Ванникова Пряма мова Ідея створення громадської організації «Розвиток об’єднаних територіальних громад» виникла в мене після численних поїздок Черкащиною в ролі керівника соціальних проектів групи компаній «Миронівський хлібопродукт». За 300 днів я проїхала нашою областю 150 тисяч кілометрів і зустрілася з 15 тисячами людей.

Я побачила, що децентралізація – одна з найуспішніших реформ у нашій країні. Громади, які не побоялися об’єднатися, відчувають нову якість життя, села отримали новий подих, новий поштовх до розвитку.

В Україні вже створено 909 об’єднаних територіальних громад, і лише за п’ять місяців цього року доходи місцевих бюджетів зросли в порівнянні з минулим роком на 20,4 відсотка, і збільшилися до 108 мільярдів гривень! Справді, цифри вражають. І вони говорять про те, що децентралізація є досить ефективною.

З іншого боку, на сцену виходить «український парадокс»: люди, навіть незважаючи на позитивний приклад, бояться об’єднуватися. Скаржаться, що живуть погано, не мають перспективи, що села вимирають... А об’єднуватися бояться!

На мій погляд, тому є дві причини. Перша – це брак інформації, роз’яснювальної роботи про суть децентралізації, навіщо вона потрібна, як з нею працювати, як складати план стратегічного розвитку, наповнювати бюджети, де брати кошти тощо. А друга причина – це недовіра до автора реформи – влади, яка досить часто обманювала людей. Дуже шкода, що на цьому страху грають політики-популісти, безкінечно залякуючи різними нісенітницями про  децентралізацію.

Місія нашої громадської організації – просвітницька. Вона з’явилася як відповідь на запит українського суспільства про допомогу у впровадженні цієї реформи. Ми вже провели цілу низку семінарів та навчальних тренінгів. Особливо успішним став обмін досвідом між тими громадами, які тільки хочуть об’єднатися, і тими, хто зважився на цей крок і вже може похвалитися своїми здобутками.

Що таке децентралізація? Це – відремонтовані ФАПи, амбулаторії, школи, будинки культури. Що надзвичайно важливо, адже ці місця для наших людей несуть і додаткове важливе значення – тут люди зустрічаються і спілкуються між собою. Приведена до ладу інфраструктура, початок роботи над відновленням доріг – все це питання якості життя людини. Успіх багатьох об’єднаних громад говорить про те, що реформа ефективна, дієва, і боятися її не потрібно.

Ми підготували звернення до нової української влади про те, що децентралізацію не можна згортати, її потрібно продовжувати, підкріплювати правильними законами, змінами до Конституції. Також ми подали електронну петицію до Президента України про те, що громадяни самі мають вирішувати, що робити з власними амбулаторіями, ФАПами, освітніми об’єктами, закладами культури.

ІІ Форум громадських ініціатив (який пройшов у Городищі 13 червня, – Ред.) – це ще один крок до нашої реалізації мети - донесення практичних рекомендацій громад-практиків до тих, хто тільки планує створювати ОТГ. Мені надзвичайно приємно чути відгуки від учасників форуму про користь проведення таких заходів. Адже людям дуже часто бракує і знань, і спілкування. Рада, що у форумі взяли участь і опоненти створення ОТГ – вони дізналися нову інформацію, і я не виключаю, що тепер стануть нашими однодумцями.

Ми рухатимемося далі. Інспектуватимемо і тестуватимемо перебіг реформи децентралізації на місцях, щоб вносити зміни, виходячи з реалій життя. Я дуже вдячна лідерам ОТГ, небайдужим громадським діячам, активним громадянам, які доєднуються до нашої громадської організації.

Вдячна моїм однодумцям, які (під час ІІ Форуму громадських ініціатив, – Ред.) ініціювали висунення мене кандидатом у народні депутати України по 196 виборчому округу. Для мене це велика честь і велика відповідальність. Я зріднилася з Черкащиною, бо тут живу і працюю для вас. Та головне, що мене знають люди.

Чесні й толерантні вибори – це гарантія того, що до влади прийде відповідальне і працелюбне покоління. Я – людина, яка формувалася за часів Незалежності, патріотизм та моральні принципи – це філософія мого життя. Щиро вважаю, що завдання свідомої людини – не лише заробляти задля себе (бо, як кажуть, «у труни кишень немає»), а працювати для зміни нашого життя на краще заради впевненого майбутнього і щасливої долі наших дітей.

Я дуже сподіваюся, що децентралізація зробить нам «щеплення від популізму», і люди обиратимуть тих, хто може успішно керувати своїми громадами. Якщо місцевий лідер (голова ОТГ, староста) добре себе зарекомендує, люди делегуватимуть його далі, у вищі ешелони влади. І таким чином, вірю, наші талановиті місцеві політики, управлінці-практики зроблять успішною і Україну.

Ірина Ванникова, засновниця громадської організації «Розвиток об’єднаних територіальних громад»

* Виступ під час ІІ Форуму громадських ініціатив (м. Городище, 13 червня)

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #5 Ох 18.06.2019 20:04
Цитую Bogdana:
Що імпонує - так це конкретика, розуміння суті реформи децентралізації , і взагалі суті державного будівнитцтва. Замість популістичних гасе у неї реальні справи.
Голосувала б за неї, але, на жаль, не мій округ.

Я Вас умоляю, тільки цибає поміж взнаваними в окрузі людьми.
Якщо люди поведуться на парашутистку буде смішно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #4 Bogdana 16.06.2019 22:44
Що імпонує - так це конкретика, розуміння суті реформи децентралізації , і взагалі суті державного будівнитцтва. Замість популістичних гасе у неї реальні справи.
Голосувала б за неї, але, на жаль, не мій округ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 СОЛДАТ 16.06.2019 19:15
Цитую Тамков:
ТЕПЕР СПРАВОЮ ДОКАЖЕ І ДОЛСИТЬ БАЗІКАТИ...Чиновникам бракує грошей на інватаксі. Черкасець просить депутатів допомогти

Єдина реальна справа, якою Ірина може щось доказати - це справа, яку свого часу не довела до кінця Фанні Каплан. ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Тамков 16.06.2019 18:27
ТЕПЕР СПРАВОЮ ДОКАЖЕ І ДОЛСИТЬ БАЗІКАТИ...Чиновникам бракує грошей на інватаксі. Черкасець просить депутатів допомогти
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 ченчик 15.06.2019 10:02
проблеми з лікарнею в Ірклієві- ось яскравий приклад нового самоврядування.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100