реклама

реклама

myzej  „З речами – на вихід!” – сказали у Черкаському краєзнавчому музеї діячам українського національного відродження першої половини ХХ століття. Про це повідомляє сайт «Майдан» 

Ще у травні містом промайнула чутка про можливу ревізію експозиції Черкаського обласного краєзнавчого музею. Звісно, ревізія передбачалася в бік політприйнятності для новообраної влади, погляди якої на події й імена в української історії вже всім відомі. Чи то якісь приватні вмовляння зупинили тоді зміни в експозиції. Чи ж у музеї побоялися докорів колег за надмірну запопадливість – саме наближався 1-й Всеукраїнський з’їзд музейних працівників. Але... Але теперішні відвідувачі музею можуть переконатися, що задумана ревізія була лише справою часу. І з експозиційних залів зникла інформація про людей, без яких важко уявити культурно-історичні процеси українського національного відродження та його трагічну розв’язку.

myzejfoto На диво, жоден з працівників музею не зміг пояснити, чому раптом ця інформація стала зайвою. Більше того, для багатьох з них, за їхніми словами, зміни в експозиції також стали несподіванкою. Ніхто також не взявся припустити, чи остаточними є такі зміни. Хоча тихенько розповіли, що експонати були з вітрин зібрані – „скидані” – в коробки і передані до фондосховища.

Отже відтепер в музеї не побачать і не почують імен:

Михайла Драй-Хмари, загиблого на Колимі поета, літературознавця, перекладача, уродженця Малих Канівців, що нині в Чорнобаївському районі Черкаської області;

Павла Філіповича, колеги Михайла Драй-Хмари по перу та професора Київського університету, розстріляного разом із сотнями українських інтелігентів у Сандормоху в Карелії.

Немає тепер згадки в експозиції музею про непересічних діячів української еміграції 1-ї половини ХХ століття, які і в розлуці з Батьківщиною ані дня не припиняли працювати для неї:

Андрія Яковлєва, уродженця Чигирина, юриста, засновника Товариства українських адвокатів, члена Центральної Ради, посла Української Народної Республіки до Австро-Угорщини та керівника дипломатичної місії Гетьманату Павла Скоропадського до Нідерландів і Бельгії, автора численних праць з історії українського права;

Леоніда Білецького, літературознавця, Президента Української Вільної Академії Наук в Канаді, викладача Українського вільного університету в Подебрадах, упорядника унікального науково коментованого 4-томника Шевченкового „Кобзаря”, автора унікальних досліджень української літератури з найдавніших часів, фольклористичних розвідок та робіт з історії українського театру;

ukr Сергія Шелухіна, який родом із села Деньги, що нині на Золотоніщині. Правознавець, який зробив солідну кар’єру в судових органах і в прокуратурі за царату, він без вагань став на бік відродженої Української Держави. член Української Центральної Ради, генеральний суддя УНР, міністр судових справ, виконувач обов’язків міністра юстиції, голова делегації на переговорах з РРФСР, член української делегації на мирних переговорах у Парижі в 1919 році. З 1921-го він у еміграції, у Празі. Ось тільки кілька назв його наукових праць: „Історикоправні підстави української державності” (1929), „Варшавський договір між поляками і Петлюрою” (1926), „Звідкіля походить Русь – теорія кельтського походження Київської Руси” (1929), „Україна – назва нашої землі з найдавніших часів” (1936). Може матеріали йому присвячені стали небажаними через такі, наприклад, його думки: „...противники Українського народу, не маючи інших аргументів, використовують вигадки про існування „Єдиної руської народності” і не існування Української народності, тенденційне перекручування значення назви „Україна”, заперечення існування України й Українського народу як окремої цілості і настроювання проти українського руху...” І ситуація, таким чином описана Сергієм Шелухіним ще у 1936-му цілком збережена і сьогодні – варто лише почитати будь-який Інтернет-форум на суспільно-політичну тематику.

Але є у музейній експозиції помітні придбання. Скажімо у залі 3-го поверху на драпіроване полотнище Українського Прапору булавками понаколювані фото Віктора Януковича та черкаського його намісника – Сергія Тулуба, як водиться – з радісними дітьми, усміхненими ветеранами та трудящими. Доглядачка зали, зіронізувала з приводу моєї спантеличеності таким видовищем: „Що, президента не впізнали, чи, може губернатора вперше бачите?” Не знаю, чи шкодувала б, не бачачи їх. А от те, що перед відвідувачами музею закрили важливі сторінки історії справді обурює!

