реклама

реклама

Нещодавно відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з розроблення плану дій щодо оздоровлення та відновлення річки Рось, під головуванням Міністра довкілля Руслана Стрільця.

image_6483441

Народний депутат Андрій Стріхарський, який є співголовою робочої групи зазначив, що проблеми річки Рось особливо відчуваються на його окрузі в місті Корсунь-Шевченківському. В літній період відбувається критичне зниження рівня води річки що призводить до відсутності води у людей. Разом з цим до річки потрапляє велика кількість стічних вод з підприємств, що негативно впливає на здатність до самоочищення.

Він зазначив, що хоча органи влади й обізнані у проблемах річки Рось з якими стикаються виборці, конкретних заходів на практиці зроблено не було.

В.о. Голови Державного агентства водних ресурсів України Наталія Латиш доповіла про основні проблеми річки Рось серед яких зарегульованість, забрудненість стічними водами, мор риби, відсутність нормального руху води через Стеблівську ГЕС, у звʼязку з чим річка Рось не забезпечена потрібним рівнем води в напрямку Корсунь-Шевченківського, що створює дефіцит води.

Т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович зазначив про порушення законодавства щодо водокористування аграріями та підприємствами, більшість з яких не отримала дозволів на  водовикористання. Міністр звернув увагу на відсутність відповідного реагування та доручив ДЄІУ організувати перевірку усіх обʼєктів на законність та дотримання норм використання води з річки Рось.

image_6483441(1)

Під час виступу Радник Міністра довкілля Тетяна Тимочко у презентації вказала проблеми річки Рось за останні 10 років, та акцентувала увагу, що досі відсутній робочий проект покращення стану річки. Також вона звернула увагу присутніх, що Стеблівська ГЕС збудована протиправно.

Перший заступник Черкаської екологічної інспекції Поліщук Сергій запропонував перевірити всі підприємства Черкаської області на законність та дотримання норм використання води.

Слово взяв і автор петиції до президента, що набрала достатню кількість голосів — Владлен Ковтун. Він висловив занепокоєння щодо відсутності конкретних дій уряду щодо покращення стану річки, хоча петиція була передана на опрацювання у відповідні органи влади.

Добровольська Галина з БО «Всеукраїнська екологічна ліга «Сейв Рось»» зазначила, що наразі рівень кисню на дні річки є критично низьким, що створює ряд циклічних проблем - мор риби та здатність річки до самоочищення. Зазначила, що гребля Стеблівської ГЕС взагалі закрита, що спричиняє відсутність нормального току води вниз по течії до Корсунь-Шевченківського. Її позицію підтримав Влас Березовий з ГО «Хорти Богуслава».

image_6483441(2)

Андрій Стріхарський наголосив, що треба розв'язувати проблеми річки Рось комплексно, робити конкретні системні кроки на всіх рівнях, а саме: Міндовкіля, Державного агентства водних ресурсів України, Держекоінспекцією, обласними військовими адміністраціями та виконавчими органами місцевих громад.

За основу проєктів з покращення стану річки обовʼязково брати відповідні науково-технічні роботи та гідрологічні дослідження.

“Вже зроблено багато кроків з обговорень щодо розв'язання екологічної проблеми, на сьогодні ми підійшли у самому складному етапу — це впровадження практичних рішень”, — додав Андрій Стріхарський.

Наприкінці засідання, Міністр Руслан Стрілець  зазначив, що проведена робота не веде до покращення стану річки. Надав доручення наново підготувати інформацію щодо конкретних заходів з покращення стану річки Рось, та організувати контрольні заходи з перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства субʼєктів-водокористувачів. Також, в обовʼязковому порядку на наступному тижні ми проведемо засідання міжвідомчої робочої групи на місцях, де тече річка Рось.

“Вважаю, що порятунок річки — наш обов’язок перед теперішнім і майбутніми поколіннями. Це питання, яке можна і треба вирішити, але треба докласти більше зусиль”, — сказав Андрій Стріхарський.

Про це повідомляє пресслужба депутата.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Кипить, вирує робота! 05.09.2023 08:57
"Табурець доручив проконтролювати роботу укриттів..."
"Міністр Руслан Стрілець...надав доручення наново підготувати інформацію щодо конкретних заходів з покращення стану річки Рось,..."
"А после из прораба до министра дорастёш, Но..."
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100