20746155_1742020719171563_4526552543273161041_o Інтернет-оплата за послуги міцно ввійшла в наше життя. Ми давно звикли безконтактно сплачувати за таксі, продукти, каву в кав’ярні, безліч інших послуг. Вже й не замислюємося, як змінилося б наше життя, якби знову довелося розраховуватися за все виключно паперовими грошима. Але безконтактна оплата несе нові ризики.

Особливо про це треба пам’ятати у свята, бо знаю, що все більше друзів і знайомих саме на свята купують чи то побутову техніку, чи подарунки тощо. Але кому платимо за послуги гроші? Нещодавно з інтернет-шахраями зіткнувся мій товариш, тож постало питання вкотре акцентувати увагу на правилах! Вони прості, але їх треба пам’ятати!

Як не стати жертвою інтернет-шахраїв? Просто зосередьтеся під час покупки товару чи послуги. Як показує, досвід, це важливо. А далі? А далі зважте у кого ви купуєте і що? Наприклад, часткова чи повна передоплата повинні одразу вас насторожити. А якщо продавець відмовляється від оплати у відділенні служби доставки, поспішає, то вже точно має викликати підозри. Як правило, в таких випадках покупець залишається ні з чим.

Якщо ж ви продаєте товар за допомогою, наприклад, ОЛХ, теж можете стати жертвою шахрайства. Під приводом оплати шахрай може взнати номер вашої картки. Для оплати на вашу картку достатньо знати номер картки з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV код (знаходиться на зворотній стороні картки);

Для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС повідомлень!

Окремо хочу зауважити, що при продажу через відомі майданчики (такі, як olx, shafa та інші) для оформлення відправки товару чи його оплати не потрібно переходити на сайти, які скидає вам покупець. Так як зачасту це фішингові ресурси, які копіюють інтерфейс відомого сайту і використовується це для того, щоб ініціювати списання з вашої картки

Окремий розділ інтернет-шахрайст становлять оголошення про благодійність (інтернет-жебрацтво) та повідомлення, що ви виграли цінний приз. Тут шахраї грають з емоціями. Благодійництво – благородна справа, але слід знати, що історії про хвороби з фотографіями, взятими з інших (можливо, реальних) повідомлень можуть бути просто блідою копією дійсно реальних історій, але вже з іншими реквізитами! Довіряйте великим відомим організаціям, або друзям, знайомим, а якщо хочете переказати кошти невідомій організації, не полінуйтеся хоча б зателефонувати їм, уточнити реквізити!

Щодо «фейкових» повідомлень про цінні призи, то ці повідомлення все частіше приходять у вигляді смс-сповіщень, у особисті повідомлення в соцмережах. Але є одне але… Вас просять за приз сплатити спершу незначну суму. Опісля, як правило, призу, звичайно, немає…

Тож будьте уважні, дивіться з яких сайтів вам надходять сповіщення, чи правильна адреса сайту, де ви замовляєте товар? Хто вам телефонує та з якого номеру, а головне, навіщо питає дані про банківську картку? Як тільки відчуваєте щось підозріле, припиніть спілкування.

Сергій Костенко, ІТ-фахівець, блогер

*для «Прочерку»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100