Кравець Пряма мова Мене взагалі-то тяжко «брати на слабо» – на подібні випади зазвичай не ведуся. Проте коли прозвучало смішне: «То кого ви правИми вважаєте – поліцейських чи футбольних фанів?» (про масові безпорядки і так само масове затримання «ультрас» і «НЕультрас» у Черкасах) не відповісти – неможливо. Скажу різкувато, але відверто й чітко.

Колись давно, коли я був 25-річним старшим лейтенантом, наймолодшим заступником начальника міськрайвідділу ВС в області, я ставився до ультрас, як до тих, хто не здатний на більше, аніж на те, що мовою кодексів називається «хуліганство».

Але настав 2014 рік, була чужа «вєсна», яка мало не зробила портовий Маріуполь «запорєбріком» – і там, у секторі «М», спілкуючись із колишніми «ультрас», я відчув вину перед хлопчаками максимум у мої колишні 25, які у чорній уніформі чи ношених камуфляжах «Бундеса», з одними старенькими АК зі зброї захистили це місто від чужинців. Вину за те, що не вважав їх здатними на більше за хуліганство – а вони мене тоді швидко й легко переплюнули у зробленому для України...

Після матчу, де явно нізащо звалили на землю стюарда і заліпили кулаком у лице якомусь «кузьмичу» ті ультрас, хто це зробив, знову (чітко й назавжди) перейдуть для мене у розряд хуліганів – простих, примітивних і цікавих хіба що дільничному інспектору поліції, який змушений буде ними опікуватися. Але всіх з-за цього під одну гребінку не гребтиму.

Так само не збираюся засуджувати усіх повально поліцейських з-за того, що хтось із кінологів «не догледів» під час потасовки службового пса чи хтось із «поліцейських» (тут напишу в лапках, бо маю право як колишній колега), забув, що залізна огорожа стадіону – не для того, щоб прикладати когось до неї лобом...

Для оцінок дій поліції є внутрішня безпека і море контролюючих органів. А ультрас від самого початку знали, на що йдуть – не варто з-за цього возводити українську поліцію у ранг «особливих драконів», які нізащо «пакували» начебто ні в чому не повинних людей. Насправді – у будь якій країні поліція ЗОБОВ'ЯЗАНА припиняти масовий безлад на стадіоні, особливо коли безлад вже не обмежується «фаєрами»...

Тепер – звернуся до всіх, і до тих, хто зараз в погонах МВС, і до тих з «ультрас», які служили в полку МВС (саме МВС, чи забули про це?!): мета має бути спільною – не веселити спільного ворога тим, що українці один одному лоби розбивають. Якщо що – я не про класику «розхитування човна», я про звичайну логіку поведінки, коли в своєму домі меблі не ламають – бо самим же їх і купувати...

Андрій Кравець, черкаський журналіст, радник голови ОДА

* Допис у «Фейсбуці».

реклама

Коментарі  

 
+11 #16 Не сміши! 23.05.2018 17:46
Ультрас - це не тільки Нацкорпус, а й Свобода, Сокіл, С14 і просто безпартійні галушки, які часто навіть по віку партійцями буть не можуть. Плюс - примкнувша футбольна шпана.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #15 Не сміши! 23.05.2018 17:43
Цитую !:
Не потрібно бути генієм, щоб зрозуміти. Нацкорпус (ті ж ультрас) – це вже по більшій мірі політичний проект

А ти спробуй бути як не генієм, то хоч адекватом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #14 Сутички могло не бути 23.05.2018 11:44
Цитую Афігєнно:
Чувака треба задєйствувать на мітингах - може менше мордобоїв буде.

На мітингах - навряд чи можна у чомусь переконати тих, хто протистоїть одне одному, бо кожен на мітинг приходить вже зі своєю "правдою" і в протилежному його не переконаєш.
А от у випадку з футбольними ультрас - так, рефері між ними і поліцейськими цілком може бути. Так роблять у Іспанії, Англії, Німеччині.
Схоже, що автор цієї статті справді вміє знаходить спільну мову і з ультрас, і з поліцейськими. Але коли натовп розбігається по всьому полю і лізе битися в секторах - одна людина чи навіть десятеро з усіма не переговорять.
Поліцейські знали про підготовку акції ультрас, але нічого не зробили з метою профілактики правопорушення - тоді, коли можна було цього не допустити.
А тепер вже - "маємо, що маємо".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #13 1 22.05.2018 12:51
А 112. канал. каким. боком. там ? Кухарчук. и. Петренко. пригласили. на. шоу?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #12 Брек! 22.05.2018 09:36
Цитую По заслугах:
Стадо дикунів отримало те чого заслужило згідно чинного законодавства європейської держави.

1.На відео, якого повно в інтернеті, зафіксовано просто феєричну кількість порушень поліцією Законодавства і їх неоправдану жорстокість.
2.Радіти від того, що сталося, може тільки безнадійний дурник.
3.Повторити те, що сталося - це "чистий мазохізм" не тільки для ультрас, а й для поліції: перші можуть сісти на пару тижнів на нари, другі - вилетіть назавжди з "органів" ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #11 Реаліст 22.05.2018 09:28
Серед затриманих поліцією - як мінімум троє ветеранів війни на Донбасі, відзначених урядовими і президентськими нагородами. Один з них має бойове поранення.
Скоєне ними хуліганство не має виправдання - точно так само, як не має виправдання неадекватне застосування сили поліцією і затримання випадкових людей, серед яких - два журналісти - черкаської "Антени" і всеукраїнського "112-го" - найпопулярнішог о і найвпливовішого телеканалу серед політиків і громадських діячів та активістів - очевидно, з-за фактично безперервної трансляції новин, половина яких в онлайні.
Інтернет переповнений відео з кадрами побиття - як поліцейськими, так і фанами.
Насправді, ситуація патова для обох сторін - і перший, хто порушить тишу після матчу,автоматич но візьме на себе весь негатив.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #10 Ох 22.05.2018 08:56
Чи то вирішили перевірити поліцію на слабо, чи то захотілося отримати 3.15здюлєй, але відповідь на те чим закінчиться наступного разу отримано.
Якщо повториться тоді це від природи чистий мазохізм.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 По заслугах 21.05.2018 20:31
Стадо дикунів, яке свідомо (якщо це до них підходить) і зухвало порушувало громадський порядок, зриваючи гру чемпіонату країни, отримало те чого заслужило згідно чинного законодавства європейської держави. А спогади і філософствуванн я на патріотичні теми, звісно, річ корисна, але до конкретних дебілів на стадіоні не мають ніякого відношення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #8 Я черкащанин 21.05.2018 18:08
Цитую Афігєнно:
І овечки цілі, і вовки ситі. :-)
І позитивно в цілому про ультрасів написав, і заодно присоромив і їх, і поліцейських за жорстокість.
Чувака треба задєйствувать на мітингах - може менше мордобоїв буде. 8)

А це таке життя - не чорно-біле, а з відтінками. Розумні люди це розуміють.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #7 Ірина 21.05.2018 17:25
Можна підтримати кожне слово, сподіваюся, з цієї ситуації будуть зроблені правильні висновки
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100