Джерело - «Майдан»

kovalenko Від «Прочерку». 26 листопада на сесії Черкаської обласної ради депутат обласної ради Валентина Коваленко у своєму виступі висловила стурбованість з приводу викладеної вище інформації. Вона попросила керівників області звернути на це увагу.

– Містом справді проходила чутка про ревізію в Черкаському краєзнавчому музеї. Ревізія була в бік такої собі політсприйнятності для новообраної влади, яка щодня демонструє певні кроки на імена української історії. Я б хотіла сказати, що в музеї є працівники, які стурбовані цією ситуацією.

У розмові з «Прочерком» Валентина Коваленко сказала, що вже з початку наступного тижня науковці Черкаського національного університету збираються відвідати музей, щоб детальніше з’ясувати питання.


реклама

Коментарі  

 
0 #8 Ursus 01.12.2010 17:05
Цитую Тетяна Єщенко:
Цікаво, чи залишиться в музеї експозиція здобутків ще одного дуже цікавого "діяча епохи" - Михайла Михайловича Калініченка? Як прочитала заголовок, чомусь відразу саме про нього подумала :P

Дивна асоціація. Мова ж - про національне відродження. Чи, може ви щось знаєте про Калініченка в часи Скоропадського і Петлюри? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 Тетяна Єщенко 01.12.2010 16:02
Цікаво, чи залишиться в музеї експозиція здобутків ще одного дуже цікавого "діяча епохи" - Михайла Михайловича Калініченка? Як прочитала заголовок, чомусь відразу саме про нього подумала :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Region 01.12.2010 14:48
Да помилка вкралась с. Деньги Золотоніського району а не Звенигородськог о
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #5 оХ 28.11.2010 15:47
Таки Тулуб скоро покине нас. (Значно вигідніше отримувати прибутки з одного місця (Міністерства вугілля якогось), ніж думати в обладміністраці ї за все й одразу, та ще й у регіоні, де всі з тебе кепкують).
А що скоро покине, то про це свідчать і "тулубівські читання", що пройшли не так давно. Треба ж було увіковічити героя. Колишній ректор Черкаського університету (типу українофіл) Поліщук і другий колишній (і нині діючий) ректор цього ж університету (типовий українофоб) Кузьмінський так поспішали, що на титулці книжечки "Життєві шляхи родини Тулубів" Кузьмінського написали без м'якого знаку.
Недаремний це поспіх, шановні, недаремний...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #4 патріот 26.11.2010 23:40
Про експозицію Зінаїді Тулуб - погоджуюся!!! Так вражає це ***, *** і постійна ***!!! В університеті губернатор Тулуб, виступаючи, присвоїв собі і своїй "молодій-новій" команді все те, що було зроблено до нього і говорив про це так упевнено, що просто хотілося підійти і ******!!! В академічному театрі і філармонії він зробив ремонт (нічого, що це було зроблено років 3 назад), премії письменницькі ввводить теж він, пам'ятник Симоненкові тільки його рук справа і т.д. Говорячи він так кричав і наголошував на звукові Р,*** і *** дивився на оточуючих, що склалося враження, що знаходишся на якомусь зібранні КПРС і якщо ти скажеш хоч одне слово упоперек - прозвучить команда: "***!!!" А для їхньої команди це нічого не значить!Це жах, що цей *** робить з Черкащиною!!! Невже ми й далі будемо терпіти???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #3 Шевченко 26.11.2010 21:13
Дніпро, брат мій, висихає,

Мене покидає,

І могили мої милі

Москаль розриває...

Нехай риє, розкопує,

Не своє шукає,

А тим часом перевертні

Нехай підростають

Та поможуть москалеві

Господарювати,

Та з матері полатану

Сорочку знімати.

Помагайте, недолюдки,

Матір катувати»
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #2 Глоба 26.11.2010 16:35
:zzz Зорі на небі кажуть: скоро на місці викинутих поетів і юристів буде обширна експозиція письменниці Зінаїди Тулуб, частиною якої буде розділ "прямого нащадка" - губернатора, можливо, зі скромним ухилом в те, що він родич ще й Шевченкові, Хмельницькому і Остафію Дашкевичу, батько всім черкащанам. Вірю, знаю - проФФесура Кузьмінського це зможе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+31 #1 Сергей 26.11.2010 15:38
А как же. Айда восстанавливать ленинские комнаты.
А ещё переименуем музей на тулубознавчий и заведём кафедру януковедения.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100