Прокуророві області Лісовому (на фото праворуч) закидають керованість з боку губернатора Тулуба

Прокуророві області Лісовому (на фото праворуч) закидають керованість з боку губернатора Тулуба

Редакція «Прочерку» отримала у розпорядження текст прокурорського листа, існування якого обговорюється місцевими політиками майже місяць. Йдеться про звернення Генерального прокурора України до голови Черкаської облдержадміністрації, в якому прокурор області Микола Лісовий звинувачується у керуванні вказівками губернатора та повній втраті прокурорської незалежності. У листі говориться про звільнення із займаної посади Миколи Лісового, якщо він і надалі не реагуватиме на втручання облдержадміністрації у свою роботу:  Голові Черкаської обласної, державної адміністрації Тулубу С.Б.

Копія: Прокурору Черкаської області Лісовому М.Л.

Шановний Сергію Борисовичу!

Керівництво Генеральної прокуратури України стурбоване ситуацією, яка склалася у відносинах Черкаської обласної державної адміністрації і прокуратури області.

Починаючи з квітня минулого року, на адресу прокурора області Ви надіслали понад 20 документів з дорученнями щодо вжиття низки заходів координаційного характеру з питань боротьби зі злочинністю, проведення наглядових перевірок тощо. У окремих з них містяться вимоги щодо проведення перевірок обгрунтованості прийнятих процесуальних рішень та необхідності реагування на рішення судових органів у конкретних кримінальних справах.

Крім того, прокурору області у числі підпорядкованих Вам керівників ставилися завдання організувати роботу щодо припинення стихійної та незаконної торгівлі на ринках та прилеглій до них території, забезпечити для громадян умови торговельної діяльності за принципом рівних можливостей, розробити СПІЛЬНІ заходи щодо наповнення ринку товарами місцевих виробників тощо.

Водночас надання керівниками органів виконавчої влади доручень такого змісту суперечить Конституції, Закону України "Про прокуратуру", Кримінально-процесуальному кодексу та рішенням Конституційного Суду України.

Зокрема відповідно до статей 1, 6, 7 та 15 Закону України "Про прокуратуру" роботу органів прокуратури спрямовує Генеральний прокурор України, який здійснює контроль за їх діяльністю. Прокуратура здійснює свої повноваження на підставі додержання Конституції та законів України, незалежно від органів державної влади, посадових осіб, а втручання в її роботу у будь-який спосіб забороняється.

Органи прокуратури здійснюють нагляд за додержанням законів усіма органами державного управління, у тому числі обласними державними адміністраціями та їх керівниками.

Згідно зі статтею 10 цього Закону лише Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори наділені правом координувати діяльність правоохоронних органів по боротьбі із злочинністю.

У частині 3 статті 2* Кримінально-процесуального кодексу України зазначено, що свої повноваження у кримінальному судочинстві прокурор здійснює незалежно від будь-яких органів і посадових осіб, підкоряючись тільки законові і керуючись вказівками Генерального прокурора України.

Конституційний Суд України у своєму рішенні від 14 червня 200І року №8-рп/2001 зазначив, що органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи не повинні втручатися - а саме це означає надання доручення - у діяльність прокуратури з питань, що належать до її компетенції.

Про неконституційність звернень до органів прокуратури та прокурорів з вимогами, пропозиціями чи вказівками у конкретних справах з питань нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство, підтримання державного обвинувачення в суді, зазначено у рішенні Конституційного Суду України від 11 квітня 2000 року №4-рп/2000.

У свою чергу прокурор Черкаської області Лісовий М.Л. принципово не реагував на втручання у здійснення своїх повноважень. Тому у разі подальшого недотримання Лісовим М.Л. вимог закону щодо незалежного статусу прокурорів мною буде ухвалено рішення про звільнення його із займаної посади.

Розуміючи Вашу відповідальність як керівника органу виконавчої влади за стан справ в області, сподіваюся, що надалі взаємодія з органами прокуратури здійснюватиметься виключно у рамках Конституції України та чинного законодавства.

З повагою Генеральний прокурор України

Від «Прочерку».

Прокурор Черкаської області Микола Лісовий заперечує факт існування цього листа.  Ось як він відповідав на запитання нашого кореспондента у четвер, 12 травня, перед засіданням колегії облдержадміністрації (до складу якої він входить):

- Чи можете ви прокоментувати інформацію щодо того, що Генпрокуратура вам пред’явила звинувачення, що ви занадто багато вказівок губернатора виконуєте?

- Немає такого звинувачення. Звинувачення пред’являється за скоєння злочину.

- Просто ми отримали лист, де йде про це мова...

- Немає такого звинувачення прокурору області!


реклама

Коментарі  

 
0 #3 Правда 13.05.2011 19:52
Это мальчики и девочки обычный разводняк! ***
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Alex 13.05.2011 10:13
многа букаф, а документа не видно :o
даже номера и даты документа неизвестно

А был ли мальчик?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Детектор 13.05.2011 09:59
У дужках в заголовку статті вказано, що є документ. Викладіть його скан - інакше, це не "документ" і не доказ сказаного.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100