реклама

реклама

Черкаські студентки ЧДТУ Тетяна і Катерина зараз лікують здоров’я в українських лікарнях після роботи у Німеччині. Туди на острів Рюген вони поїхали на практику в ресторанній сфера, адже навчаються в Черкасах на магістратурі і вивчають туризм і готельно-ресторанну справу. Там їх колега по роботі нагодував пантерним мухомором і обидві черкащанки втрапили в реанімацію. По поверненню в Україну вони ще й отримали лист, де з них вимагають тисячі євро за лікування.

IMG_20191212_140204

Фото документа з лікарні німецької клініки, що перекладене на українську мову.

Деталі розповідає «Прочерку» Тетяна Зеленецька:

– 31 липня цього року ми поїхали працювати в Німеччину працювати в ресторані через фірму, з якою працює наш університет. Ця приватна фірма і зараз активно набирає на практику студентів. Звісно, за оформлення документів, страховку тощо ми заплатили гроші, які збиралися заробити вже у німецькому ресторані. Роботу там виконували сумлінно. Згодом стали працювати з китайцем, який мав досвід кухаря і готував страви. У різний час працівники ресторану мали обід, адже одночасно усі обідати не могли через графік роботи. Обідали ми втрьох з цим новим колегою. Як правило він готував їжу, бо ми займалися іншими справами. В останній робочий тиждень він приготував рис з грибами. Гриби в ресторані готувалися не вперше і ми навіть подумати не могли, що це якісь особливі гриби, – розповідає Тетяна.

Через короткий час після обіду їй стало зле, так само погано почувалася колега Катерина.

– Китайцеві теж стало погано, він блював, але цим, очевидно врятував себе, бо отрута не пішла в кров у таких кількостях, як в нас. Наш куратор послав мене додому, а це було недалеко, за ліками для колеги. Каті теж стало погано. Я пішла і дорогою упала. Вже згодом прийшла до тями в реанімації. Я не мала при собі документів і мене просто доставили непритомну в лікарню, у цей час почалася ідентифікація особи. У місцевих ЗМІ навіть писали про те, що хлопець і дівчина з отруєнням госпіталізовані і ще одна особа, яку спершу не могли ідентифікувати (це вже про мене), – пригадує Тетяна.

IMG_20191212_140204

За словами студентки, спершу німецька поліція навіть думала, що йдеться про наркотики, тому обшукали житло, де українки проживали. Коли зрозуміли, що це харчове отруєння, зразу змінили тон. Врешта Тетяна зрозуміла, що в неї була токсикологічна кома. До лікарні її доставляли вертольотом. Адже у лікарні, куди завезли спершу випадкові люди, не змогли надати допомогу.

Через 6 годин Тетяна прийшла до тями і її особу ідентифікували. Через 2 дні дівчину хотіли забрати її керівники з ресторану. Та лікарі не дали. Ще через 2 дні таки забрали. А 25 жовтня дівчата повернулися додому – у Черкаси. І вже тут оговталися.

– Розумієте, у нас після реанімації був такий стан ослаблення, що навіть думалося важко. Каті в лікарні видали лікарняний листок, а мені навіть не встигли. Керівники ресторану чомусь поспішали нас забрати з лікарні, навіть розсердили цим лікарів. Катін лікарняний листок згодом забрали роботодавці, як і страховку. Мою страховку теж взяли, щоб, мовляв, «займатися питанням компенсації витрат». Лікарняного листа в мене просто ще не було, тому забирати не було чого. І це врятувало мені ситуацію. По приїзді в Україну я написала в клініку і мені прислали електронною поштою лікарняний лист. Це є підтвердженням, від чого нас рятували в німецькій клініці та який ставили діагноз. Поза тим, мені прийшов лист з клініки, де просять оплатити лікування в сумі 2 тисячі євро. Про страхування не йдеться. Та й страховку у мене забрали керівники ресторану. Ресторан нам не відписує, а фірма, через яку ми їздили в Німеччину, теж омила руки, – каже Тетяна.

По приїзді дівчата розповіли про те, що сталося декану факультету, але врешті порозумітися з нею, кажуть, не вдалося. Бо пані повірила розповідям з приватної фірми, яка возить студентів, а не самим студенткам. У фірмі, за словами Тетяни, «інформацію викривили, зваливши всю відповідальність на нас».

