Громадська рада при Черкаській облдержадміністрації вимагала не виносити на розгляд сесії облради підготовлений проект обласної програми «Село Черкащини - 2020». Його якість була визнана вкрай низькою, а окремі положення викликали якщо не здивування, то обурення експертів. Область потребує ґрунтовної стратегії розвитку села на середню і віддалену перспективу, але не в тому вигляді, в якому обласна рада поспіхом і не читаючи затвердила програму. Така «восьмирічка» стане лише формальною підставою для «засвоєння» сотень мільйонів гривень платників податків, наших публічних коштів.

Текст Програми є зразком невдалої компіляції розрізнених відписок профільних підрозділів, витягнутих з пильної шафи старих напрацювань, вже діючих програм (!), цитат з нормативних документів. На 75% мінімум текст складається з констатації фактів та рапортів про досягнення. Тоді як Програма має зазирати в майбутнє.

Мета проекту не виправдовує більш як трьох мільярдів коштів, передбачених на її реалізацію. Судіть самі: «Мета Програми полягає в формуванні основних засад розвитку сіл області, вдосконаленні управління їх  соціально-економічним розвитком, забезпеченні на умовах самодостатності бюджету позитивних зрушень у соціально-економічному розвитку, життєвого рівня населення та поліпшення якості громадських послуг». Незрозумілими є поняття «засади розвитку сіл області», «управління соціально-економічним розвитком», «умови самодостатності бюджету», «позитивні зрушення у соціально-економічному розвитку», «громадські послуги». Експерти, які аналізували Програму, «собаку з’їли» в цій темі, але однозначно зрозуміти, що криється під цими заклинаннями не змогли…

Мета мала бути перлиною всієї Програми, повинна була бути ретельно і критично проаналізована десятки разів, там не мало б бути жодного двозначного або сумнівного змісту. Нажаль це не так. Доводиться констатувати, що мети в нормальному розумінні трьохмільярдна восьмирічна програма просто не має. Так само як і не має бачення того, яким має бути село зразка 2020 року.

У розділах програми (які структурно абсолютно несхожі) майже немає конкретних кількісних показників. Жодної цифри в розділі про освіту. Під заголовком «Шляхи вирішення завдань» дві з половиною строчки, які варті того, щоб їх тут навести: «Передбачається, що розвиток сільської школи повинен здійснюватися з відповідною підтримкою з боку держави. Це забезпечить послідовність, системність у вирішенні питання здобуття дітьми сільської місцевості високоякісної освіти»... За такі глибокі висновки варто нагороджувати авторів розділу річними відрядженнями до сільських малокомплектних шкіл на посилення їх кадрового потенціалу.

У розділі про медицину – справжні географічні новини: «відкриття хоспісу на базі Ротмистрівської районної лікарні». В Смілі можуть запанікувати, дізнавшись, що райцентр переїжджає до Ротмистрівки.

Розділ про культуру вганяє послідовно в придуркуватий оптимізм, потім в цинізм, а після в безнадійний песимізм. Оптимізм викликаний констатацією успіхів на ниві сільської культури і п’ятьма тисячами (!) сільських самодіяльних колективів, які обліковуються нашими культуртрегерами. Цинізм з’являється після прочитання фрази «галузь має значні труднощі, зокрема в поліпшенні фінансування». Але правди ніде діти. Таки потребує. Адже чорним по білому вказано, що програмою на потреби культури протягом восьми років буде виділено 235,4 млн. гривень. З них майже 67 млн. – спонсорські кошти. Спонсори ще не знають, що вони спонсори, а автори програми знають вже навіть наскільки вони готові відкрити гаманці. На що саме будуть брати кревні у благодійників, в розділі не вказується. Звідки тоді цифри? Там розберемось. Тут і починається песимізм…

Згадавши про розділ, в якому йдеться про збільшення сільгоспвиробництва, не можна не зупинитися на одному з абзаців. Після його уважного прочитання, мозок ваш вже не повернеться в нормальний стан. Увага: «Основним із напрямів підвищення стандартів життя населення області є забезпечення продовольчої безпеки, основними цілями якої є збільшення виробництва фруктово-ягідної продукції».

… Автори твердження, очевидно, не проходили курс логіки будучи студентами. Напевне, іншому навчались. Тому і ввели нову одиницю вимірювання свого творчого потенціалу: «в області буде введено в дію 3 сучасних молочних комплекси загальною потужністю 2500 корів».
Розділ «Розвиток вулично-дорожньої мережі» є дуже важливим. Саме на це завдання піде левина доля фінансування по Програмі. Хочете чітких цифр запланованих нових доріг, протяжності відремонтованих, кількість світлофорів та пішохідних переходів? А їх немає. Додаток, в якому вони мали б бути, не оприлюднювався взагалі. Чи читали його депутати? Ні, як і решту програми…

Юрій Сас, член громадської ради при Черкаській ОДА

(витяги з аналізу обласної програми «Село Черкащини 2020»)

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100