У День журналіста в етері національного телемарафону «Єдині новини» голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що в час рашистської навали з лютого 2022 року загинули в Україні 32 медійники.

znimok-ekrana-2022-06-06-o-13.23.10-750x375

«Причини їхньої загибелі – це окупанти й російська війна, – сказав голова НСЖУ. – І сьогоднішній день – ще насамперед не свято, а нагода згадати наших гідних колег і вшанувати їхню пам’ять».

НСЖУ підготувала подання на відзначення державними нагородами полеглих журналістів, серед них є також спілчани, які виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи Україну зі зброєю в руках. «Звичайно, ключовий внесок журналістів – на інформаційному фронті, – наголосив Сергій Томіленко. – На цей час підтверджено, що восьмеро журналістів загинули, виконуючи свій професійний обов’язок. Водночас серед наших колег є й цивільні жертви».

У відеосюжеті, підготовленому до етеру, згадано імена Олександра Махова, Макса Левіна, Євгенія Сакуна та багатьох інших колег, які вже не повернуться до редакцій.

Відповідаючи на запитання ведучих програми, голова НСЖУ звернув увагу на питання гарантування безпеки журналістів: від загибелі в цій війні не рятують, на жаль, і написи «Преса». «Ці написи стають готовою мішенню для окупантів, у яку хочуть поцілити, – зауважив Сергій Томіленко про дії рашистів. – Вони прагнуть знищити свідчення воєнних злочинів і атакують».

Голова НСЖУ наголосив на важливості навчання журналістів – усі вони мають знати, як поводитися в надзвичайних ситуаціях і як зберегти власне життя. «Очевидно, що наша професія мирна, і тисячі українських журналістів готувалися до мирної роботи, але ми бачимо, що росія нахабно порушує всі заклики до гуманності… Ми маємо навчати журналістів користуватися засобами захисту, бронежилетами, шоломами, тактичними аптечками – і ми це все їм передаємо».

Сергій Томіленко подякував також іноземним партнерам за допомогу українським журналістам у час війни.

Наприкінці розмови в порушеному питанні про дії російських пропагандистів голова НСЖУ, член виконкому Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Сергій Томіленко зазначив таке. «Російські пропагандисти ганьблять журналістське звання. На сьогодні їхнього «союзу журналістів» немає в ЄФЖ. Їм там не місце. Фактично вони вчиняють інформаційний тероризм, обслуговують путінський режим, відповідно – вони винні в розпалюванні ворожнечі й у тих жертвах, які стаються на війні».

«Ми підтримуємо на міжнародному рівні вимогу ЄФЖ, що, крім трибуналу над росією, має бути окремий трибунал над росією за злочини проти працівників ЗМІ. Нарівні з путінським воєнним керівництвом на судовій лаві мають бути й російські пропагандисти, які розпалювали війну», вважає – Сергій Томіленко.

Пресслужба НСЖУ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100