У Каневі під час роковин перепоховання Тараса Шевченка "смаженим" фактом для журналістської братії стало зовсім не те, що найвищим посадовцям кричали "Ганьба!". Після виступів до мікрофону підійшов чоловік, який процитував Тараса Шевченка: "Українці! Перед вами виступали "раби, підніжки, грязь Москви!", - потім мікрофон вимкнули, а промовця брутально відштовхнули.

Це був викладач Білоцерківського аграрного університету Олександр Мамалига:

"Я вважав за потрібне як українець прокоментувати ті виступи, які звучали біля Тарасової гори. Хотів сказати більше, але не встиг, бо мене відштовхнули. Загалом, щодо подій, які відбулися на річницю перепоховання Шевченка, то мені сподобалося те, що українці заявили про себе як народ, як державна нація, зважилися на виклик тим антиукраїнським силам, які знаходяться при владі, і не дали можливості їм влаштувати шабаш на цьому святому місці", - пояснив свій вчинок пан Мамалига. А начальник управління культури Черкаської ОДА Василь Марштупа, який відштовхував Мамалигу, коментуючи цю подію, зазначив, що "ми живемо в демократичній країні, і кожен воліє говорити те, що бажає. Я цьому чоловікові рота не закривав, просто вимкнув мікрофон, бо офіційна частина закінчилася. Ми люди державні, повинні любити порядок і шанувати одне одного".

Показово те, як про цю подію розповіли більшість українських ЗМІ. За їхньою версією до мікрофону підбіг "свободівець" (інший варіант - "прихильник "Свободи") і процитував Шевченка, а кричали "Ганьба!" "свободівці", ("прихильники "Свободи", "учасники протесту", "націоналісти"...). Тоді як насправді Олександр Мамалига - безпартійний і не має жодного відношення до ВО "Свобода". А кричали "Ганьба" не лише "свободівці" (яких, до речі, на Чернечій горі було не так вже й багато). Як же тоді бути із тими, хто тримав прапори Конгресу українських націоналістів, "Нашої України", Української народної партії, "Батьківщини", "За Україну!", "ПРП" та інших? Як бути, зрештою, зі всіма тими людьми, які просто приїхали до Канева, щоб ушанувати Тараса Шевченка? Чи всіх, хто висловлює свій протест проти чинної влади, відтепер "модно" і "вигідно" (кому?) називати саме "свободівцями"?..

Вікторія Кобиляцька, журналістка з Черкас

*передрук з особистого блогу на «Телекритиці»

реклама

Коментарі  

 
0 #9 Вадим 04.06.2011 03:48
Я очевидець тих подій на Чернечій горі й знаю пана Мамалигу особисто, він був деякий час керівником Білоцерківськог о Руху, зараз безпартійний (якщо не помиляюсь), симпатизує Свободі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #8 Підгорна Люба 25.05.2011 15:08
Марштута це те саме що і Калініченко. Це хлопці зліплені із однієї і тієї глини, які свою совість загубили вже давно і тільки знают одне яка б влада не прийшла потрідно їй .... лизати.............
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #7 Sirko 25.05.2011 14:05
А хіба черкаський мітинг опозиції був радикальним? Але ж його так влада назвала.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #6 Андрій 25.05.2011 13:31
"свобода" не злазить з провладних ЗМІ.В кожному випуску новин.в кожному ток-шоу представники "Свободи" головні героі.Провладні сайти теж дуже добре піарять свободу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 Нетолерантний 25.05.2011 10:40
Дивно, як можна виставити протест владі криками "ганьба" за фашистський? Сірко, здається, Ви не про ту тему говорите.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Фан-фан 24.05.2011 23:13
Цікаво інше: навіщо "Прочерк" піарить її? ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Sirko 24.05.2011 22:34
Не просто піарять, а виставляють радикалами, фашистами. І всіх під цю гребінку зачісують. Щоб потім у Європі сказать, що зовсім не душать ніяку опозицію, а борються з нацизмом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Нетолерантний 24.05.2011 20:19
Ніхто й не каже, що там були і кричали лише свободівці. Офіційна позиція обласної організації "Свободи" - на партійному сайті. А вже особиста справа журналістів писати, розцінюючи суб'єктивно, про партійну приналежність учасників подій. В цьому випадку журналісти лише віддали шану активності свободівців, біля яких на Чернечій горі відбувалися найактивніші дії - адже вони були безпосередньо поруч із регіоналами, а відтак вступили з ними у словесний бій. Свистіти кричати почали теж свободівці, яких підтримали усі інші патріотичні сили. Журналісти, повторюю, просто оцінювали учасників за активністю, та й можуть порівняти енергетику свободівського заходу та будь-якого іншого. Тому й робили такі висновки. Знову ж таки про Олександра Мамалигу - немає відомостей про його партійну належність до "Свободи", як і про його симпатії до будь-якої політичної сили. Тому, ані підтверджувати, ані спростовувати прихильність людини, що сміливо вийшла і сказала те, що думали усі - неможливо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Местный 24.05.2011 18:03
Ну и что Кобыляцька, пусть пиарят.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100