реклама
Sucurity Police

реклама

У квітні-травні цього року я проходив навчання в Університеті Штату Флорида (Florida State University – FSU) за конкурсною грантовою програмою Державного Департаменту США «Управління освітою та лідерство». Наша група складалася із 12 керівників ВНЗ зі всіх регіонів України. Я не буду зупинятися на політичних, економічних та інших відмінностях штату Флорида (та США загалом) від України, а розповім, у чому ж, на мій погляд, головна відмінність наших систем вищої освіти.

Перша відмінність. У штаті Флорида проживає уже 20 млн. осіб – і населення щорічно збільшується на 400 тисяч. На території штату розташовано 13 суспільних і 38 приватних університетів, а також – 28 муніципальних коледжів, які і складають систему вищої освіти. Контингент студентів в університетах може доходити до 60 тисяч (наприклад, University of Florida), а у коледжах – до 165 тисяч (Miami Dade College – найбільший коледж в США). В Україні – 659 ВНЗ, найбільше студентів навчається у Національному університеті біоресурсів і природокористування України – 39 тисяч осіб.

По-друге: вища освіта – і в університетах, і у коледжах – тільки платна. За навчальний рік у FSU доведеться заплатити до $40000, а у коледжах – до $6000. Для абітурієнтів із інших штатів ціна навчання у коледжах приблизно у 2,5 разів вища.

Разом з тим, існує велика кількість програм і грантів, які дозволяють суттєво зменшити або повністю компенсувати студенту витрати на освіту. Наприклад, програма «Needs vs Merit» – потрібно мати гарні шкільні оцінки і довести фінансову неспроможність батьків оплачувати навчання. Або програма «Early Notification» – коли батьки, у той час, як їхня дитина навчається у 6 класі середньої школи, подають заяву до офісу Губернатора про брак коштів для навчання дитини в університеті. Є програми для абітурієнтів-спортсменів, абітурієнтів – колишніх військовослужбовців, велика кількість програм від релігійних організацій або філантропів.

Потрібно відзначити, що Губернатор штату Флорида уміло балансує у рівносторонньому «залізному трикутнику» вищої освіти: Доступність – Вартість – Якість.

Третя відмінність: штат створив майже ідеальні «сходи освіти». Усі університети працюють за бакалаврськими програмами «2+2». Випускник коледжу, який отримав ступінь асоціата АА, може вступити на 3-й курс будь-якого університету штату: якість підготовки і програми однакові. У студентів навчальний рік складається із двох семестрів, але всі університети (коледжі) працюють за системою 3-х семестрів: осінній, весняний і літній. Вибирай, що тобі більше підходить. У Америці давно всі зрозуміли, що головне – це не диплом, а професійні навички, якими ти особисто володієш. Середній вік студента – 27 років: люди навчаються – працюють – знову навчаються – знову працюють – і цей процес, залежно від обраної спеціальності, може тривати більшу частину життя.

Четверта відмінність – система адміністрування у ВНЗ. Все по-іншому і дуже ефективно працює. Наша програма передбачала диспути з різними керівниками. Ми зустрічалися з Губернатором штату, Президентами та Віце-Президентами університетів і коледжів, представниками Держдепартаменту США, сенаторами та іншими професіоналами у своїх галузях. Дійсно, ці люди – Лідери, у яких є чому повчитися, і їхній досвід побудови професійної кар’єри заслуговує на повагу.

Але найголовніша відмінність їх від нас: якісна і доступна вища освіта – це найважливіша умова економічного розвитку країни та одна із національних ідей США. Ось чому вони розширюють доступ до вищої освіти через систему муніципальних коледжів. Ось чому FSU за останні 5 років отримав $1 млрд., а Університет Флориди планує за 5 років залучити $3,5 млрд від спонсорів і випускників. І ось чому більшість американців вірить у свою країну, «де у кожного є рівні можливості, де кожний вносить свій вклад і грає за тими ж правилами, що і всі» (Президент США Барак Обама).

Ну і як же нам наздогнати університети США? Відповідь придумайте самі…

P.S. Мій варіант відповіді: Чекати не будемо. Черкаський державний бізнес-коледж спільно з американськими колегами розпочинає роботу по відкриттю у м. Черкаси Інтернаціонального Центру Broward College, Florida – лідера міжнародної освіти у США.

