реклама

реклама

Минулого тижня міський голова Черкас, віце-президент Асоціації міст України Сергій Одарич відвідав Польщу. Там він вивчав досвід поляків у формуванні і плануванні бюджету.

Унікальність бюджетної системи Польщі полягає в тому, що вони планують головні фінансові документи країни, воєводств та міст на десять років наперед, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

– Держава знає, чим займатиметься протягом цих десяти років: у якому напрямку рухатися, які галузі розвивати. Уряд Польщі щороку оприлюднює основні прогнозні показники на 8-10 років наперед. Такий досвід корисний для Черкас і загалом для всієї країни. Планування бюджету – це досить потрібна річ, – говорить Сергій Одарич.

Він переконаний, що завдяки цьому вдасться конкретніше планувати розвиток міста: спрямовувати кошти на будівництво і реконструкцію доріг, зведення тих чи інших соціально-культурних об’єктів тощо.

За його словами, Черкаси ще в 2007 році почали планувати бюджет на кілька років наперед. Зокрема, в Програмі соціально-економічного розвитку цілі і задачі виписуються на 5 і 3 роки відповідно. А поточний рік планують, виходячи із цих задач.

– Нині в Україні часто змінюються правила гри. Торік ми планували отримати за рахунок акцизу на пальне близько 10-12 мільйонів гривень на ремонт вулиць. Розпланували, які вулиці ремонтуватимемо. Однак наприкінці грудня ухвалюється Податковий кодекс, Уряд змінює правила гри: кошти збираються не в Черкасах, а акумулюються в Києві. Після цього держава направляє нам ту суму, яку вважає за потрібне. Таким чином на поточний ремонт доріг місто отримало 3,5 млн. грн., – розповів Сергій Одарич.

Він вважає, що механізм багаторічного планування варто запроваджувати на рівні держави.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #5 федор принципиальный 26.12.2012 12:25
граждане ну фамилия у него ОД......
--------------------------
Адмін: Не перекручуйте прізвище. Це некоректно. Критикуйте по суті, федоре.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #4 Albea 18.09.2012 12:34
В других городах дороги ремонтируются и этому не мешает смена планов правительства, и лишь нашему мэру всегда что либо мешает. Почему мэры Луцка, Винницы, Кировограда и т.д. не жалуются на изменения правительственн ых планов, а дороги в этих городах - песня. Съездил бы очильнык в соседнюю область, опыт бы перенял. И дешевле и ближе. Оно конечно в Польшу приятнее, чем в Винницу. Только ведь опять бюджетные деньги растрынькал. А банальные вещи, что говорит по приезду из-за границы все и без него и так знают.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 Олег Омелянчук 18.09.2012 11:02
Ото ж бо й воно, Дядю Васю, зато он (Одарыч), если получится, на весь мир будет орать, что это его нововведение. У нас было много позитивного в великом прошлом СССР, а такие как од.... и кампания все развалили, а тепер геройничают о новом "эуропЭйском образе"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Дядя Вася 18.09.2012 10:32
Сергей Олегович признал коммунистическу ю передовизну пятилеток.Отрадно.Только поезд ушел - теперь мы бюджет "на завтра" -и то с муками принимаем, а что будет со страной через год - так это вообще к Нострадамусу.Обидно, что все,что когда-то было "наше",угробили.Оно ушло "туда" и возвращается назад как "передовой европейский опыт".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Rokfeller 18.09.2012 09:00
Ну все! Тримайся!
Кілька тижнів всіх чекають нові прожекти,потім їх чиновники тихо захоронять.
Хоч не пускай мера в Європу :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100