DSC_0734

Тетяна Зеленецька демонструє браслет, який їй дали в німецькій лікарні, присвоївши номер, бо навіть імені пацієнтки не могли спочатку з’ясувати.

– Зараз ми лікуємося в Черкасах. У мене тепер запалення внутрішніх органів, збільшена печінка, є кісти… У Каті теж проблеми з внутрішніми органами. У нас знижений імунітет. Фактично відсутній, ми вже не раз перехворіли застудою. Неприємно і те, що скориставшись з нашого дуже слабкого і розбалансованого стану, нас розрахували в ресторані, недоплативши кошти. Окрім того, тепер приходить лист з проханням оплатити лікування. Але навіщо тоді страховка? У той же ресторан їдуть зараз працювати інші черкаські студенти і за їх словами, там продовжує працювати той кухар, який приготував нам і собі їжу з отруйними грибами, – каже Тетяна.

Зараз студентки написали заяви на відрахування, але наказу ще немає. Кажуть, розмова з деканом факультету була непроста, бо на них вішають всю вину за отруєння. Також вони написали заяву в поліцію. Хочуть тепер добитися справедливості, щоб був покараний кухар або ресторан, де вони отруїлися. Окремо потребує вирішення питання зі страховкою.

Ректор ЧДТУ Олег Григор у коментарі «Прочерку» зазначив, що дійсно університет сприяє стажуванню студентів за кордоном. Про конкретну ж ситуацію йому відомо, але за трирічний період його перебування на посаді ректора ЧДТУ - це перший прикрий випадок, коли закордонний роботодавець так некоректно поставився до студентів щодо забезпечення охорони здоров’я.

– Ми сприяємо стажуванню студентів закордоном, оскільки мобільність студентів на сьогодні є однією із вимог якості освіти. Відповідно, укладаємо договори з фірмами, які організовують практику та стажування студентів за кордоном. Саме такі фірми влаштовують студентів на зарубіжні підприємства та в організації, і це досить широке коло установ.

На жаль, ми не маємо впливу на ті закордонні організації, але зроблені відповідні висновки та проведені переговори щодо посилення контролю за роботою тих організацій, які направляють студентів на закордонне стажування. В університеті попереджені всі декани та завідувачі кафедр, проведена роз’яснювальна робота. Я  зустрічався зі студентками та їхніми батьками, ми обговорили ситуацію і їм пообіцяли підтримку організаційного характеру, якщо виникнуть ускладнення щодо здоров’я.

Надалі ми посилимо увагу до фірм, які направляють дітей на стажування закордон. Повторюся, але ми не можемо відмовитися від таких послуг, оскільки, як я вже зазначав, законодавством передбачено щодо організації освітнього процесу, підвищення його якості, мобільності студентів. Стажування закордоном сприяє отриманню практичного досвіду, вдосконаленню знань з іноземної мови, набуттю додаткових теоретичних знань, що в цілому визначає конкурентоспроможність на сучасному ринку праці, – зауважує Олег Григор.

79527358_2527430897311933_5450096186163724288_n

Водночас фірма, через яку студенти їздили в Німеччину, продовжує працювати і зараз кличе молодь на збір і сортування грибів. На сторінці фірми у «Фейсбуці» вказано, що вона знаходиться в Кіровограді. Видання спробувало звернутися до фірми за коментарем, та поки її керівник не може надати коментар.

Черкаський юрист, журналіст, керівник громадської організації «Захист прав обманутих споживачів» Валерій Макеєв каже, щооб надати більш детальну консультацію щодо описаної ситуації зі студентками ЧДТУ, потрібно мати більше інформації щодо умов організації такої поїздки. Насамперед, безперечно, витрати на лікування повинні покриватись медичним страховим полісом.

– Чому хтось вирішив приховати наявний поліс?,- можна лише робити припущення. Наявний факт тимчасового працевлаштування за кордоном. У таких випадках, страховий поліс має відмінності від найпростішого – туристичного. Можливо, саме тому хтось вирішив приховати наявний поліс. Оформивши простий поліс для виїзду за кордон, що не передбачає заняття трудовою комерційною діяльністю, при спробі скористатися допомогою ви не тільки не отримаєте виплати від страхової компанії, але за цим може послідувати навіть розрив контракту та депортація з країни (з подальшою відмовою у в'їзді)! Зазвичай, мінімальна сума покриття медичного страхового полісу при працевлаштуванні – від 30 тисяч євро, що цілком влаштувало б дівчат. Безперечно, адміністрування процесів, що пов’язані із страхуванням, має здійснювати фірма- організатор, яка, до того ж , повинна мати відповідну ліцензію, – зазначає Валерій Макеєв.

