реклама

реклама

2 березня у Києві відбулася церемонія нагородження переможців першого Всеукраїнського конкурсу літературних творів ім. Григора Тютюнника. Журі, очолюване поетом Іваном Драчем, назвало серед лауреатів і автора з Черкащини Назарія Вівчарика.

17094159_10210332336377282_1006909644_n

Цей конкурс новий – його започаткували у жовтні 2016 року Аграрна партія, видавництво «Самміт-книга» та Українська бібліотечна асоціація. Для політичної сили це, напевно, остаточний розрив шаблону, оскільки ще два роки тому її вважали «вузькопрофільною» і зорієнтованою на аграрну проблематику. Як пояснив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, ідея конкурсу виникла під час поїздок Україною. Втілити її вдалося завдяки участі громадського діяча Влади Литовченко, котра очолює раду з питань культури при Аграрній партії.

Допомогли в організації конкурсу відомі письменники Іван Драч і Леся Мудрак. До складу поважного журі також увійшли Іван Степурін – директор видавництва «Самміт-книга», Лариса Кадочникова – народна артистка України, Станіслав Бондаренко – головний редактор газети «Літературна Україна», Андрій Демиденко – заслужений діяч мистецтв України.

На церемонії нагородження конкурсантів у приміщенні київського театру «Сузір’я» Україна почула нові сильні літературні голоси. Десятьма лауреатами, яких обрали серед авторів майже 100 рукописів, стали: Кіра Кирпа, Марина Артеменко, Юлія Бережко-Камінська, Назарій Вівчарик, Андрій Дацків, Маріанна Задорожна, Андрій Ільїн, Ельвіра Молдован, Валерій Пузік, Ігор Стамбол.

Прозаїк Назарій Вівчарик мешкає в Черкасах. За фахом він – журналіст, але в певний момент вирішив випробувати сили в літературі. На конкурсі була відзначена його повість «Скарб». Це авантюрна історія, повна гумору і пригод. За сюжетом, двоє внуків намагаються вивідати у свого ветхого діда таємницю козацького скарбу. Але от біда – дід говорить про скарб лише зрідка і тільки уві сні…

17092242_10210332198493835_837443686_n

Головними переможцями конкурсу стали: в номінації «Поезія» Юлія Бережко-Камінська, а в номінації «Проза» - Ігор Стамбол. Свої відзнаки вони отримали з рук голови журі Івана Драча та співголови Віталія Скоцика.

Юлія Бережко-Камінська – поетеса й журналіст, що мешкає у Бучі на Київщині. Її вірші – елегантні і прості за формою, тому вже неодноразово були покладені на музику.

Броварчанин Ігор Стамбол за фахом – історик. Сюжети його оповідань розгортаються на тлі драматичних подій – голоду, розкуркулення селян. І, разом з тим, життя героїв він змальовує з дуже живим гумором.

Співголова журі конкурсу, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик також передав спеціальні призи поетесам Кірі Кирпі та Ельвірі Молдован. Ці молоді авторки отримали в подарунок набори книжок відомих письменників-лауреатів Національної премії імені Т.Г. Шевченка.

Кіра Кирпа - 19-річна поетка з Кропивницького. Її виступ, дуже щирий і позбавлений «професійних» інтонацій, викликав справжні овації. Авторка каже, що й досі шукає свою спеціальність, кинувши Київський політехнічний інститут на другому курсі.

Новим іменем у поезії стала й Ельвіра Молдован – поетеса і науковець із Хмельниччини. У своїх творах вона звертається до українських образів, своєрідно «міксуючи» християнську і дохристиянську символіку.

Головна ж нагорода для переможців – видання їхніх творів, якому посприяла Аграрна партія. За підсумками конкурсу у видавництві «Самміт-книга» побачив світ колективний альманах з творами десяти лауреатів, який було роздано їм під час церемонії. А роботи двох головних переможців у прозі та поезії вийдуть окремими збірками.

Віталій Скоцик запропонував зробити конкурс щорічним.

«В Україні дуже багато талановитої молоді, яка часто не має можливості реалізуватися в творчості або заявити про себе. Культурних майданчиків бракує не лише в селах, а й у райцентрах, тому цікаві роботи молодих людей можуть залишатися непоміченими. Радий, що нам вдалося створити Конкурс імені Григора Тютюнника як платформу для презентації й оцінки талановитих творів», - каже політик.

17078259_10210332681345906_766443228_n

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Проездом 09.03.2017 23:31
Приятно, что на Черкассчине появляются новые имена в литературе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100