Шевченко У Черкасах виникли серйозні проблеми на ПАТ «Азот» (4 тис. працівників) та ПАТ «Черкасиобленерго» (3750 працівників).

Біди хімічного підприємства протягом останніх років на слуху (висока ціна основного компонента виробництва – природного газу), але керівництву вдавалося знаходити можливості триматися на плаву – виробляти добрива, виплачувати за черкаськими мірками досить високу заробітну плату, допомагати місту (палац культури, очисні споруди, тролейбуси), вести соціальний діалог з профспілкою.

Проблеми ПАТ «Черкасиобленерго» проявлялися в зміні керівництва, спробах рейдерських захватів підприємства невідомими групами людей.

Але в останні місяці рівень соціальної напруги в обох колективах наростав.

Не зрозуміла протягом 2015-2016 років політика держави відтермінування підвищення мит на ввезення мінеральних добрив, в т.ч. з Росії (останній раз до липня 2017 року) призвела до неможливості українським хімікам конкурувати з імпортними дешевшими мінеральними добривами.

Підприємства вимушені закривати виробництва, з’явилась заборгованість з виплати заробітної плати, кваліфіковані фахівці звільняються.

У березні, крім підвищення вартості природного газу, раптово знизили його подачу для підприємства, що могло призвести до техногенної аварії.

Сьогодні ПАТ «Азот» фінансово не в змозі розрахуватися за спожиту електроенергію з енергетиками. Сума боргу значно перевищує суму, необхідну для виплати заробітної плати працівникам ПАТ «Черкасиобленерго».

Профспілками проблеми обох підприємств озвучені Уряду – 24.02.2017 року на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, 21.03.2017 року – на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідь одна – це відносини приватних суб’єктів господарювання, вирішуйте питання на місцевому рівні. Була надія на розмову з Прем’єр-міністром під час відвідування Черкащини.

Профспілкові комітети структурних підрозділів ПАТ «Черкасиобленерго» вступили в колективні трудові спори з роботодавцем та готуються до проведення страйків. На «Азоті» кваліфіковані працівники звільняються та працевлаштовуються на хімічних підприємствах Казахстану, Росії, Польщі. Виникає питання – хто в Україні господар і як так сталося що стратегічні об’єкти економіки стали інструментом олігархічних розборок?

Петро Васильович Шевченко, голова Федерації профспілок Черкаської області

* Допис у «Фейсбуці»

реклама

Коментарі  

 
-2 #4 Борисюк 04.04.2017 15:54
На відміну від Вас пані Ірино...П.В.Шевченко активний, добросовістний і ініціативний профспілковий лідер, який під ча робочого дня не вживає спиртнгих напитків і займається виключно роботою..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 РЕМ...А 04.04.2017 14:33
ПЕТРО...А ЧОМУ ТЕБЕ НЕ БУЬЛО НА СТРАЙКУ... ТИ ТАК РВАВ РУБАШКУ НА СОБІ, А САМ НАВІТЬ НЕ ПРИЙШОВ НА СТРАЙК..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Володимир 25.03.2017 19:46
Щодо загороджувальни х мит для російських, польських, китайських і інших міндобрив.
Хто пояснить, чому Остхем продає свої добрива на внутрішньому ринку дорожче, ніж на світовому?
Може для цього і потрібні були загороджувальні мита?
Щоб не оптимізувати виробництво, не підвищувати продуктивність праці. А продавати українським аграріям продукцію дорожче, ніж за кордоном.
Тепер пропоную підняти питання облгазів. Споживання газу населенням, яке або не обліковується, або обліковується лічильниками без температурної похибки. Куди йде газ, який начебто спожили, а по факту, він в надлишку. І облгаз, який по факту належить кому? направляє його куди?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 Реаліст Комаров 24.03.2017 17:46
держава не хоче допомогти подібним виробникам, а та економічна система яку створили в 1996-2000рр аж ніяк не скожа навіть і на капіталізм. все зроблено щоб збагачувалися лише окремі люди. так колись згинуло Черкаське хімволокно, коли його основний власник пан Салигін достатньо збагатився.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100