реклама

реклама

У перші дні весни, а саме 9 березня, організатори унікального мистецького фестивалю «Повітова Фанаберія» Наталія Вернидуб, Олександр Дувінський та Аліна Котолуп обіцяють остаточно розбурхати Черкаси після зимової сплячки.

IMG_20190220_111705

«Повітова Фанаберія»  – це мистецький фестиваль, який складається із експозицій, перформансів, інсталяцій, відеоарту, виступів музикантів, майстер-класів, ворк-шопів, talking art та невимушеного мистецького спілкування. «Повітова Фанаберія» щоразу змінює тематику та загострює увагу спільноти на актуальних проблемах сьогодення.

Варто нагадати, що перший фестиваль, який відбувся  у травні 2013 року мав назву «Повітові історії» і присвячувався Черкасам, наступний у 2014 –  «Травматичний синдром», символізував стан «травми», у якому перебували українці через події, які почали відбуватися в країні, а резонансний виїзний фестиваль «Барба на Бучаку» у 2018 році організований у межах боротьби проти Канівської ГЕС за збереження мальовничого Бучака і всього Трахтемирівського півострова.

– Під час наших фестивалів ми намагаємося мистецькими засобами привернути увагу до проблем, – наголошує засновниця «Повітової Фанаберії» Наталія Вернидуб. – Сучасне мистецтво, насамперед, і вважається сучасним, оскільки воно торкається нагальних питань, які ми прагнемо вирішити.

IMG_20190220_111800 (1)

Цьогорічний фестиваль має назву «Повітова Фанаберія: Два блокноти». Ідея виникла після знайомства організаторів на попередньому фестивалі «Барба на Бучаку» з відомим художником Дмитром Коломойцевим, який кожен ранок розпочинав зі спілкування зі своїм блокнотом – робив у ньому замальовки, закарбовував думки, нотував сни. Знайомство з Дмитром наштовхнуло на думку про художника Сергія Козаченка, який теж ніколи не розлучається зі своїми блокнотиками-скетч-буками.

– Ми вирішили штучно вибудувати діалог між Коломойцевим і Козаченком, представити діалоги художника з різними ситуаціями, з людьми, з життям тощо, – розкриває ідею фестивалю Наталя Вернидуб. – «Два блокноти»  уособлюють різні погляди на життя, різне ставлення до життя.  «Два блокноти» – своєрідна метафора діалогу, адже людина постійно веде діалог із родиною, з колегами, зі знайомими, зі світом. І протягом всього життя нам необхідно вчитися вести діалог, вчитися ставити запитання. Відома аксіома – візуальне мистецтво сприяє розвитку критичного мислення. На наші проекти люди приходять, дивуються, у них виникають питання, на які вони потім шукають відповіді. Я вірю, якщо у наших людей розвинеться критичне мислення, у нас зміниться і суспільство.

До активіста киянина Дмитра Коломойцева  та самітника Сергія Козаченка зі Сміли приєднаються  Сергій Захаров, відомий як людина, яка з 2014 року почала чинити арт-спротив сепаратистам і російським завойовникам, створюючи карикатури та графіті відповідного спрямування; Олена Клочко,  яка у 2014 році повернулася з Санкт-Петербурга і демонструє образи жінок, що живуть без «діалогу», вони не ведуть «діалогу» ні з собою, ні зі світом, а проживають день за днем у своєрідній сірій зоні сірим обмеженим життям. Свої фотороботи людей і пейзажів, що перебувають під впливом мінливої погоди представить фотохудожниця Яна Кононова з Українки, а відео-інсталяція лондонця Alexander Knight  «Spirit World» розкриє почуття європейця, від усвідомлення, що європейську країну мучить війна. Черкащани Гарі Єфімов, Анна Мартиненко та Марина Федосова теж охоче долучаться до мистецького діалогу.

IMG_20190220_113810 (1)

А музичний тон цих діалогів забезпечить український гурт Сергія Жадана «Лінія Маннергейма», який, власне, і визначив знакову дату проведення фестивалю.

– Коли ми домовлялися з Сергієм Жаданом про участь у «Повітовій Фанаберії», з’ясувалося, що навесні у «Лінії Маннергейма» залишалася одна вільна дата – 9 березня.  9 березня – день народження Тараса Шевченка – поета, письменника, художника, у якого теж був свій блокнот, і саме у Шевченковому краї проходить наш фестиваль, – розкриває символізм дати Наталя Вернидуб і обіцяє, що частина фестивальної програми буде присвячена Шевченку.

Співорганізатор, митець, ідейний натхненник та незмінний учасник фестивалю Олександр Дувінський зазначив, що цьогорічний фестиваль відзначиться ще й презентацією нового виду тиражної графіки, який неодмінно прославить Черкаси. Крім цього, після завершення мистецької події у Черкаському художньому музеї будуть представлені дві виставки робіт учасників фестивалю.

–  «Повітова Фанаберія»  спочатку планувалася, як майданчик для дивацтв, – говорить про ідею створення фестивалю Олександр Дувінський. – Ми хотіли створити простір, де дивакуваті люди могли б себе реалізувати. Ми прагнули додати до нудного буденного існування  здорового безглуздя, адже  кожна епоха мала відомих диваків, і у нас виникло бажання відтворити цю історичну унікальність. «Повітова Фанаберія» не має меж, чи жорстких рамок – приходьте і біснуйтеся!

Організатори арт-фестивалю «Повітова Фанаберія» ще прагнуть привернути увагу до відсутності мистецького майданчика у Черкасах. Наразі вони з острахом міркують, як пристосувати, наданий в оренду, один невеличкий зал колишнього кінотеатру «Салют» під експозицію та всі заплановані для програми фесту події.

–  Одна із задач «Повітової Фанаберії» заявити, що в обласному центрі, у серці України досі немає арт-простору, мистецького майданчика для неформальної арт-діяльності, – говорить про наболіле Наталя Вернидуб. – Одне з основних стратегічних завдань фестивалю –  привернути увагу до відсутності такого необхідного для розвитку мистецтва арт-простору і спонукати до певних дій, аби він нарешті з’явився.

Організатори запрошують черкасців та гостей міста провести день 9 березня у шаленій, дещо божевільній мистецькій неформальній атмосфері, і навіть виготовили унікальні фанаберичні квитки-сувеніри. Кожен квиток – це мистецьке творіння і немає двох абсолютно однакових квитків.

– Загалом, наш фестиваль створений для того, аби в Черкасах панувало сучасне актуальне мистецтво, щоб завдяки «Повітовій Фанаберії» люди могли зробити переоцінку цінностей. Я вірю, якщо змінити щось у своєму житті, у своєму місті, то можна надалі виходити на всеукраїнський та міжнародний рівні, – зауважує менеджерка з комунікації Аліна Котолуп.

Ольга Квятковстка

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100