реклама

реклама

20 вересня у Черкасах стартувала медична акція із діагностики та раннього виявлення раку молочної залози. Місячник приурочено до Дня боротьби із раком молочної залози, який відзначається 20 жовтня. Протягом часу дії акції – із 20 вересня по 20 жовтня – у Черкасах працюватиме пересувний мамограф Черкаського обласного онкологічного диспансеру, що проводитиме безкоштовну діагностику РМЗ для всіх мешканок міста.

Протягом місяця пересувний мамограф зупинятиметься у «спальних» районах Черкас. Про його появу завчасно інформуватимуть афіші та волонтери, що поширюватимуть профілактичні медичні буклети з інформацією про ризик РМЗ та можливість його уникнути. Наразі мамограф працює у районі кінотеатру «Мир», де уже за перші години його роботи дослідження пройшло понад 30 черкащанок, підозру на рак було виявлено відразу у двох обстежених жінок. Загалом, протягом одного дня обстеження на пересувному мамографі зможуть пройти до 50 черкащанок. Про це інформують в Черкаському прес-клубі реформ.

Крім проведення власне мамографічних обстежень, на базі автомобіля знаходиться і все необхідне обладнання для проведення експрес-діагностики рівня цукру крові та показників серцево-судинної діяльності, а також – УЗД (як допоміжного засобу мамо графічної діагностики).

Загалом, проведення акції має на меті виявлення передонкопатологій, онкологічних та інших небезпечних хвороб.

Сьогодні Україна уже подолала бар’єр у 1 мільйон онкохворих. Це означає, що на рак хворий кожен 45-й українець. З’ясувалось, що показники захворюваності на рак у обласному центру подекуди гірші, ніж у найвіддаленіших районах. Хоча і інформація про небезпеку, і можливість її діагностики (мамографія) саме у Черкасах набагато доступніша.

– Різниця між числом жінок, у яких з’являється рак молочної залози – і тими, хто звертається до лікаря, досить суттєва, - зазначив завідувач онкомамологічного центру Черкаського обласного онкологічного диспансеру, головний мамолог Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської обласної держадміністрації Олег Тюрін. – Щороку діагноз РМЗ встановлюється 16 тисячам жінок в Україні. 7-8 тисяч їх щороку від гине – через виявлення хвороби на пізніх стадіях, що не гарантують ефективного лікування, порятунку життя і здоров’я. Парадоксально, але при однаковому рівні захворюваності у Черкасах та Лисянському районі, у Черкасах вдвічі вища запущеність виявленого раку.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100