У 46-річної Ірини Мерзленко із Черкас удома живуть африканські карликові їжаки, пише «Газета по-українськи».

Приносить їх у коробці. На червоному шарфі спить їжачиха Мілка. Вона шоколадного кольору з білими плямами. Поряд – двомісячні Ефіоп і Юка. Самиця – кремова з білим, самець – чорно-білий.

– Випадково наткнулася в інтернеті на фото. Почала цікавитися. І жінка, яка виставила знімки, відповіла, що це африканські карликові білочереві їжачки. Завдожки 15 сантиметрів. Самиці важать до 370 грамів, самці – до 250. Вони виведені зовсім недавно із двох порід. Не впадають у зимову сплячку. Зручні в догляді, може справитися навіть дитина. Не вимагають особливих витрат, – розповідає Ірина.

Їжаки бувають руді, кремові, білі, чорні, рябі. Рідкісними вважають двоколірних. Самиці коштують $300, самці на сотню дешевші.

Ірина купила їжака та чотирьох їжачих у різних розплідниках Росії:

– В Україні таких немає. У Росію їх завезли лише чотири роки тому. Купила їжакам будиночки. Є місце для харчів, туалету, спальня та бігове колесо. Колись засікла час, то їжак безперервно біг 3 години. Сплять у стружках або обривках газет. Їдять сухий собачий або котячий корм, п'ють воду. Двічі на тиждень треба давати тарганів, опаришів, будь-яких жуків. Лижуть сире яйце, а варене не хочуть. Фрукти й овочі лише пробують. Можна годувати крисами й мишами або м'ясом. Чавкають їжу зі смішною мімікою.

Їжаченята у коробці ховаються під шарф, мати сидить в іншому кутку.

– Їх можна випускати й по квартирі. Але малі, потім важко знайти. Хоч у нас маяком їхнього місцезнаходження є кішка. Їжачок біжить – і вона за ним. Якщо зупинився, кішка лягла. Їжаки люблять гратися плюшевими іграшками. Носять у зубах, м'ячики носами катають по підлозі. Люблять залазити в труби, рулони з-під туалетного паперу, – говорить власниця їжаків.

Молодий самець тулиться до матері, кусає за голки і пищить.

– Так заграє. Він уже вважається дорослим. Уміє цвірінькати. Буває, навіть співає, як соловей. А самиці у відповідь танцюють. Удома тримаю їх окремо, щоб не спарювалися, бо готові робити це постійно, – показує жінка, що Мілка схопила Ефіопа міцно зубами за живота й тримає. – Вона не хоче спарюватися, знає, що це її синок. Зуби в них гострі, але ні мене, ні дітей не кусають. Лагідні, якщо щось не подобається, ховаються, чмихають. Бачать погано, вони ж нічні. Більше користуються нюхом. Реагують на клички. Люблять купатися. Дочка бере у ванну, то плавають. Тільки потім треба висушити. Якщо забруднилися голочки, протираємо зубною щіткою. Зараз їжачків возять контрабандою з Таїланду. Але вони можуть бути заражені сальмонельозом, глистами і блохами. Такі дешевші та без документів, то визначити вік неможливо. Можуть підсунути й старого.

Живуть карликові їжаки шість років. Статева зрілість у самців настає у 2 місяці, у самиць – у півроку. За рік можуть народжувати тричі, від одного до шести дитинчат.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100