– Як на мене, наявне порушення прав дівчат. Завдані матеріальні та моральні збитки. Питання відшкодування збитків регулюється ст.ст.22, 1166, 1167 Цивільного Кодексу України. До кого позиватись щодо відшкодування збитків за наявного опису встановити важко. Потрібно досліджувати доказову базу: договір між навчальним закладом та фірмою організатором працевлаштування, договір із роботодавцем у Німеччині, наявну страховку (одну з двох) та робити запити до страхової компанії щодо витребування копії (дублікату) втраченого страхового полісу. Не виключаю, що може мати перспективи звернення до правоохоронних органів у Німеччині, – роз’яснив фахівець.

За його словами, також в Україні можуть мати перспективи звернення як до ліцензіата фірми- організатора працевлаштування дівчат, так і з відповідною заявою до правоохоронних органів.

– Поки що в матеріалі більше емоцій про трагічність ситуації аніж чіткої доказової бази, на підставі якої можна було б будувати ефективну формулу захисту порушених прав студенток. Та ситуація не проста і займатись нею потрібно, поза як мова йде про ймовірність безповоротніх ускладнень здоров’я молодих людей, – зазначив юрист.

Зараз дівчата написали заяву в поліцію. У поліції кажуть, що заява зареєстрована і поліція проводить перевірку.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Коментарі  

 
+6 #20 Иванна 04.01.2020 21:27
Цитую правда:
таке враження , що студентів не на практику відправляли, а як дешеву рабсилу) 8)

Яку практику? Самі лізуть у всі дири, щоб гроші заробити. В Німеччині більше 2000 євро заробляють на місяць , плюс чайові. А тут ще з фірми гроші зрубити хочуть. Що не зрозуміло?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #19 Иванна 03.01.2020 20:15
Цитую правда:
таке враження , що студентів не на практику відправляли, а як дешеву рабсилу) 8)

То хай не їдуть! Чого туди самі перлися?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #18 Иванна 03.01.2020 20:14
Цитую Соромно:
Діти постраждали, ще й дітей хочуть зробити винними. Ганьба такому горе-ректору!

Які діти, чокнуті батьки. Я
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #17 Иванна 03.01.2020 20:10
Цитую Розі:
Якщо лікарнею зафіксоване харчове отруєння,- піднімати у пресі, писати у слідчі органи Німеччини.Не прощати, на кону здоров'я не тільки цих дівчат.

А ще чиє здоров'я на концерт? Що за дурні поради? Німці б не залишили цей випадок без розслідування. Чому ж не звертались своєчасно? Дивні люди
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #16 Розі 28.12.2019 16:41
Якщо лікарнею зафіксоване харчове отруєння,- піднімати у пресі, писати у слідчі органи Німеччини.Не прощати, на кону здоров'я не тільки цих дівчат.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #15 СЭМЭН 21.12.2019 09:53
Господiн беженец с Инти,нет такого города Кировоград,а есть Кропивницкий.
Льете воду на мельницу агрессора.Внимательней надо быть рулевому декоммунизации.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 Иванна 21.12.2019 00:23
Цитую NATO:
Цей пройдисвіт ......... продає рабсилу закордон. Ясно що він робить це напівлегально і отримує захмарні прибутки. Політолух .................перетворивши його на корупційну помийку

Що за дурня
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #13 NATO 20.12.2019 20:13
Цей пройдисвіт ......... продає рабсилу закордон. Ясно що він робить це напівлегально і отримує захмарні прибутки. Політолух .................перетворивши його на корупційну помийку
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #12 СЭМЭН 20.12.2019 13:44
.............подхватили студентки,ясное дело,немецкая болезнь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #11 Сармат 19.12.2019 11:02
Цитую Соромно:
Діти постраждали, ще й дітей хочуть зробити винними. Ганьба такому горе-ректору!

20 років - це вже не діти. Мають самі усвідомлювати, що робити
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100