реклама
Sucurity Police

реклама

З липня по жовтень в Умані реалізовується культурно-мистецький проєкт «Диво на стіні», головною метою якого є популяризація культурної спадщини Уманщини через ознайомлення з творчою діяльністю майстринь настінного розпису, видатних художниць Ірини та Софії Гоменюк.

1

Про це «Прочерку» повідомила комунікаційна менеджерка проєкту Вікторія Коваль.

2 жовтня у Центральному міському сквері відбулись останні активності проєкту «Диво на стіні», а команда поділилася напрацюваннями.

— У 2021 році культурно-мистецький проєкту «Диво на стіні» став одним із переможців у конкурсній програмі Українського культурного фонду «Культура.Туризм.Регіони». За час проєкту з липня по жовтень оцифровано картини Ірини і Софії Гоменюк, створено електронний каталог і видано друкований каталог розписів художниць, оформлено у рамки 20 робіт мисткинь, проекспоновано три виставки, створено три нові мистецькі локації, розписано стіни в Музеї культури і побуту Уманщини, записано інтерв’ю-спогад односельчан Софії Гоменюк, проведено 25 майстер-класів, — розповіла керівник проєкту «Диво на стіні» Наталія Білоус.

Попри завершення проєкту із розписами сестер знайомитимуться уманські першокласники — команда проєкту передала 780 альбомів-розмальовок Управлінню освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради. Для розширення уявлення про наше місто як культурний простір, 65 друкованих двомовних каталогів робіт сестер Гоменюк будуть передані до Уманської міської ради і 100 — Товариству дружби із зарубіжними країнами.

— Проект «Диво на стіні» добігає свого кінця. Майже чотири місяці ми з вами вчилися розписам наших землячок Ірини і Софії Гоменюк. За результатами проєкту підготовлено також широку лінійку сувенірної продукції: еко-сумки, чашки, магніти, календарики, розмальовки і частина продукції вже передана для поширення серед уманчан і гостей міста, — менеджера проєкту «Диво на стіні» Тетяна Поліщук.

Свій творчий шлях Ірина і Софія Гоменюк розпочали із розмальовування стін, печей, коминів у сільських хатах. Очевидці розповідають, що в оселях сестер завжди були розмальовані стіни. Тож, команда проєкту «Диво на стіні» 2 жовтня запропонувала усім охочим відтворити розписи Ірини і Софії Гоменюк на стінах бутафорної хатки — найбільшого мобільного арт-об’єкту в Умані.

— Я в захваті від розписів Сестер Гоменюк, раніше приходила на майстер-класи проекту, а сьогодні розмальовую бутафорну хатку — мені дуже подобається, — говорить учасниця майстер-класу з розпису бутафорної хатки Вікторія.

Під час реалізації проєкту «Диво на стіні» уманчани могли долучитися до розпису стін у музеї культури і побуту Уманщини. На зовнішній стіні музею під керівництвом уманської художниці, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженої майстрині народної творчості України Олени Поліщук малювали дерево життя.

— Настінний розпис буде характеризувати основні елементи та символи настінних розписів Уманщини 1920-х років, для яких характерним було обов’язкове зображення «Дерева життя». У даному випадку буде дерево життя, яке виконане у 1922 році у селі Городецьке Марією Божко, ми зберегли основну схему і елементи, — розповіла Олена Поліщук.

А в кімнаті музею, де відбуваються заняття, під керівництвом художниці і доцента кафедри образотворчого мистецтва УДПУ Олени Семенової за кілька тижнів відтворили розписи Ірини і Софії Гоменюк.

— По периметру зображено фриз «Хмелик» з розписів Ірини Гоменюк. А на усю стіну перенесена картина Софії Гоменюк, — говорить Олена Семенова.

Команда культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» запрошувала до участі місцевих художників. Митцям пропонували полотна, на яких просили відтворити одну із картин Ірини чи Софії Гоменюк, або за їхніми мотивами створити свою власну. До написання картин приєднались близько двадцяти художників Умані та Уманщини. Їхні картини усі могли побачити під час виставки 2 жовтня.

— Я взяв за основу елементи, які в своїх чудових розписах використовували Ірина і Софія Гоменюк: птахів, дерево життя, коло із семи людей — символ сім’ї. На моїй картині також є Ірина і Софія, вони розфарбовують квіти. Також використав кольори української символіки — блакитне небо і жовте жито-пшениця. Друга робота — це жінка-жниця, вона об’ємна Працювати було дуже цікаво і складно, тому що ніби наїв, а насправді це дуже складна техніка, — говорить художник і голова ГО «Арт-Умань» Сергій Шандра Сергій Шандра. — Це дуже важливий проект, бо народна творчість — це наша культура, традиції, минуле і сьогодення.

За час реалізації культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» учасниками майстер-класів для дорослих і дітей стали кілька сотень уманчан та гостей міста. Елементи розписів Ірини і Софії Гоменюк та «Дерево життя» Уманщини відтворювали на папері, кераміці, тканині, полотні, стінах, ліпили із глини тварин за елементами розписів мисткинь. Чотири завершальних майстер-класи проєкту відбулися 2 жовтня під час святкування Дня міста: розпис розмальовок-контурів, глиняних декоративних тарілок, по тканині, стін.

— Я розмалювала тарілочку в українському стилі — квіти, журавлі. Мені дуже подобаються картини Ірини і Софії Гоменюк. Я навчалась в школі у Кузьминій Греблі і ще з дитинства з друзями ходила у хату до Софії Гоменюк — дивилась картини, було дуже цікаво, — говорить пані Світлана, учасниця майстер-класу з розпису керамічних тарілок.

Із розписами Ірини і Софії Гоменюк усі охочі можуть ознайомитися у будь-який час на сайті Уманського краєзнавчого музею, преглянувши  цифровий двомовний каталог (українська та англійська мови). До каталогу увійшли 109 робіт сестер Гоменюк.

— Важливість нашого проекту полягає ще й в тому, що творча спадщина сестер Гоменюк знана далеко за межами Уманщини — їхні роботи знаходяться в різних музеях. Але виходить так, що на Уманщині творча спадщина сестер Гоменюк була мало знана і мало популяризована серед громадськості. Тому одним із завдань нашого проекту є популяризація творчої спадщини Ірини і Софії Гоменюк не лише на Уманщині, а й далеко за межами завдяки інтернету, збереження творчості завдяки оцифруванню їхніх робіт, — говорить науковий консультант проєкту «Дива на стіні» Ігор Опацький.

Проєкт «Диво на стіні» реалізується ГО «Світ компетенцій» в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму, у співпраці з Уманським краєзнавчим музеєм, Управлінням освіти та гуманітарної політики, відділом економічного розвитку, транспорту та інвестицій Уманської міської ради.

картини уманських художників за мотивами сестер Гоменюк

Картини уманських художників за мотивами сестер Гоменюк

майстер-клас з розпису на тканині

Майстер-клас з розпису на тканині

розпис бутафорної хати

Розпис бутафорної хати

розписана стіна у Музеї культури і побуту Уманщини

Розписана стіна у Музеї культури і побуту Уманщини

художниця Олена Семенова біля картини за мотивами сестер Гоменюк

Художниця Олена Семенова біля картини за мотивами сестер Гоменюк

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100