реклама

реклама

1 жовтня починається епідемічний сезон грипу. Циркулюватимуть по два типи А і В. Три штами – нові для українців. Медики закликають вакцинуватись, аби не допустити сплеску захворюваності та полегшити перебіг недуги. Цьогоріч епідемсезон грипу ускладнюватиме пандемія коронавірусу.

986951_1_w_590


Про це пише Gazeta.ua.

Чи можна одночасно захворіти на грип і коронавірус?

У науковій літературі описані три випадки одночасного інфікування коронавірусом та грипом. Поки медики не можуть стверджувати це винятки чи таке ймовірно для багатьох людей. Варто врахувати, що коли почалась епідемія Covid-19, грип ішов на спад. Тому важко спрогнозувати, як вони циркулюватимуть разом.

“В одну клітину зазвичай не потрапляють два віруси. Грип уражає верхні дихальні шляхи і може уражати легені. Коронавірус теж. Тому конкуренція у вірусів буде за одні й ті самі об’єкти. Коли людина вже інфікована грипом, вона не може бути одночасно інфікована коронавірусом. І навпаки. Тому що виділяється захисний білок інтеферон, які не пускає інші віруси”, – говорить Алла Миронюк, столичний імунолог.

Чому варто зробити щеплення від грипу?

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що карантинні обмеження та правила, які були введенні через Covid-19, стримують поширення грипу та подібних захворювань. “Однак найнадійнішим способом не захворіти є саме вакцинація. І ми закликаємо всіх наших громадян почати робити щеплення”, – сказав міністр.

Вакцинацію рекомендують проводити щороку, бо вірус постійно мутує. Щеплення можна робити протягом усього періоду епідсезону. Але краще перед початком, оскільки імунітет виробляється за 2-3 тижні. Він не гарантує того, що людина не захворіє, але уберігає від ймовірних ускладнень і зменшує ризики смерті.

Вакцинована людина, яка таки захворіла на грип і потрапила у відділення інтенсивної терапії, проводить в лікарні в середньому на 4 дні менше, ніж не вакциновані пацієнти.

Щеплення удвічі знижує загрозу смерті від грипу для дітей із супутніми хворобами і на 65% для здорових дітей.

986951_2_w_1200

Хто у групі ризику?

До медичної групи ризику входять:

– діти до 5 років

– вагітні

– люди віком від 65 років

– люди з надмірною вагою

– хворі на діабет і хронічні серцево-судинні захворювання та особи з недугами легенів

До професійної групи ризику входять:

– медичні працівники

– вчителі й вихователі

– продавці

– водії громадського транспорту

МОЗ розглядає можливість закупки вакцин для людей із групи ризику за бюджетний кошт, зокрема для медичних працівників.

ПРИ ПЕРШИХ ОЗНАКАХ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ГРИП ЗВЕРТАЙТЕ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ. НЕ ЗАЙМАЙТЕСЬ САМОЛІКУВАННЯМ.

Які протипоказання до вакцинації?

Щеплення від грипу не проводять:

– при гострій хворобі, застуді, яка протікає з підвищенням температури 38 – 38,5 градусів.

– якщо людина приймає імуносупресанти, які пригнічують імунну систему. Або людина має важкий імунодефіцит. У таких випадках вакцина безпечна, але вона не призведе до імунної відповіді організму.

– якщо пацієнт має важку алергічну реакцію на вакцину чи її компоненти.

Як і де вакцинуватись?

Потрібно звернутися до сімейного лікаря чи терапевта. Він визначить чи задовільний стан пацієнта для проведення щеплення. Саму вакцину можна придбати в аптеці або у клініці. Її потрібно ввести в організм не пізніше двох годин з моменту покупки, інакше вона втратить свої властивості. Для транспортування вакцини потрібна спеціальна сумка з холодовим елементом. Її можна купити або взяти під заставу в аптеці, деякі надають послуги доставки безкоштовно.

238 079 людей в Україні вакцинувалися від грипу минулого епідемічного періоду. Це 0,6% населення країни. Торік держава закупила 500 тис вакцин.

665 000 доз вакцини доставлять в Україну в епідсезон 2020-21 р. 500 тис. – VAXIGRIP TETRA виробництва Франції, діятиме від 4 штамів грипу. 45 тис доз вакцини Інфлувак – виробник Нідерланди, трьохвалентна. 100 тис доз вакцини ДжіСі Флю трьохвалентна і 20 тис доз чотирьохвалента виробництва Республіки Кореї. Вакцина від трьох штамів грипу коштуватиме від 200 грн., від чотирьох – від 300 грн. За прогнозами експертів у продаж вони надійдуть у середині жовтня.

4, 9 млн українців перехворіли в минулому сезоні на грип та ГРВІ. Це 12,9% населення країни. 63% хворих — діти віком до 17 років. 71 людина померла від ускладнень, які викликав грип.

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 Черкащанка 01.10.2020 21:34
Епідсезон ВЖЕ почався. ДЕ ВАКЦИНА ?! Вакцини НЕМА .Навіщо дражнити людей?! Навіщо гнати людей до лікаря (хай побільше вдихають у чергах коронавірус?),коли вакцина ше не поступила до аптек. Да, ці тисячі доз доставлять. Колись. Можливо для багатьох буде пізно... п
А поки що бравурні статті і цифри не рятують.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Оксана 01.10.2020 16:55
Гарна, інформативна, детальна стаття, дякую!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100