330921000_3656160621278335_4240229800520218598_n Урядова команда із посадовців, які ЖОДНОГО ДНЯ не працювали в школі, коледжі чи виші запропонувала революційну освітню «рехформу» в період війни. Найсумніше, що реформаторські ідеї та відповідний законопроект готувалися в чиновницьких бункерах в таємниці від всієї освітянської спільноти. Складається враження, що владці просто вирішили побавитися в піар-ігри, експериментуючи над школярами і вчителями, студентами та викладачами. Недаремно ж один із ідеологів цієї «рехформи», ймовірний кандидат на посаду премʼєр-міністра України Федоров визначив свою задачу так:

«Наша задача, щоб освіта стала новою поп-культурою, а освітяни були «рок-зірками», про яких розказували блогери».

1. Перший крок від рехформаторів вже традиційний для бід нашої освіти: якщо вони нічого не здатні створити - вони починають руйнувати.

Тож ідея заборонити Університетам мати в своїй структурі фахові коледжі, як відокремлені підрозділи в регіонах, призведе до знищення центрів освіти та виховання молоді, передовсім  в невеличких містечках. Альтернатива від чиновників - знайти кошти в місцевому бюджеті чи приєднатися до якогось вузу більш ніж примарні. Тому тисячі викладачів втратять роботу, а молодь все більше обиратиме для себе навчання в сусідніх країнах.

2. Можливість навчання для студентів-контрактників від 3 до 8 років за умов самостійного вибору студентами розподілу кредитів ЄКТС.

Можна лишень теоретично уявити організацію адекватного навчального процесу та роботу викладачів в умовах паралельного існування енної кількості програм для різнорічних студентів. Нагадаю, що на бюджетників такий принцип не поширюється.

Про фінансові можливості батьків оплачувати 6 чи навіть 8 років  навчання промовчимо.

3. Так званий вступ на галузь.

Передбачається вступ на загальну галузь і вивчення загальних курсів до 2 років, а потім обрання спеціальності. Це нагадую мені сумний жарт про радянську освіту фахівців широкого профілю із знанням ДЕЧОГО про ВСЕ. То нам потрібні професіонали чи випускники із вищою освітою?

4. Скасування заочної та вечірньої освіти як рудименту минулого і натомість введення обовʼязкового відпрацювання для випускників вишів.

В цих ідеях прекрасно все: заочна освіта «рудимент комунізму», а «обовʼязкове відпрацювання» - чий рудимент?

Зрозуміло, що заочна і вечірня форма потребують суттєвого удосконалення, але очевидно і те, що для тих, хто воюює і працює, сьогоднішня заміна на дистанційне навчання неприйнятна.

5. Фінансування вишів у відповідності до кількості коштів, які прийдуть за студентами.

Ця схема, що зовні виглядає симпатичною і сучасною, призведе до поступового знищення найавторитетніших національних університетів країни.

Пояснюю. Студенти із найвищим ЗНО чи ТЕСТОМ, а отже із найбільшим грошима, в силу відомих обставин обиратимуть модні професії - юристів, перекладачів, менеджерів, дипломатів, психологів… Натомість важливі для Держави спеціальності - будівельників, агрономів, металургів, інженерів… обиратимуть випускники з меншими балами, а отже із меншими коштами. Парадокс же в тому, що навчання так званих непрестижних професій потребує лабораторій, техніки, виробничих практик…і коштує на порядок більше, аніж підготовка юриста чи економіста. Тому альтернатива проста: або треба доплачувати батькам за навчання, скажімо агронома чи будівельника, або поступово закривати цей освітній напрям!

Однозначно виграють модні ПРИВАТНІ вузи імені Милованова, які мають піар-легенду про навчання майбутніх депутатів і міністрів та складаються з одного чи двох приміщень та кількох десятків викладачів за сумісництвом.

Але найголовніше навіть не це.

Європейський досвід справжніх реформ дає урок як їх проводити:

- напрацювання із залученням представників галузі та громадськості;

- апробація через пілотні проекти;

- реалізація, щонайменше, через рік після ухвалення Законів для підготовки галузі до новацій.

І це - про мирний і спокійний час.

В умовах ВІЙНИ подібні РЕХФОРМИ - це замах на знищення НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОСВІТИ, яка й так перебуває в стані ВИЖИВАННЯ.

Сьогодні владцям варто було б робити інші, абсолютно очевидні речі:

- ліквідувати заборгованість по освітній субвенції, яка може сягнути в 2024 році 19 млрд.грн.;

- облаштувати належним чином укриття;

- надрукувати давно обіцяні підручники;

- і найважливіше - сутттєво змінити ЗМІСТ ОСВІТИ в умовах ВІЙНИ!

І моя дружня порада відповідному віце-премʼєр-міністру, міністру освіти та його 9 заступникам виїхати із київським кабінетів та вийти за межі онлайн-порад і зустрітися та поспілкуватися із живими вчителями та викладачами у школах, коледжах та вишах нашої країни. Переконаний, що такі зустрічі допоможуть нашим владцям зрозуміти, як правильно і доречно керувати ОСВІТОЮ під час ВІЙНИ.

Микола Томенко,

Голова наглядової ради НУБіП України

*допис з сайту університету

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #6 Педагог 21.02.2024 21:28
На жаль, розуміють небезпеку саме такого підходу до реформи далеко не всі. Це не реформа, а безвідповідальн е руйнування залишків вищої освіти плюс знищення тих педагогів, науковців, хто тримається завдяки своєму ентузіазму. Хто, кого і як буде вчити?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 гібридне покоління 13.11.2023 10:26
діск-жокей з влксмкпрс-сівським минулим.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 jack 04.11.2023 20:45
Як же ж замекали країну зебільні дилетанти з манією величі! Наші діти на фронті життя кладуть - а вони все в Квартал граються!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Гриша 04.11.2023 10:39
Цьому чоловіку нема довіри. Він розказує те, що всі і без нього розуміють, тільки рве душу не заради спасіння освіти, а в своїх шкурних інтересах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Чукча 02.11.2023 09:54
О, реХворматор знову об"явився... а чому не робив цих реХворм коли був заступником Голови Верховної ради? Чи тоді стояло завдання нерухомістю у Києві на Печерських пагорбах нагребтися?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 освітянин 02.11.2023 09:21
підтримую автора на 100%
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100