реклама

реклама

«Особлива риса нашого закладу – вірність традиціям і дружба» Так вважає колектив Клубу юних моряків із флотилією, який діє в Черкасах із 1973 року. Клуб кілька разів міняв місце розташування, але незмінним залишається його покликання – виховувати гідну зміну військово-морському та річковому флоту і Збройним Силам України, захисників і патріотів нашої держави.

У Клубі юних моряків з флотилією діють гуртки «Морське багатоборство», «Судноводії», «Морська піхота», «Старшини шлюпок», «Бойовий хортинг». Мають навчальну базу в одному із сіл неподалік Черкас. Азам військової, морської та річкової справи навчаються майже сотня юнаків та до 10 дівчат.

Усі  керівники гуртків – колишні випускники цього закладу. Зокрема, Юрій Іванович Жебет, керівник гуртка старшин шлюпок, прийшов сюди 7-класником. Мріяв ходити у далекі плавання, але за станом здоровя не зміг потрапити на міжнародне судно, тому здобув економічну освіту.

291731837_349378727349249_816628975615045744_n

«Я працюю приватним підприємцем, – розповідає Юрій Іванович, – А свою мрію – пов’язати життя з морською справою – реалізую в Клубі, передаючи юним черкасцям знання, вміння, навички, які отримав тут свого часу, вже дав дорогу в майбутнє 4-м випускам юнаків».

Юрій Жебет розповідає про особливості навчання у Клубі юних моряків із флотилією. Зокрема, найкраще записуватися сюди не раніше 12-ти років.  Адже веслувати, піднімати вітрила, натягувати канати треба мати силу. І «не можу чи не хочу» не скажеш: у команді треба триматися, інакше під час занять на воді можна просто перекинутися.

Вихованці мають пройти кілька етапів. Приміром, аби скласти залік на старшину, потрібно 3 роки навчатися, досконало знати обладнання та експлуатацію шлюпки. Коли юнакам виповнюється 16 років, вони мають право керувати плавним засобом під наглядом старших.

Потім мають скласти залік на ступінь старшини-весляра, який керує шлюпкою на веслах і старшину малого вітрильника. Старшина має право бути помічником керівника гуртка в клубі юних моряків.

Теорію опановують взимку, а теплої пори року – ремонтують шлюпки й проводять заняття на воді. До війни щоліта проводили двотижневі навчально-практичні оздоровчі табори на базі флотилії поблизу Черкас.

«За роки незалежності змінилися підходи до навчання юних моряків, – розповідає Юрій Жебет. – Нині, окрім морської тематики, ми даємо багато суміжних знань і навичок: елементи рукопашного бою, самооборони, знання автоматів, морської справи, скелелазіння, альпінізму, основи медичних знань.

Бо якщо ми йдемо в похід, наші вихованці самі варять їсти, ставлять намети, у випадку травми повинні вміти обробити рану тощо. Дітей треба стимулювати отримувати широкі знання з різних галузей. І ми бачимо, які талановиті наші юнаки».

Працівники Клубу юних моряків розповідають, що до 2014 року їхні вихованці проходили практику на українських кораблях військові бази Севастополя. Потім почали їздити в Одесу, де пробували себе за штурвалом навчального теплохода, знайомилися із сучасними бойовими катерами та швидкісними катерами, з особливостями служби у лавах національного флоту.

Заклад уклав угоду про партнерство та співпрацю з Інститутом Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія". Завдяки цьому фахівці Черкаського клубу юних моряків можуть залучатися до практичних занять із майбутніми морськими офіцерами-курсантами Інституту, а викладачі Інституту – до підготовки вихованців клубу як  майбутніх абітурієнтів.

Дбаючи про військово-патріотичне виховання дітей та молоді, команда Черкаського клубу юних моряків підтримує зв'язок із рідними учасників АТО і родинами воїнів, які зараз на передовій.  Ім'я полковника Головного управління розвідки В'ячеслава Галви нині носить загін юних морських піхотинців клубу, на честь легендарного "Кузьмича" названо навчальний катер закладу.

