947d1d885829355de6494be60332d17f У Тараса Шевченка є один вірш, мабуть, - з найбільш відомих, на рівні з «Заповітом». «Садок вишневий коло хати»… Всі його в школі вчили.

Читав його раніше, і думав: якийсь лубок, кітч. Ресторан «Царське село»: гіпсові лелеки, вози, глечики, хрущі над вишнями, мерседеси…

Але це коли не знати, за яких обставин він написаний. Шевченко його написав не під грушею, за келихом просеко. Воно написано не з «натури».

Вірш написаний в казематі, в тюрмі, в чужому й холодному Санкт-Петербургу. Після арешту за участь у Кирило-Мефодіївському братстві, й перед засланням на 25 років, в солдати. З забороною «писати й малювати».

Про це пише Ростислав Семків в своїй книзі «Пригоди української літератури».

Це слова людини, яка народилася в кріпацтві, якимось дивом здобула собі свободу, і знову її втратила. Формальну свободу. Бо серцем Шевченко завжди був вільний.

Садок вишневий - це марево, медитація, недосяжне й нездійсненне. Це мрія, яка не має шансів на реалізацію. Те, що привиділося в темних тюремних стінах. Як Рай. Той садок росте з самого серця.

«Співаючи, ідуть дівчата, а матері вечерять ждуть…

Вечірня зіронька встає, дочка вечерять подає. І мати хоче научати, та соловейко не дає…»

Це неймовірна туга за Рідною Україною, якої я, скоріше за все, більше ніколи не побачу.

Бо попереду - лише чужі степи, солдатська муштра, і вічні мовчазні, німі пустелі Туркменістану…

Це дуже сильний вірш!

Віталій Чепинога, екс-нардеп,

уродженець Чорнобаївщини

*Допис з «Фейсбуку»

реклама

Коментарі  

 
+11 #1 Всьо сталося 28.12.2023 13:37
, як я й казав! Пошатнуло! Справа в тому, що Тарас Григорович ніколи не бачив туркменських Каракумів! Винце і горілочка - ганебна спілочка! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100