реклама

реклама

Відомий кінорежисер Михайло Іллєнко, автор стрічки «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» приїхав зі своїми друзями – кінорежисером з Греції Фотосом Лампріносом та письменником Романом Ковалем – до холодноярського «Дикого хутора», що на Чигиринщині. Михайло Герасимович допомагав товаришеві Фотосові знаходити кадри для зйомок документального фільму про історію визвольної боротьби й голодомор в Україні, а також старожилів, які могли розповісти про давні часи.


Журналіст «Козацького краю» зустрівся з українським кіномитцем, щоб поцікавитися, як народилася кінокартина «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», прем’єру якої черкащани мали змогу побачити місяць тому.

Сюжет фільму ґрунтується на подіях, які були в реальному житті. Під час Другої світової війни Герой Радянського Союзу, пілот, родом з Полтавщини, був збитий у повітряному бою, потрапив до нацистського полону, втік, був знову відправлений до табору – тепер вже радянського, знову втік і зумів дістатися Канади, де став…вождем індіанського племені. У фільмі сюжет дещо змінено.


– Пане Михайле, головного героя Вашої картини звуть Іваном Додокою, а його прототипа звали Іваном Даценком… Чому так?

– У кіносюжеті є те, що не відбувалося з реальною людиною, від історії якої ми «відштовхнулися». Ім’я для персонажа вибирав так, як дехто «гадає» по книзі. Якраз був тоді в гостях у Прохорівці на Канівщині у ще живого брата Юрка (теж знаменитого кінорежисера Юрія Іллєнка – ред.).

У нього на столі лежала книга, здається, «Українське козацтво» – зі списками реєстрового козацького війська гетьманських часів. Ткнув у нього пальцем навмання і був вражений – потрапив на прізвище… Герасима Іллєнка, хорунжого Лубенського полку. Брат зрадів, каже: «І читав я книгу, і знав, що Іллєнко з нашого роду в списку має бути – а не побачив його!» Я теж порадів знахідці, але ж не міг дати персонажеві свого фільму прізвище Іллєнко… Перегорнув декілька сторінок, знову – пальцем на козацьке прізвище. Це й був Іван Додока. Тому недаремно головний герой у мене в фільмі – нащадок козака-характерника…

– До речі, про походження і козацьке коріння. Іллєнки ж родом з місць, які поруч з Холодним Яром – з Черкас?

– У Черкасах до самої смерті жили мої дідусь з бабусею, тут народилися батьки і брат. Родинний будинок був у Черкасах, на вулиці Калініна, 76. Зараз на його місці – дитсадок і вже ніщо не нагадує про колишнє дідове дворище.

Та я досі дуже люблю Черкаси. Згадую своє дитинство, яке проводив на Дніпрі, ще не перетвореному на водосховище, у лісі Соснівки, який ще не вирубували, на вулицях міста, де повітря ще не було забруднене викидами хімічних підприємств… Власне, у мене й зараз багато друзів на Черкащині. До речі, у тому ж «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» гаффером (бригадиром освітлювачів) знімальної групи працював Ілля Макаренко з Черкащини – віртуоз своєї справи, майстер спецефектів, щось середнє між ілюзіоністом і ворожбитом.


– А де знімався фільм?

– Майже весь відеоматеріал відзнятий в Україні  в Кам’янці-Подільському, під Києвом… Виняток – сцена на початку фільму, де наш герой бреде в горах. Це – справжні американські Кордильєри, але в кадрі знявся…я сам. Як то кажуть, «не було б щастя – то нещастя допомогло».

Перед президентськими виборами в Україні стало зрозуміло, що фінансування зйомок «глухне» на невизначений час. Усіх довелося розпустити по домівках. Тож коли мені зателефонував друг по яхт-клубу Юрій Бондар і запитав, що я роблю найближчим часом, то отримав відповідь: «Безробітний мінімум на рік». А Юра раптом запропонував… вирушити у кругосвітню подорож. Це було надзвичайно вчасно – я й так відчував внутрішню потребу хоч якось наблизитися до тих місць, з якими була пов’язана «індіанська» частина біографії мого героя.

На яхті «Купава» ми з Бондарем, штурманом Андрієм Зубенком і стерновим Валерієм Деймонтовичем пропливли все Чорне й Середземне моря, перетнули Атлантичний океан, а коли добралися до берегів Аргентини, то стало зрозуміло, що «промахнулися» з сезоном, щоб причалити біля української станції в Антарктиді – туди можна дістатися тільки в березні-травні. Тож запланованого візиту до Антарктиди не відбулося, натомість на орендованому авто добралися з Буенос-Айреса в Кордильєри – там і відзняли сцену…

З Аргентини я повернувся в Україну – продовжувати зйомки, а мої друзі таки пройшли навколо світу. До речі, на самому старті подорожі у нашої «Купави» сталася серйозна поломка і довелося зробити коротку зупинку в Черкасах. Місцеві яхтсмени допомогли нам блискавично – за день скінчили ремонт, на який мав би піти тиждень. І подорож пройшла добре…


– Які Ваші подальші творчі плани?

– Є задумка відзняти фільм по твору Тараса Шевченка. Про нього самого – то хоч інколи щось нове знімають, а по його творах з 60-х років нічого не було. Є у Шевченка така балада – «У тієї Катерини хата на помості». Він короткий, та маю задумку, як розвинути сюжет, кинувши місточок між часами Козаччини і нашим часом. Дуже мені, до речі, сподобався Холодний Яр – хочу переговорити з Лесею і Олегом Островськими та жителями Буди, чи можна тут буде поселити на «Дикому хуторі» і в хатах Буди творчу групу на час зйомок. Дуже сподобався ваш край – тут справді відчувається зв’язок епох нашої славної історії.

На фото: У центрі - господиня "Дикого хутора" Леся Островська. Зліва від неї – столичний письменник Роман Коваль і грецький кінорежисер Фотос Лампрінос, справа – знаменитий український кінорежисер Михайло Іллєнко та головний редактор газети «Козацький край» Олег Островський.

На фото: У центрі - господиня "Дикого хутора" Леся Островська. Зліва від неї – столичний письменник Роман Коваль і грецький кінорежисер Фотос Лампрінос, справа – знаменитий український кінорежисер Михайло Іллєнко та головний редактор газети «Козацький край» Олег Островський.


реклама

Коментарі  

 
+21 #3 Детектор 27.03.2012 12:19
Одне з найкращих інтерв"ю, яке читав останнім часом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+30 #2 УкраїNець 23.03.2012 21:03
Я - не фанат Іллєнка, але відродженню вітчизняного кіно радий. Якщо ці дикі чинушки не захапають "Дикий хутір" у Островських - впевнений, що в Холодному Яру буде ще не один цікавий захід!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+29 #1 Fan 23.03.2012 14:53
Понравилось. Только как это состыкуется с планами чигиринской властной мелочи на закрытие "Дикого хутора"? Приедет Илленко в Холодный Яр - а в "Диком хуторе" уже райштаб регионалов и Совгыра развешивает портреты Хведоровича в рушнычках? :lol: Ото кино!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100