реклама

реклама

Прибирання стихійних сміттєзвалищ, еко-пакетики, спортивні майданчики, альтернативні джерела енергії. Днями у Черкасах презентували 20 проектів-переможців конкурсу мікрогрантів "Час діяти - 2019", що організовує БФ "Урожай-громаді" за фінансової підтримки ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП. Цьогоріч конкурс присвятили екологічним питанням. Автори найактуальніших отримали до 50 тисяч гривень на їх реалізацію.

DSC_0231

Це вже 4-й конкурс мікрогрантів «Час діяти». За словами директорки Благодійного фонду “Урожай-громаді” Тетяни Волочай, загалом на участь в конкурс надіслали 34 проекти з Київської та Черкаської областей. Серед них обрали не 10, як планувалося, а вдвічі більше.

– Нас дуже вразила готовність громад  долучатися до ліквідації стихійних звалищ, окультурювання сільських джерел та водойм, бажання використовувати альтернативні джерела електроенергії, встановлювати «сонячні» акумулятори, проводити місцеві інформаційні кампанії. Традиційно ми обирали за критеріями якісного партнерства, співфінансування та прозорого бюджету. Таким чином, ми виділяємо понад 800 000 гривень на всі проекти, а частка співфінансування складатиме  близько мільйона гривень, - говорить Тетяна Волочай.

За словами директора ТОВ «НВФ «Урожай» Олександра Воскобойніка, соціальна відповідальність бізнесу сьогодні має бути релевантною до потреб громади, тому підприємства Групи МХП, серед яких і «Урожай», намагаються створювати додаткові можливості для розвитку і бути для громад не лише інвестором, а і партнером.

DSC_0149

Так, у партнерстві з «Урожаєм» Ліплявська ОТГ вже реалізувала ряд проектів. Виграла громада і в цьому конкурсі.  Зокрема із Ліплявської ОТГ до Черкас приїхала 10-річна Влада Савченко. Разом із братом вони написали проект «Встановлення сонячного дерева для підзарядки девайсів за рахунок сонячної енергії». Окрім того тут з’явиться можливість під’єднання до мережі.

- У нас в селі постійно проблеми з інтернетом, а моя сестра нині перебуває за кордоном. Хочеться підтримувати з нею зв'язок. Тому я й зацікавилася цим питанням, коли брат вже почав роботу над проектом, - розповідає школярка. - Це дерево ми встановимо біля дитячого садочку, школи та будинку культури. Воно складатиметься із сонячної панелі, акустичної системи,16 USB-портів та точки роздачі бездротового інтернету.

DSC_0162

Ще більшою проблемою черкаських сіл є стихійні сміттєзвалища. Працівник відділу молоді та спорту, культури та туризму ради Водяницької ОТГ Дмитро Січкар каже: на території громади нарахували 19 смітників площею 25 гектарів. Одне із них - це 20 га занехаяного центру Водяників.

- Проблема у тому, що це сміттєзвалище намагалися десятки разів прибирати, лякали людей штрафами, але безрезультатно. Ми сьогодні, маючи ресурс громади, хочемо це питання вирішити комплексно. По-перше, змінити екологічну свідомість людей. Для цього плануємо провести низку еко-заходів. По-друге, прибирання сміття провести не лише силами комунальників, а й із залученням волонтерів та жителів населеного пункту. Коли вони власними руками це зроблять, то бажання знову смітити можливо не виникне, - говорить чоловік.

Дмитро і став автором проекту «Облаштування паркової зони та місця відпочинку шляхом ліквідації стихійного сміттєзвалища та багаторічних кущів на території розваленого колгоспу ім. Чіковані”.

- На місці смітника не має бути пустка, бо з часом вона знову перетвориться на смітник. Хочемо облаштувати паркову зону, встановити бесідки, висадити клумби, можливо перетворити це місце на екологічний хаб, - додає Дмитро Січкар.

Одночасно прибрати 20 га громада не в силах. Тому в пілотному проекті взялися за 5 га, що ближче до дороги. Проект оцінили у 180 тисяч, майже 50 із яких отримали від БФ “Урожай-громаді”.

- Це наш перший проект. І коли ми дізналися про перемогу в конкурсі, то в нас виросли крила, хочеться писати і робити ще, - додає Дмитро.

DSC_0210

А у Шендерівці Корсунь-Шевченківського району з’явиться сучасний екологічний спортивний майданчик. Проект «За здоров’ям – на сучасний спортивний екологічний майданчик» розробила місцева вчителька Наталія Назаренко. Каже: “Створення спортивного майданчику - це ідея самих дітей, а ми лише їх підтримали”.

Поблизу горіхової алеї, яка з’явилася у межах акції “Висади свої горіхи”, встановлять 8 тренажерів та 116 метрів огорожі з 3Д-панелей.

- У нас є  вільний  доступ бродячих та свійських тварин до території школи. Тому ми огородимо майданчик. На всі роботи потрібно 160 тисяч гривень. 50 із них ми отримаємо завдяки БФ “Урожай-громаді”, решту спрямують із місцевого бюджету, - говорить Наталія Назаренко.

Торік село вже отримувало грантові кошти на дитячий іграшковий майданчик “Веселка”. Тепер діти дошкільного та молодшого шкільного віку мають локацію для активного відпочинку. Натомість для старших школярів та дорослих такого місця у селі не було.

