26169554_120045975463436_6588415470523292285_n Понад шість років тому – восени, на традиційний день нашого міста – у центрі Сміли відбулися дві незабутні події: урочисте відкриття оновленого міського фонтану і скульптури, яка за задумом тодішньої міської влади, повинна була уособлювати героїчну історію нашого краю.

Щоправда, первинна краса фонтану дуже швидко зійшла нанівець і залишилася хіба що у тих, хто встиг сфотографувати її під час відкриття та нетривалого використання. А от що до скульптури, то вона дотепер залишилася без змін, навіть без відповідної таблички на постаменті, яка б повинна була розповісти гостям та необізнаним громадянам, чому нажахані турки повтікали, коли побачили цю красуню - «сміливу жительку», як її назвала міська газета.

На тему вишуканості цього «шедевру» деякі журналісти висловили власну думку. Висловив своє бачення і я, коли співпрацював з обласним виданням «Прес-центр» – наприкінці листопада того ж 2012 року. Але готовий підписатися під цією публікацією знову: моя думка відтоді не змінилася. Називалася вона «Як символ міста поляки зробили козацькій Смілі…"принцесу Фіону"».

Чому поляки? Чому Фіона? От про що йшлося у тій статті:

Жіноча фігура, яка має параметри Арнольда Шварценеггера, встановлена у центрі міста, але й досі не підписана. Через надзвичайну схожість монументальної дівиці з дружиною мультяшного Шрека, городяни вже прозвали її Фіоною і жартують, що в руках вона тримає ту саму знамениту стрілу, яка в мультфільмі потрапила Шрекові нижче спини…

За словами директора підприємства «Флора-Стиль» Михайла Білана, проект цього пам’ятника було розроблено на підприємстві, яке знаходиться у приморському Миколаєві. Чи не тому коса дівчини більш нагадує корабельний канат, яким тягнуть баржі, а сама вона – мов тумба, до якої ці баржі швартуються? Статуя важить понад тонну, її висота – близько двох з половиною метрів. Відомо й те, що виготовлено її було за миколаївським проектом у меншому в півтора рази за Смілу польському містечку Нова Суль, а відповідальною особою за безпосереднє виготовлення числиться якийсь пан Станіслав Оржеховскі.

Ми знайшли сторіночку цього пана в Інтернеті – там прописано, що він завжди готовий виготовити з бетону квітники, підвазонники і «фігури огродові», тобто для саду та городу...

27072560_144364213031612_8990437468300176872_n Відомо, що офіційний герб Сміли, на зеленому полотнищі якого розташовувалося зображення героїчної смілянки, та прапор Сміли, на малиновому полотнищі якого зображено герб нашого міста, були затверджені ще у липні 1992 року, а згодом – у жовтні 2008 року. А от ким був розглянутий проект скульптури цього символу, з ким узгоджений? З ким радились, хто був залучений з фахівців? Чому обговорення не було винесене на широкий громадський загал? Адже це не черговий бутік або МАФ, а таки символ міста, і небайдужим містянам далеко не байдуже бачити гідний пам’ятний знак, а не те, що викликає асоціації зі «Шреком» та з Фіоною. Невипадково чимало смілян та гостей нашого міста залюбки фотографуються не там, а поруч із милим зізнанням у любові до Сміли, встановлений як подарунок від колективу СЕМРЗ.

Смілянин Юрій Кікоть, який за фахом не скульптор, а юрист, є саме таким небайдужим смілянином. Невдовзі після того, як було встановлено бетонну «Фіону», він з власної ініціативи власноруч зробив мініатюру скульптури символу Сміли, яким його бачить особисто він. А тепер можемо побачити й ми, порівнюючи, який з них має більшу естетику, історичну правду та символізм.

Звичайно, говорити про втілення цього задуму ще зарано, на цей проект немає нічого – ані коштів, ані плану, ані матеріалу. Як сам зізнається пан Юрій, коли дороги розбиті вщент, коли купа невирішених комунальних питань – не до встановлення нових пам’ятників. Проте якщо буде бажання, якщо буде відповідна громадська думка – з’явиться все необхідне. Якщо ж цього не буде – так і буде те, чим я закінчив свою публікацію шість років тому: «Може, горобці й голуби боятимуться сідати на смілянську "Фіону"? Буде завжди як нова…»

Олесандр Слєпцовський, журналіст

* Допис у «Фейсбуці».

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Злий 02.02.2018 17:46
Так у вас же десь багатотонний Ленін з бронзи лежить... То використайте його. Чи вкрали вже?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 На острах ворогам 02.02.2018 14:04
Смотря, яка лєгєнда. Якщо по лєгєнді вона з лука у ворогів стріляла - то справді стройнєє должна буть, щоб щоки не мішали тетиву лука натягувать.
Але якщо просто татар налякала - то лучше хвигури і не придумаєш!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Артур 02.02.2018 13:49
автор лучше б высмеивал памятникb бандерам-шухевчам //////////
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Гарно написав 02.02.2018 13:15
Дуже влучно сказано!
Прекрасна мініатюра скульптури, яка пропонується на заміну. А та, що зараз стоїть - і платтям і товстенною "хвигурою" нагадує билінную руццкую бабу, яка "каня на скаку астановіт". Або й справді Фіону :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100