Державні засоби масової інформації є одними із найважливіших інституцій суспільства, вони повинні виконувати функції встановлення і підтримки постійних зв'язків між суб'єктами, опосередковано спілкуватися між носіями влади, а також між державою та громадянами, висвітлювати життя населення, події.

Сьогодні, на жаль, в Черкаській ОДТРК склалася критична ситуація. З призначенням Єфремової Л.І. на посаду генерального директора наш колектив не має змоги конструктивно виконувати покладені на нього обов’язки.

Працівників змушують подавати заяви на звільнення. Прикладом можуть слугувати останні випадки з кількома журналістами, головним бухгалтером та юристом, які звільнилися.

Чимало осіб втрачають здоров’я через некомпетентні вимоги Єфремової. Люди масово хворіють, адже у колективі гнітюча, деструктивна атмосфера.

Колишнім співробітникам-пенсіонерам заборонено заходити до приміщення ОДТРК, що безперечно слугує поганим прикладом для молодих журналістів у ставленні до старших колег.

За цей час ОДТРК втратила рейтинг, адже акценти робляться на використання матеріалу з Інтернету. Це є грубим порушенням закону України «Про авторське право та суміжні права». До речі, порушення чинного законодавства, а не лише цього закону, є в ОДТРК масовими.

На першому місці в назві нашої телерадіокомпанії є слово «обласна». Лише за останні два роки цей статус повністю нівельовано. А тому в нас немає змоги висвітлювати життя районів області, показувати як позитивні зміни, так і проблеми життя громад. Ми катастрофічно втрачаємо своїх глядачів і, відповідно, рейтинг, який ніколи не знижувався до такого критичного рівня, як сьогодні. І тому ми не можемо донести до глядачів, особливо тих, хто живуть у віддалених районах, інформацію про діяльність органів державної влади. Вони просто не дивляться наш телеканал.

Не володіючи українською мовою, не намагаючись зрозуміти ментальність жителів центральної області України, Єфремова ніколи не зможе виконувати покладені на неї обов’язки, мобілізувати колектив на висвітлення соціальних, економічних, культурологічних завдань Шевченкового краю. Попереду важливі історичні дати – 60-річчя Черкаської області і 200-та річниця від дня народження Т.Г.Шевченка. Журналісти занепокоєні, що об'єктивно висвітлити ці події нам Єфремова не дозволить. Нам, черкащанам, притаманна любов до свого краю, до рідної мови, до земляків, а для Єфремової ці почуття чужі.

Потребує серйозної і компетентної перевірки і фінансова діяльність ОДТРК. Є випадки, коли ЧСН нав’язуються комерційні сюжети, не проплачені за рахунками ОДТРК.

Неефективно були використані також кошти, виділені на оформлення студій, що є малофункціональними та не відповідають обіцяному значенню «студій-трансформерів». На декораціях Черкащина відсутня повністю. Більшість програм, які знімаються в них, не є рейтинговоми. Контингент, запрошений до головної студії, обмежений посадовцями м. Черкаси. А нашим глядачам важливо бачити не нав’язані їм беззмістовні програми, а програми про життя земляків, історичну спадщину.


Тепер щодо матеріальної бази. У нас немає найелементарнішого: паперу, касет, комп’ютерів, стільців і т.д. Із машин, що знаходяться на балансі ОДТРК, у розпорядженні журналістів лише один автомобіль, який в основному обслуговує журналістів служби новин.

Наші пропозиції щодо радикальної зміни ситуації в колективі Єфремова категорично ігнорує.

Людей, які вже мають досвід та заслужили державні нагороди та визнання, називає непрофесіоналами, водночас бездарно формує кадровий потенціал ОДТРК, набирає недосвідчених та малопрофесійних працівників.

Ще два роки тому ЧОДТРК була кращою серед інших обласних телерадіокомпаній, про що свідчила велика кількість грамот і дипломів із Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів, прикріплених на стіні центрального коридору. З приходом Єфремової та її помічників, які поводять себе неетично, створюють нервову напругу в колективі, наші нагороди безслідно зникли. Працівники ОДТРК виснажені і морально, і творчо, адже повноцінно працювати в таких нелюдських умовах неможливо. Колектив опинився ніби в зашморгу, з якого вибратися самому вже неможливо.

І наостанок, великою мірою поразка Партї Регіонів на виборах в області була спровокована бездарним медіасупроводом, концепцію якого розробляла Єфремова зі своїм найближчим оточенням. В очах колективу Єфремова Л.І. дескридитує владу і голову Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба. Вона неодноразово висловлювала привселюдно несхвальні зауваження у бік губернатора.

Тривалий час ми терпіли, сподіваючись на порозуміння між колективом і керівництвом, а оскільки цього не трапилося, змушені звертатися за допомогою.

Просимо захистити колектив від свавілля та від волюнтариського керування Єфремової. Наше терпіння дійшло до фінішу. Допоможіть нам, в іншому разі ми залишаємо за собою право звертатися як до медійних органів, адміністрації Президента України, так і до Міжнародних інстанцій. Ми налаштовані на радикальні дії, тож не дозволимо повторення 1937 року в окремо взятому колективі демократичної України.


* цей лист був надісланий до Національної спілки журналістів України, голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба та Державного комітету телебачення та радіомовлення України

свій підпис під зверненням поставили більше 20-ти працівників Черкаської ОДТРК «Рось»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100