реклама
Sucurity Police

реклама

Учора на площі ТРЦ «Хрещатик-сіті» 35 дошкільнят змагалися в конкурсі на найкраще прочитання віршів напам’ять. «Брали публіку» виразним читанням, артистизмом та яскравими костюмами.


Окрім завчасно зареєстрованих учасників, бажання «прославитись» виявили ще п’ятеро, які проходили повз, та, дізнавшись про конкурс, теж захотіли взяти участь.

– Ми не розраховували, що прийде стільки людей. У Черкасах виявилось багато активних батьків! Дехто дізнався лише вчора, тому були навіть такі, які СМСки о 23.35 присилали з текстом «Візьміть нашу дитину», – розповідає організатор свята, засновник ГО «Книжковий маестро», викладач ЧНУ ім. Б. Хмельницького Людмила Фіть.

Деякі батьки хотіли долучитись вже в розпалі свята

Деякі батьки хотіли долучитись вже в розпалі свята


Захід організовували своїми силами викладачі та студенти. У чиновників допомоги просили, однак не дочекались, у відповідь були лише відмови та переконання, що на свято чекає провал.

– Спочатку ми навіть сумнівались, чи варто проводити цей захід. Дуже багато людей, до яких я зверталась у чиновницькі кабінети, казали: ваш конкурс не пройде, у вас не буде дітей, їм нецікаво. Однак коли почали телефонувати батьки, зрозуміла – варто, – говорить Людмила Фіть.

Захід відбувався на двох сценах: головній – де виступали маленькі оратори та другорядній – на самій площі. Дошкільнят, які чекали своєї черги або вже виступили, розважали студенти. Спочатку студенти чекали дітей на «станціях», однак побачивши, що малеча соромиться, почали самі закликати до конкурсів.

На деяких станціях грали усією сім’єю

На деяких станціях грали усією сім’єю


– У мене дітки малюють ініціали власного імені на кульках. Дитина має знати, як пишеться її ім’я, перш за все, – говорить студентка Галина Мазур. – От прийшов до мене хлопчик Даня і не знав, як пишеться літера «Д». Засмутився… Я йому намалювала… Ми намагаємось вкоренити таке явище, як читання. Потрібно донести до батьків розуміння того, що вони повинні не змушували дітей залишатись з телевізором чи з комп’ютером, а все ж таки читати на ніч дитинці казочку. Таким чином маля зможе щось запитати у мами, зрозуміти, хто такий казковий герой, а не просто дивитись мультики.

Сама ж Галя почала читати рано, йдучи до школи, вже читала з легкістю.

– Зараз ставлю перед собою мету читати хоча б одну книжку на місяць, – каже дівчина.

Найпопулярнішою «станцією» виявилось виготовлення оріґамі, де Катруся вчила дошкільнят виготовляти з паперу тюльпани.

«Станція» з виготовлення оріґамі

«Станція» з виготовлення оріґамі


За словами організатора свята Людмили Фіть, основна мета заходу: привернути увагу батьків до читацької культури їхніх дітей.

– Багато дітей кажуть: «Ми просимо, щоб нам батьки почитали, а вони нам радять мультики дивитись». Батьки приділяють не так багато уваги діткам, як хотілось би… Я думаю, що їм треба згадати себе, сісти і почитати діткам казки. Ми запитували у дітей, хто з ними найчастіше читає. Багато говорили, що мами, вихователі, але бачили б ви горді очі дітей, які казали, що їм читає тато або дідусь! – розповідає Людмила Фіть.

На «станції» студентки Діани Браславської діти складають разом слова, поєднуючи їх частини в одне ціле.

– Такі заходи є дуже корисними для дітей, адже вони можуть поспілкуватись одне з одним. Не часто побачиш стільки малечі, яка зібралася тут заради книги, – зазначає Діана.

Оксана Рудчук з трирічною Аліною сьогодні на святі – гості. Проходили повз, однак участі не взяли: вірші поки розповідати не навчились.

– Кожного дня казочку, віршик читаємо, однак недовго, бо дуже непосидючі. А взагалі, оце прийшли подивились. Думаю, треба й нам починати вчити віршики. Вона у мене сором’язлива, тому добре, що є такі заходи, – розповідає Оксана Рудчук про донечку Аліну.

У розпалі свята вже не тільки діти розповідали поезію, а навіть батьки!

Активна мама теж вирішила спробувати свої сили в ораторському мистецтві

Активна мама теж вирішила спробувати свої сили в ораторському мистецтві

 

За прочитання віршів дошкільнята отримали дипломи та подарунки. Переможницею-оратором стала Анастасія Ходак. Гарно розповідати вірші дівчинка вчиться у студії виразного читання.
Переможниця конкурсу Анастасія Ходак

Переможниця конкурсу Анастасія Ходак


Черкаський видавець, член журі Юлія Чабаненко з сумом констатує: дитячу літературу у Черкасах майже не видають.

– У Черкасах дуже мало дитячих авторів. З усього спектру книг нашого видавництва лише 10 % сктановить дитяча. Книга для дітей повинна бути яскравою, якісною, інакше у дитини псуватиметься смак. Сьогоднішній захід – перша спроба популяризувати місцевих авторів. На одній зі «станцій» діткам роздають листочки, на яких написані віршики черкаський авторів для дітей. Їхні батьки після закінчення свята зможуть знайти автора на поличках книгарень, – розповідає Юлія Чабаненко.

Патріотична поезія від справжньої україночки

Патріотична поезія від справжньої україночки


Організатори заходу, активісти ГО «Книжковий маестро» запевняють: на цьому зупинятись не збираються! Вони вже організовували серед студентської аудиторії заходи до «Тижня видавця» та «Словограй» для школярів. Наступний захід планують реалізувати вже у вересні-жовтні, однак який саме, поки що тримають у секреті.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #3 коментар 25.07.2012 15:33
"Переможниця конкурсу Анастасія Ходак"

Шось така знайома фамілія, здаеться фірма така є...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Оксана Колісник 21.07.2012 14:34
Чудово! Добре, що викладачка ВУЗу з малечею працює. Молодець!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Друг 21.07.2012 10:23
Людмила Фіть, ви молодець! Гарна ініціатива! Дякую!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100