реклама

реклама

У першій десятиденці травня на Черкащині переважала сонячна, суха, холодна погода. Середня температура 11-12º, що на 2-3º нижче кліматичної норми. У нічні та ранкові години на поверхні грунту спостерігалися заморозки інтенсивністю 1-4º.

Фото Мандрівника Черкаси


Про це повідомляє очільник Черкаського обласного гідрометеоцентру Віталій Постригань.

Такі погодні умови сприяли швидкому зростанню показника пожежної небезпеки до 5 класу. Причина – потужний північний антициклон, який закачував у наш регіон арктичне повітря.

Із позитивних погодних новин – надходження холоду, яке охопило наш регіон, припинилося, тому загроза заморозків вже минула.

До неділі, 14 травня, значних змін у синоптичній ситуації не очікується. Домінуватиме сонячна, суха погода з температурами вдень 15-20º, ночі за рахунок вихолоджування земної поверхні при безхмарному небі залишаться холодними 3-8º.

За модельними оцінками, із початку нового тижня, з південними вітрами до нашого регіону почне надходити більш тепле повітря, температура підвищиться: вночі 7-12º, вдень 19-24º. Таким чином, травень 2023 остаточно поверне втрачені теплі позиції, що спровокує розвиток конвективних явищ, вірогідність грозових дощів зросте.

Звичайно, 13-15 травня на Черкащині розпочинається літо, коли середньо добова температура перевищить позначку 15º. Цьогоріч, незважаючи на холодний початок травня, є всі шанси, що літо 2023 розпочнеться вчасно.

Погожі дні будуть приємним подарунком природи, сприятимуть активній вегетації рослин та дозволятимуть проводити різноманітні роботи у полі, на городі, у саду. Як каже народна мудрість: «Травневий день – рік годує».

Із літопису метеоспостережень, бували роки, коли літо на Черкащину приходило дуже пізно – 8 червня 2001 року або дуже рано – 25 квітня 2018 року.

Сьогодні на ранок температура води у Дніпрі 14º, в річках 15º. До відома, за останні 30 років середня дата початку купального сезону у Дніпрі – 23 травня.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100