– Вразив великий «діапазон» людей, які взяли участь у конкурсі віршів, – зазначив міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. – Від школярів – аж до пенсіонерів. Деякі люди літнього віку прийшли представити свої твори у міськвиконком. Це говорить про те, що золотонісці – не лише патріоти, а й творчі люди, які пишаються своїм містом.

На думку міського голови, велика кількість учасників конкурсів створює серед них здорову конкуренцію й підвищує рівень таких змагань.

Парад вишиванок цього року зібрав понад 500 осіб. Окрасою дійства стали молоді матусі з дітками у візочках. Вони внесли особливого колориту до святкування.

Парад2

Спинялися містяни і поблизу імпровізованої карти України, викладеної на центральній площі з чорнобривцевого квіту.

Карта

– Дуже радує те, що багато людей прийшли в історичних вишиванках, які, вочевидь, дісталися їм у спадок, – зазначила директор міського краєзнавчого музею Віта Ямборська. – В інших старовинні візерунки бачимо в сучасних інтерпретаціях. Це просто чудово!

«Найвищої нагороди гідний кожний»

Після параду вишиванок гостей запросили на концерт за участю найкращих колективів міста. Там же голова Черкаської обласної адміністрації Юрій Ткаченко вручив ювілейні відзнаки «200 років з Дня народження Шевченка» двом жителям міста: заслуженому учителю України Миколі Галату та лікарю Віталію Побиванцю. Знаком «Черкаській області 60 років» нагородили Віталія Поляха та Віктора Скидана. Почесною грамотою Черкаської облради нагородили 12 жителів Золотоноші.

Начальство

– Ми із радістю долучаємося до золотоніського фестивалю Чорнобривців, який уже має свої традиції, – зазначив у коментарі журналістам Юрій Ткаченко. – Тут ми бачимо справжній зв’язок поколінь, бачимо, як діти переймають найкращі надбання їхніх батьків, дідів і бабусь. А крім того, хочу відзначити, що міський голова, проводячи такі фестивалі, дбає не тільки про національні та культурні традиції, а й залучає в Золотоношу інвестиції.

Мирвода

Наступним етапом у чорнобривцевому марафоні став гала-концерт Фестивалю патріотичної пісні «Героям слава» за участю Народного артиста України Анатолія Гнатюка, заслужених артистів України Юрія Васильківського, Ніни Мирводи, Астраї, заслуженого діяча мистецтв Геннадія Синьоока, драматурга Богдана Гнатюка.

– Дуже сильні, талановиті учасники, – поділився враженнями від конкурсу Віталій Войцехівський. – Вважаю, що кожний із них гідний найвищої нагороди. Ми пишаємося, що такі унікальні таланти приїхали в нашу маленьку Золотоношу.

Фестиваль

Деякі пісні, які виконували юні виконавці, викликали гордість і захоплення, деякі – сум і смуток. Багато хто з глядачів не зміг утриматися від сліз, коли сестри Алла та Валерія Поліщук співали про свого брата Петра, який загинув у АТО...

Приємно здивував чималий призовий фонд фестивалю. Всі лауреати отримали дипломи та сувеніри. П’ятеро володарів призу глядацьких симпатій – м’які іграшки, дипломи та сертифікати на суму 500 гривень. Володарка третього місця Дарина Корженевська (м. Золотоноша) додала до своїх нагород диплом фестивалю, м’яку іграшку, кошик солодощів від групи компаній «Петрус» та дві тисячі гривень. Володареві другого місця, Кирилу Свиті з міста Буча, дісталися три тисячі гривень та диплом фестивалю, м’яка іграшка, корзина солодощів від групи компаній «Петрус». За першу премію, яку отримала Валерія Христюк з міста Переяслав-Хмельницького, вручили аж 5 тисяч гривень, диплом, солодощі, іграшку та спеціальний приз від депутата обласної ради Владислава Кулініча. А володарка гран-прі Мар’яна Щербак із Білої Церкви, збагатіла на 10 тисяч гривень, подарунок від голови ЧОДА, диплом, великого іграшкового ведмедика та призову статуетку.

Як бачимо, були і спеціальні нагороди: Анна Фоменко, учасниця із Золотоноші, отримала новенький мобільний телефон від міського голови Віталія Войцехівського, а Дмитру Курченку Аграрна партія та депутат обласної ради Віктор Полозов подарували iPad. Дмитро вразив своєю харизмою, вокальними здібностями, сценічним образом, подарувавши глядачам дві композиції: «Я не хочу гратись у війну» та пісню на козацьку тематику «Три тополі».

Хлопчик

Фестиваль патріотичної пісні завершився спільним виконанням пісні «Героям слава» учасниками конкурсу та членами зіркового журі.

Золотоноша відзначала фестиваль аж до пізньої ночі. Радували око фотозони, слух тішили золотоніські аматорські артисти, не давали зголодніти приватні підприємці та підприємства-гіганти, які презентували свою продукцію у парку відпочинку.

Золо

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100