реклама
Sucurity Police

реклама

ТОВ «Черкаський торфобрикетний завод» переміг у конкурсі публічних закупівель, отримавши спеціальний дозвіл на видобуток торфу на Ірдинських болотах. Про це розповідає команда телепроєкту «Народжені рікою» у другому випуску програми в межах проєкту «Створюй із Суспільним».

– Поклади торфу біля села Ірдинь виявили в 30-их роках минулого століття. Торф зацікавив людей як дешеве паливо і добриво. Тож  згодом почалося активне видобування та  розвезення не лише по навколишнім селам, а й залізницею до Білозір’я, а далі – по всій країні. На початку 70-х років торф почали видобувати механізовано, а в 1985 році на Ірдинських болотах побудували торфобрикетний завод. Під видобутком торфу було більше тисячі гектарів. З розпадом Союзу завод перестав працювати. Селяни почали  масово ловити рибу та  збирати рідкісні рослини і продавати, – розповідає селищний голова села Ірдинь Олександр Максимов.

2.1

І хоча місцеві жителі бідкаються про відсутність роботи в селі, екологи вважають, що торф не потрібно видобувати.

– Вилучення торфу призведе до збагачення атмосфери вуглекислим газом  і, як наслідок, до зміни клімату. Відтак, менша випаде кількість опадів або ці опади випадатимуть рідше.  А така  ситуація набагато гірша, ніж зараз. Зберегти торф – це надзвичайно важливе завдання, – вважає еколог Олександр Спрягайло. -  Тому  і до боліт треба ставитися відповідально і берегти цей  природній ресурс. Болота – це унікальні екосистеми,  які перезволожені, містять багато торфу і багато видів рослин. Унікальний світ Ірдинських боліт має великі запаси води.

Більше про всі проблеми та красу річки Ірдинь розповідають ведучі програми «Народжені рікою» за посиланням: https://fb.watch/8iwfLwM6H9/ або https://www.youtube.com/watch?v=lrzhWHngmME. Автори проєкту сподіваються, що загублений світ Ірдинських боліт вразить глядачів своєю історією. Мандрівники  ж вирушають в наступну експедицію відкривати нові світи та прокладати цікаві маршрути.

Команда телепроєкту «Народжені рікою»

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 007 03.10.2021 07:00
Завод працював і під час незалежності, але якраз ЧТЗ і довів його до банкрутства. Обладнання вирізано на метал, навіть залізниці вже немає, рейси познімали, шпали розібрали. Великі площі затоплено водою, так як її не відкачували. Отже ЧТЗ і не збирається добувати торф і отримання ліцензії сумнівне питання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Ни стыда ни совести 03.10.2021 06:00
«Если рассудок и жизнь дороги Вам, держитесь подальше от торфяных болот».
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Степанич 02.10.2021 22:27
Сидоров, навіщо КРАПКУ після прізвища ставиш?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Сидоров. 02.10.2021 18:55
А яке там полювання. Неперевершене. Таки треба берегти болота.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100