Практично весь колектив та вихованці черкаського Клубу юних моряків із флотилією допомагають Збройним силам України. Зокрема, директор Владислав Підгурський та його заступник Михайло Шитко нині у Збройних Силах України, захищають державу на передовій. Юрій Жебет як приватний підприємець, займається комп’ютерною вишивкою і одну бригаду військових безкоштовно забезпечив одягом із шевронами. Викладачі гуртків із хлопцями займаються волонтерством.

«Тут є постійний розвиток і вдосконалення, – розповідає 15-річний Дмитро Ярошинський, який прийшов у клуб юних моряків 3 роки тому за рекомендацією знайомих. – Ми вивчаємо облаштування й принцип роботи шлюпки, щогли, вітрила. Торік я став старшиною-весляром, тепер складатиму залік на керівника вітрильного судна.

Спільно відзначаємо дні народження, різні свята. Особливо запам’яталися літні двотижневі табори на природі. Після школи я хочу стати військовим моряком, можливо, вступлю до військової академії. Для цього, окрім занять, майже щодня тренуюся в спортивному залі  нашого клубу».

«Мені тут подобається. Тому що, по-перше, це досвід; по-друге, цікава професія; по-третє – нові друзі, цікаве та корисне проведення дозвілля, – розповідає 11-класник Артем Угренінов. – Я планую майбутнє пов’язати з морською справою, працювати на судні. Мене не лякає те, що зараз війна, бо я хочу стати не просто чоловіком, який заробляє багато грошей, а й бути корисним, допомагати своїй країні».

«Особлива риса нашого закладу – вірність традиціям і дружба, – переконаний керівник гуртка хортингу, президент Черкаської обласної федерації бойового хортингу, майстер бойового хортингу Михайло Вознюк, який нині виконує обов’язки керівника Клубу юних моряків із флотилією. – Багато наших випускників під час відпусток приходять до нас, і стають поруч із юними моряками, фарбують шлюпки, допомагають ремонтувати обладання, проводити літні табори тощо».

«Колись я зайшов у Клуб на 5 хвилин подивитися, як вузол зав’язувати, а вийшов звідси через 5 років досвідченим моряком, – згадує колишній випускник Данило Костін. – Багато наших вихованці працюють зараз на міжнародних рейсах, побачили увесь світ. Але ми тримаємося командою. Маємо традицію: приходячи з морських рейсів, привозити усій групі, в якій навчалися, сувеніри з тих портів, де побував».

На переконання моряків, хлопців завжди вабить романтика. Крім того, потрапляючи у складні ситуації, борючись зі стихією, надзвичайно важливо відчути себе переможцями, самоствердитися. Тому Клуб юних моряків є популярним. Причому, крім професійних знань, їх навчають бути рівними у спілкуванні з усіма, шанувати субординацію і поважати молодших себе.

«У нас дуже велика зношуваність обладнання, а  тендерні процедури, на жаль, ще не є гарантією якості тих матеріалів, які ми замовляємо для потреб клубу, – говорить керівництво закладу. – Тому ми вдячні міській владі Черкас, яка намагається підтримувати Клуб. До нас приходять і міський голова Анатолій Бондаренко, і депутати, цікавляться нашими потребами. Якби були постійні спонсори, можна було би багато добавити для розвитку наших вихованців. Зокрема, морських човнів, бо наші шлюпки виробництва ще 70-х-80-х років».

Зазвичай підлітків до Черкаського клубу юних моряків із флотилією  набирають з вересня. Та цьогоріч, на прохання батьків внутрішньо переміщених осіб, які оселилися у Черкасах, зробили виняток: приймають дітей і влітку. Заняття проводяться з дотриманням вимог безпеки у період воєнного стану.

Нинішнього літа гуртки в Клубі юних моряків із флотилією триватимуть до середини липня. Після невеликих канікул із середини серпня заняття продовжаться.

Довідково:

Адреса Клубу юних моряків із флотилією:

м.Черкаси, бульвар Шевченка, 298

Години роботи: понеділок - п'ятниця
з 9.00 до 18.00

тел. (0472) 37-30-16
mеil: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
https://junmor.webnode.com.ua/kontakti/
#позашкілляЧеркас2022

Про це пише сайт міськради

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100