реклама
Sucurity Police

реклама

32 полотна ізраїльських художників – вихідців із країн колишнього СРСР – стали подарунком Черкаському обласному художньому музею. Черкаси стали третім містом після Умані та Чернігова, які отримали в дарунок твори ізраїльтян; четвертим має стати Харків. Загалом в музеї України надійшло 326 полотен.

DSC_0001

– Автори картин – це люди нашої слов’янської культури, які свого часу переїхали до Ізраїлю, – розповіла в коментарі «Прочерку» директор музею Ольга Гладун. – Зараз вони серцем – з Україною. Культурні зв’язки в сьогоднішньому світі, де багато хороших людей, на жаль, «зазомбовані» ворожою до України політичною пропагандою, мають особливе значення. Тому ми з великим задоволенням приймаємо те, що роблять для нас ізраїльтяни.

З нагоди події до Черкас прибула ізраїльська делегація, до якої, зокрема, ввійшли доктор філологічних наук, укладач каталогу картин, які подаровано Черкасам, Галина Подольська, її чоловік – письменник Григорій Подольський, головний редактор Ізраїльського літературного журналу Ася Тепловодська, художник Аркадій Лівшиц. У програмі роботи делегації – візит до Уманської картинної галереї, лекції для студентів Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, участь у відкритті виставки подарованих картин. У неділю ізраїльтян запросили до перегляду вистави «Місто на Ч.» Черкаського театру ім. Т.Г.Шевченка.

Ініціаторами міжнародного проекту, завдяки якому в музеї України надійшли картини ізраїльських художників, стали Об'єднання професійних художників Ізраїлю та Українсько-ізраїльський центр освіти, науки і культури (UKRIS) – структурний підрозділ Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Метою Проекту є поповнення колекцій художніх музеїв України та відкриття нових імен в історії мистецтва.

Серед митців, що долучилися до участі у Проекті, – Аркадій Лівшиц (місто народження Київ), Анатолій Метла (Ялта), Анатолій Фінкель (Одеса), Віктор Бриндач (Одеса), Борис Котляр (Дніпропетровськ), Герман Нєпомнящий (Харків), Григорій Фірер (Дубровка) та ін.

Виставка подарованих картин під назвою «Пейзаж Святої Землі. Ізраїль – Черкасам» відкриється у вівторок, 6 вересня, о 16.00.

На виставці кількісно переважає пейзажний жанр, більшість робіт написана з натури, деякі полотна та графічні аркуші знайшли своє джерело у іудаїзмі та сюжетах Тори. Експоновані твори передають відчуття емоційного та духовного підйому. Заворожують образи землі, що «тече молоком і медом» (А.Зарницька, М.Левін), води ріки Лахіш (А.Метла, Б.Гейман), живе золото полів (А.Ліфшиц). Широко представлений рослинний світ: мигдаль Б.Котляра, оливкові дерева А.Баратинського, Яффські пальми А.Жудро, апельсинове дерево Н.Ільяшимова.

Виставка є початковим етапом створення фонду культурної спадщини ізраїльського образотворчого мистецтва у колекції Черкаського обласного художнього музею.

– Музей висловлює щиру вдячність усім, хто долучився до ідеї меценатства: художникам та авторам Проекту «Пейзаж Святої Землі. Ізраїль – Черкасам» – Наталії Цимбал та Галині Подольській, – сказала в коментарі «Прочерку» Ольга Гладун.

Афіша А4

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100