Олег Куклін, директор Черкаського державного бізнес-коледжу

* Допис для «Прочерку»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+10 #67 Математик 28.07.2016 23:23
66 коментів на 7 сторінках: негативних – 33, позитивних - 31, нейтральних – 2. Жоден негативний коментар не набрав +. Жоден позитивний коментар не був загнаний в -. Повна та безумовна перемога автора допису! Вітаю!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #66 Палата №6 25.07.2016 19:20
Господи, як уже задовбали різні недовчені, психічно неврівноважені "кументатори"! Хлопці, та підіть ви вже до того коледжу, отримайте нарешті освіту та йдіть працювати у народне господарство. Буде користь і людям, і державі, а не тут на собак брехати, а на людей гавкати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-22 #65 препод 23.07.2016 19:31
Цитую Владислав Симоненко:
Коли я навчався, то Олег Володимирович Куклін викладав у мене один предмет. Це був самий цікавий предмет на курсі. Було видно, що викладач має високий кваліфікаційний рівень та практичний досвід. І дуже неприємно читати коменти якоїсь вискочки, який(а) ховається під різноманітними ніками і пише брехливі коментарії, які ніхто не підтримує...


А какой именно предмет :lol: ? Такими заезженными фразами учителей говорите, если в начале я сомневалась, то теперь уверена, что все здесь комменты -это учителя колледжа 100% ;-) И я не исключение :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-18 #64 Prof 23.07.2016 18:03
Цитую Владислав Симоненко:
Коли я навчався, то Олег Володимирович Куклін викладав у мене один предмет. Це був самий цікавий предмет на курсі. Було видно, що викладач має високий кваліфікаційний рівень та практичний досвід. ..



Это здорово! Никто не говорит, что Куклин плохо преподает. Речь идет о том, что в нашей стране все, абсолютно все диссертации по экономическим наукам куплены за деньги. Других случаев нет. Не верите, попробуйте сами. Никто меньше чем за 50---70 тысяч грн за кандидатскую по экономике с вами говорить не будет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #63 Владислав Симоненко 23.07.2016 15:48
Коли я навчався, то Олег Володимирович Куклін викладав у мене один предмет. Це був самий цікавий предмет на курсі. Було видно, що викладач має високий кваліфікаційний рівень та практичний досвід. І дуже неприємно читати коменти якоїсь вискочки, який(а) ховається під різноманітними ніками і пише брехливі коментарії, які ніхто не підтримує...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #62 Семен 23.07.2016 15:41
Не заздріть ніколи нікому й нічому. Заздрість — це рак душі. Заздрість спустошує людину. Це духовна смерть, а згодом і невиліковні хвороби тіла.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-30 #61 ЧНУ 22.07.2016 12:32
Да все знают, как защищался Куклин ;-) , Черкассы городок маленький :lol: да, Олег? Будь честен!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-30 #60 Prof 21.07.2016 18:40
Цитую Яна:
Цитую Dirty Harry:
Кх-кх. Прочитав :-x :-x :-x Хороше пане Куклін там де Нас немає. Ви людина освідчена і повинні розуміти всю суть цього висказу. А те що ви відкриїте ще один філіал аля Інтернаціональн ого Центру Broward College, Florida в якому будуть платити вже більші гроші за і культури.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Жах! Читати неможливо! Наскільки безграмотний коментар!!! Помилки, помарки, безграмотні вислови - і вище критикуєте професора з таким досвідом. Не соромно ???



Це просто розумний чоловік стьбається над регіональним проффесором. Всі знають, що в нащій країні всі дисертації з економічних наук куплені за гроші.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+34 #59 Яна 21.07.2016 15:16
Цитую Dirty Harry:
Кх-кх. Прочитав :-x :-x :-x Хороше пане Куклін там де Нас немає. Ви людина освідчена і повинні розуміти всю суть цього висказу. А те що ви відкриїте ще один філіал аля Інтернаціональн ого Центру Broward College, Florida в якому будуть платити вже більші гроші за освіту тому що віж ЖЕ МІЖНАРОДНИЙ то тут до бабки гадалки не ходи. :zzz І в загалі рівняли освіту США з Українською, це що зрівняти х. з пальцем. В Аамериці якщо людина за фахом історик то він історик і він не полізе вам ремонтувати розетку або мити вікно тому що є інші люди які цим займаються. А в нас на 1450 грн. ти і слюсар і аптекар і йо. обкатчик + повинен знати як виндовс перестановити. Зніміть окуляри пане Куклін це зовсім два різних світа і культури.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Жах! Читати неможливо! Наскільки безграмотний коментар!!! Помилки, помарки, безграмотні вислови - і вище критикуєте професора з таким досвідом. Не соромно ???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #58 Prof 16.07.2016 20:50
Цитую ДаФФай, Куклин!:
Абсолютно правильный ориентир! Если с кого брать что из более-менее достойных университетов у них остался один лишь МГУ, а по всем городам и весям рашки, в больших и маленьких Мухосрансках система образования перемножена на ноль.
Как что ориентир - исключительно на Запад!


Очевидно, автор совсем не знаком с образованием в России. На самом деле лучший вуз России сейчас это Вышка. Кроме МГУ, достойный уровень есть и в Питере и в Новосибирске. У нас ничего почти нет, особенно после прихода Гриневич образование разрушено.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100