У період дії воєнного стану не застосовуються норми статей 71-73 Кодексу законів про працю України щодо компенсації за роботу у святкові і вихідні дні та заборони залучення працівників у святкові і вихідні дні.

1649849247031  

Про це «Прочерку» пояснили в управлінні Держпраці України в Черкаській області. Такі зміни в українське законодавство внесено Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набув чинності 24 березня.

Відповідно до статті 6, у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої - п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України.

Це означає, що в період дії воєнного стану немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому за цими загальними правилами працівники мають працювати в понеділок 25 квітня 2022 року з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Крім того, згідно зі статтею 9 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», працівники, які мають дітей у період дії воєнного стану можуть залучатися за їхньою згодою до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

На період дії воєнного стану не діють норми КЗпП щодо:

- скорочення роботи на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів;

- тривалості робочого дня напередодні вихідних днів при шестиденному робочому тижні не більше 5 годин;

- обмеження граничних норм надурочних робіт;

- перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого;

- перенесення вихідних та робочих днів відповідно до рекомендації Кабінету Міністрів України;

- заборони залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні;

- компенсації за залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100