d1c0a30edb80c5f3a35f3a9b9f1f32d8 18 жовтня усі згадували, що повномасштабній війні 600 днів. Правда, деякі умудрилися написати, що нинішня кругла дата з початку просто війни – для них, може, й так, але не для України.

Хтось, згадуючи про 9 років війни з росією, вважає це достатнім масштабом для оцінки ситуації. Формально – так, якщо йдеться про тривалі бойові дії у 21 столітті. Але я переконаний, що і такого погляду мало. Відійдіть далі в часі – і вам легше буде розгледіти загальну картину.

Спробуймо так і зробити: один крок – один рік. Будемо перескакувати події та узагальнювати, оскільки я зараз не хочу гратися у вчителя історії.

Ви пройдете останні 9 кроків назад – і побачите очевидну війну. Ще крок – Революція Гідності, яка скинула кацапський зашморг з шиї України.

Зробіть 11 років назад – і побачите пік тихої війни з росією. Окупації масштабу всієї держави – не фізичної, але політичної, економічної, ментальної, освітньої. Правляча партія та президент – вороги України, квітне переслідування націоналістів, енергетичний контроль з боку рф, русифікація системи освіти… Культурне, інформаційне та, що найгірше, ментальне знищення українців і українського.

19 кроків тому (Боже, який я старий) – Помаранчева Революція. Війна українського з комуністично-російським. Крок назад – конфлікт щодо Тузли. Це все одна війна. Ще чотири: убивство одного з провідних українізаторів у політиці – В’ячеслава Чорновола.

Далі йдіть назад і побачите перемогу над Радянським Союзом у війні за незалежність. 60, 70, 80, 100, 120, 200, 300 кроків – знищення українців, інтелігенції, самобутності, мови, культури, свободи духу та будь-кого, хто здатен на опір.

Перескакуємо тисячоліття, де Русь, махаємо рукою праотцям, тичемо факи у сторону лісів на місці рашки, йдемо далі.

Уже немає нічого близького нам на місці України, є коктейль з племен, деякі з яких кочують, переселяються, знищують нові та народжують інші. Ви ж пам’ятаєте Велике переселення народів? Воно зачепило і наші землі. Але то не наші війни, тому перескакуємо.

І ось – античність. Ви будете здивовані, але саме філософи давньої Греції заклали концепцію війни, яку ми ведемо зараз: вічного конфлікту Західного та Східного світу. Тоді це ще зображалося як конфлікт Європи та Азії, зараз до нашої частини світу долучився союзник у вигляді США.

Дмитро Кухарчук, командир 2-го штурмового батальйону 3 ОШБр

*Допис з "Фейсбуку"

реклама

Коментарі  

 
-6 #2 Очемимря 22.10.2023 22:53
"Перескакуємо тисячоліття, де Русь, махаємо рукою праотцям, тичемо факи у сторону лісів на місці рашки, йдемо далі." ---- Явний результат навчання в ЧНУ ім. Черевка
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Поварьонок 22.10.2023 21:33
Кидай курити різний непотріб,бо прийде Платон разом з Діогєном і надає тобі по пиці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100