DSC_0128

Привчити дітей не лише до здорового способу життя, а й любові до природи вирішили у Катеринополі. Бібліотекарка Олена Адаменко, написала проект “Діти проти поліетилену”. Він передбачає виготовлення крафтових пакетиків зі звичайного паперу.

- Ми зайшли у магазин і проаналізували пакування продуктів. Пакетики скрізь, - розповідає Олена - Ми в бібліотеці постійно займаємося творчістю. Вирішили, що створення власними руками екологічних упаковок - нескладно та доступно. Можливо, до дорослих швидше достукаємося ручками дітей. А в майбутньому плануємо розповсюджувати їх у місцевих магазинчиках.

Спочатку тут проведуть майстер-класи у трьох школах, які діють на території селища. А вже потім, на постійній основі в бібліотеці, запрацює  спеціальний гурток.

- Перші пакетики виготовимо для хлібо-булочних виробів, потім подумаємо над кількома варіантами у різних розмірах та логотипом, наприклад, у вигляді дитячої долоньки. Коли справа піде, презентуємо пакетики у магазинах, аби зацікавити потенційного покупця. Можливо, це переконає власників крамниць зменшити використання поліетилену, - резюмує авторка проекту.

DSC_0142

На Черкащині агроіндустріальний холдинг МХП реалізовує ще кілька соціальних проектів. Серед них “Село: кроки до розвитку”, що покликаний сприяти створенню та розвитку малого бізнесу на селі. Цьогоріч стартує ще один - “Добробут громади”. У межах конкурсу 10 авторів кращих розвиткових проектів територій ОТГ отримають по 100 тисяч гривень.

Зокрема, проекти-переможці та їх  автори:

-    Фартух Наталія «Створення ЕКО клубу «Живемо в стилі ЕКО»  (КЗ «Катеринопільська централізована бібліотечна система»)

– Адаменко Олена, «Діти проти поліетилену» (КЗ «Катеринопільська централізована бібліотечна система»)

-   Степанець Іван, «Біоенергетика – вибір майбутнього» (Степанецька ОТГ)

-   Видута Анатолій, «Від дерева й роду – коріння народу» (Моринська ОТГ)

-    Штанько Євгеній, «Моринці Без Сміття» (Моринська сільська рада)

-  Перебийніс Вікторія, «Еколого-історичний маршрут «Мартинівський скарб»  (Мартинівський НВК)

-    Івченко Лілія, «Створення екологічної зони відпочинку «Калейдоскоп» біля штучної водойми «Хлистунівський кар’єр» (Хлистунівська ЗОШ І-ІІІ ступенів)

-  Глущенко Раїса, «Благоустрій та облаштування зони відпочинку біля річки Гнилий Тікич в Пальчиківській громаді Катеринопільського району для проведення

масових заходів, організації молоді та громади для вирішення екологічних проблем регіону та розвитку зеленого туризму в районі» (ГО «Успіх»)

-   Омелянчук Микола, «Подаруй для сміття другий шанс на життя» (Карашинська ОТГ)

-   Омелянчук Микола,  «Енергоефективне освітлення зупинок громадського транспорту в с. Миропілля та с. Карашина – запорука збереження екології»  (Карашинська ОТГ)

-   Міхальова Ірина, «Альтернатива Є» (Черкаська обласна асоціація розвитку підприємництва)

- Назаренко Наталія, «За здоров’ям – на сучасний спортивний екологічний майданчик» (Шендерівський НВК)

-    Фатенко Володимир, «Створення сучасної моделі поводження з твердими побутовими відходами на території Білозірської сільської ради. Друга черга» (Білозірська ОТГ)

-    Поліщук Анна,  «Екологічна свідомість – чисте довкілля» (ГО «Корсунь-Шевченківське регіональне об’єднання творців родових помість»)

-   Джурилинко Леся,   «Клумба-лабіринт для активного відпочинку учнів та працівників закладу КЗ «Ліплявський НВК І-ІІІ ступенів» (Ліплявська ОТГ)

-    Савченко Михайло, «Встановлення на території Келебердянського НВК сонячного дерева для

підзарядки девайсів за рахунок сонячної енергії в цілях популяризації екологічно чистих відновлюваних джерел енергії  та популяризації садово-паркового мистецтва навчального закладу»   (Ліплявська ОТГ)

- Севериненко Олена, «Екологічний проект GREENLEND»  (Миронівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1)

-   Гриб Анатолій, «Облаштування паркової зони та місця відпочинку шляхом ліквідації стихійного

сміттєзвалища та багаторічних кущів на території розваленого колгоспу ім. Чіковані

в с. Водяники» ( Водяницька ОТГ)

-     Баб’як Наталія, «Очищення сільського ставка та створення зони відпочинку в урочищі Киданий берег с. Корнилівка»  (Набутівська ОТГ)

-   Кравець Тетяна, «Реконструкція та озеленення території, прилеглої до будинку, в якому зупинявся Т. Г. Шевченко на час перебування у Млієві в 1859 році» (Дослідна станція помології ім. Л.П.Симиренка Інституту садівництва НААН, с.Мліїв)

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-8 #2 вона 25.06.2019 14:33
Цитую ДЖЕКО:
Це той грантодавець, який масово потруїв пасіки у Корсунь_- Шевченківському районі?

Мені наче ви в Прочерку сидите і відслідковуєте, на кого б поскаржитися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 ДЖЕКО 25.06.2019 14:13
Це той грантодавець, який масово потруїв пасіки у Корсунь_- Шевченківському районі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100