Коли люди говорять про люстрацію, вони мають хоча би хрестоматійно ознайомитися з цим поняттям.

Я вже звертався з пропозицією до представників громадських організацій, зокрема, й до Вікторії Феофілової, глибше вивчити значення слова «люстрація». Це поняття сягає глибин Римської імперії та древньої Греції (люстрація – заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі). Це є очищення суспільства або його верхівки, якщо говорити про нинішні політичні умови, від представників старого мислення, світогляду, від ідейних представників режиму Януковича, корумпованої системи. Саме за таким принципом відбувалась люстрація в країнах Прибалтики, колишнього соціалістичного табору, Чехії, Польщі, Болгарії та ін., коли з органів влади прибрали усіх людей, які працювали з КДБ і були членами комуністичної партії. Так само, свого часу, зробили в Грузії.

Чому я називаю люстраційний комітет «так званим»? Ще зовсім нещодавно, у червні, сама Вікторія Феофілова зазначила, що вони навіть не організація, що це – така собі група людей, які, за її словами, можуть оперувати лише правом на звернення громадян, і навіть піддала сумнівам дієвість висновків цього комітету. Окрім того, аби проводити люстрацію, треба мати, як мінімум, авторитет у суспільстві. Оскільки ані Вікторія, ані хтось інший не може чітко сказати, хто на сьогодні є членами цієї групи людей, зокрема, хто вийшов із неї, хто продовжує працювати, за якими фаховими критеріями вони відбиралися, відповідно ніякого юридичного права називатися таким комітетом вони не мають. Тут згадується приказка: «Скільки не кажи «цукор» – солодше не стане».

Щодо очищення влади від представників старого світогляду, режиму, маю зазначити, що команда Юрія Ткаченка першим із семи пунктів програми «Від Революції Гідності – до гідного життя» поставила завдання: очистити владу від прислужників Януковича й Тулуба. І, на відміну від балакунів, Юрій Ткаченко та Народна рада першими звернулися до всіх начальників підрозділів написати заяви про звільнення. Результатом послідовної роботи є звільнення з посад практично всіх начальників, які працювали при Тулубі. Це і є люстрація.

Тож перш ніж критикувати, люди повинні хоча б почитати нормативну базу. Ми є чиновниками, працівниками обласної адміністрації і маємо діяти в межах, визначених нормами законодавства. Голова ОДА так само діє відповідно до наданих повноважень. Ні В. Корчаку, ні В. Чиж, ні Л. Родняну, ні когось іншого з керівників територіальних підрозділів центральних органів влади голова не має права звільняти, оскільки в нього немає таких повноважень. Вони є у центральних органів влади. По кожній із цих персон є відповідні звернення до Києва, але рішення там не ухвалюють.

Тому я звертаюсь до представників громадськості: перш ніж ставити певні вимоги, слід, принаймні, ознайомитись з нормативною базою, почитати Закони України, Постанови Кабінету Міністрів.

Вартим уваги є й те, що представники громадської люстраційної групи, «Правого сектору», Блокпосту, Автомайдану беруть участь у конкурсній комісії, чого раніше, зауважу, не було. Вони так само, як я, обговорюють, ухвалюють рішення, підписують протоколи, в тому числі несуть відповідальність за кадрові призначення. Тому, якщо говорити, що Віталій Коваль проводить нібито невідкриту кадрову політику, то спершу громадські організації мають спитати зі своїх представників. Слід зауважити, що по одному з кадрових питань, де була невелика різниця між балами оцінювання претендентів, переважила думка саме представників громадськості, і я підписав це рішення.

Важливим також є те, що, коли обумовлювались вимоги Майдану до нової влади, звучало поняття «трьох П»: професіоналізм, порядність, патріотизм. Тож я закликаю представників громадських організацій збагнути для себе, що таке порядність. У моєму кабінеті тиждень тому у вівторок ми відкрито розмовляли з Олегом Скальком і Даниїлом Майоровим стосовно претензій і зауважень. Після розмови ми потисли один одному руки й домовились, що працюємо разом над спільним результатом. Потому їхні акції протесту продовжились. Минулої п’ятниці у мене була розмова з лідером Черкаського Автомайдану Віталієм Короткошеєм, який запевняв, що до мене взагалі зауважень немає. Я звик відповідати за свої дії і вчинки, до чого закликаю і інших.

Віталій Коваль, заступник голови-керівник апарату Черкаської облдержадміністрації

* коментар на офіційному сайті Черкаської ОДА

реклама

Коментарі  

 
+51 #23 Володимир Юлькович 28.08.2014 13:24
Дивні призначення відбуваються в ОДА. Зеленський, Чикало (про скандал з машинами в Черкасах ще не забули), вчора ще один друг Коваля - Данилевський, якого Черевко з голів вигнав, а він в освіті так і провештався при Тулубові. Фан-клуб Коваля. З такого малого, миршавого чиновничка при Ткаченку виріс головний майстер інтриг в області. Такий собі Кузнєц Рішельє :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+48 #22 37-й 28.08.2014 09:53
коваля від корита геть і на завжди :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-52 #21 Нестор Іванович 27.08.2014 22:41
Цитую правдолюб:
Якщо людина поважає себе, то вже давно сама подала у відставку! Але це не про Коваля... Це ганьба Черкаської ОДА. правда і Старікова і Сушко не кращі, а разом це тендем, який багато говорить але нічого не робить.


