реклама
Sucurity Police

реклама

У Холодному Яру, що на Черкащині, на площі у понад 60 гектарів розквітнув рідкісний підсніжник складчастий. Помилуватися красою з’їжджаються сотні туристів. Проте не всі вони обмежуються фотографуванням першоцвітів. Чимало з них також хочуть прихопити з собою частинку краси, не задумуючись, що нищать рідкісні червонокнижні рослини, інформує 24 канал


949793_2165906

Уже 17 років кожної весни першоцвіти Холодного Яру захищають студенти-екологи та біологи.

Юні інспектори щодня долають 20 кілометрів лісових хащів, щоб оглянути всі найбільш квітучі ділянки. Кажуть: злісних браконьєрів мало, більшої шкоди завдають звичайні туристи. За останній тиждень таких зупинили більше десятка.

"Кожних 10-20 хвилин двоє людей обходять територію навколо. Це допомагає виявити людей, які тишком-нишком підбігли, таке буває дуже часто, зірвали і навтечки", – розповів громадський інспектор Андрій Журавель.

У Холодному Яру на Чигиринщині росте найбільша в світі рівнинна популяція підсніжника складчастого. Ще 20 років тому цвітіння першоцвітів не було таким рясним, квіти ніхто не охороняв, і туристи завзято збирали букети червонокнижних рослин.

"Якщо ми зірвемо підсніжник – ми його вб’ємо, тут пряма залежність. Звичайно, популяція від цього не загине, але з огляду на те, скільки людей приїздить сюди щодня, шкода може бути значною. Крім того, квіти витоптуються, змінюються умови зростання", – зазначив біолог Олександр Спрягайло.

Завдяки постійній охороні лісівниками та студентами червонокнижні квіти поширилися вже на 60 гектарів лісу. А цього року три території, де масово росте підсніжник визнали заказниками.

У сезон цвітіння підсніжникові простори відвідують сотні туристів, на свята – більше тисячі. Недобросвісним гостям навіть за крихітний букетик червонокнижних квітів доведеться заплатить штраф до 6,5 тисяч гривень та ще 62 гривні за кожну зірвану квітку.

реклама

Коментарі  

 
-1 #1 Чорнобаївець 16.04.2018 00:17
Холодний Яр
звучить як "підбурювання до ..."
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100