Критика повинна базуватися на аргументах. Конкретно те і те, а все остальне пустопорожня балаканина. Коваль на дві голови вищий .... Тимошенка і хитро...го Івакіна, а якщо когось образили, то потрібно починати із себе, адже ніхто не змушував прислужувати *ерою і нищити область.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+53 #20 ДЖЕКО 27.08.2014 21:12
Чому Ви так за владу тримаєтесь, пане Коваль? Ви не можете не розуміти, що в області є дуже багато людей, які набагато фаховіші на цій посаді за Вас. За всі роки існування Черкаської ОДА Ви є найбільш слабким керівником гуманітарної сфери області. Не встигли нічого зробити, зате порозставляли на керівних посадах своїх товаришів: Зеленського, Чикала. Виключайте дурня, Ви чудово розумієте суть претензій до Вас.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+49 #19 СВР 27.08.2014 14:03
Цитую Богун:
Дивно, що пан Коваль, який постійно бореться з поплічниками Тулуба, ніколи не згадує про свою піврічну роботу на керівній посаді при режимі того ненависного йому тирана, про те, як дуже бажав залишитися на цій посаді (НУ ДУЖЕ ЦІКАВІ СХЕМИ ПОБУДУВАЛИ ВОНИ ТАМ З ЗЕЛІНСЬКИМ), але не зумівши довести свою проф. придатність, вирішив зіграти на розбіжності світоглядів! Пристосуванців-"патріотів" сьогодні багато! Професійних людей одиниці, до яких пан Коваль і Ко аж ніяк не належать!

А навіщо говорити, тоді він не буде патріотом! А схеми він і зараз вимальовує, при цьому прикривається патріотичними гаслами! Цікаво за які кошти, чи гонорари куплено машину та квартиру на митниці? Чи це подарунок батька, бо за кредити хоч і молодіжні цього зробити не можливо, особливо за ті доходи, які він декларує! От і робіть висновки для чого було зроблено такі кадрові призначення "любих друзів"!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+54 #18 Стефанія 27.08.2014 12:50
У 2011 році "сірий кардинал" сепаратистських поглядів у ЧНУ Сергій Корновенко, впевнившись, що Віктор Янукович налаштований всерйоз і надовго, - виставив на власній сторінці в Однокласниках і на аватар у Фейсбуці свого другого улюбленого диктатора - Сталіна. Ця людина зараз працює в комісії з працевлаштуванн я чиновників на роботу до Черкаської ОДА. В.В.Коваль це лобіює. Це просто ганьба!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+51 #17 Богун 27.08.2014 12:14
Дивно, що пан Коваль, який постійно бореться з поплічниками Тулуба, ніколи не згадує про свою піврічну роботу на керівній посаді при режимі того ненависного йому тирана, про те, як дуже бажав залишитися на цій посаді (НУ ДУЖЕ ЦІКАВІ СХЕМИ ПОБУДУВАЛИ ВОНИ ТАМ З ЗЕЛІНСЬКИМ), але не зумівши довести свою проф. придатність, вирішив зіграти на розбіжності світоглядів! Пристосуванців-"патріотів" сьогодні багато! Професійних людей одиниці, до яких пан Коваль і Ко аж ніяк не належать!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+48 #16 щоб усі розуміли 27.08.2014 10:33
Найліпша люстрація це - виборність посад.

От у Верховній Раді це мав би бути принцип обрання за відкритими списками.

У префектурах президента в області/районі - це мало б бути призначення префекта головою держави, але з обранням його заступників громадою...

Віталій чому апелює до законодавства? Бо воно прописано так, що за нього можна сховатися. Висновок: потрібно принципово під громадянське суспільство змінювати Основний Закон держави та закони, які регламентують управлінську галузь!

І ще: люстрація через "виборність посад" це - також люстрація самого себе. То є дуже важливий і, боюся, не до кінця збагненний всіма, нюанс.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+52 #15 Народ 26.08.2014 23:41
Не маючи підтримки у більшості в гуманітарного активу Черкащини, людина, яка є надутим чи награним патріотом, лише компроментує імідж голови ОДА Ткаченка. У виступі у філармонії на урочистостях у доповідь голови додумались написати прізвище Януковича, чи виставити на російській мові цитату, це з ідеологічної точки зору в нинішніх умовах образливо і неприпустимо. Була присутня у залі і мені було соромно за неякісно написану промову. Зате "підбирати кадри " Коваль професіонал. А тут уже і Феофілову осуджує. Десь дорогу перейшла.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+41 #14 шаман 26.08.2014 21:11
Это не люстрация ,а кастрация!Челов ек всю сознательную свою жизнь проработал в госучреждении при этом работал не за страх ,а на совесть и так совпадает,что к моменту своего творческого расцвета становится начальником и что?под з...д ногой.Давайте запретим работать по специальности медикам--они же лечили предшественнико в,поваров---вкусно кормили,парикма херов---чисто брили,красиво стригли и список сий можно продолжить до бесконечности ...я уже не говорю а кто займёт их..е место?или полная дурость или дурость усугублённая лизоблюдствам и как одной сов.песне:И ВСЁ ПОВТОРИТСЯ С НАЧАЛА!Кадры необходимо воспитывать,а мы 23 года молодую чиновничью рать только развращали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100