реклама

реклама

Колишній бютівець, а нині член фракції Партії регіонів в Верховній Раді Антон Яценко, який балотується до парламенту по Уманському округу, також голосував за закон про наклеп. Нардеп стверджує, що він розуміє, що таке журналістика. Ба більше! Він навіть за те, щоб журналісти мали більше прав! Проте просить враховувати й інший бік медалі.

– Тобто я за демократію! Я нормальна людина! Я навіть законопроект подавав про права журналістів, але ж має бути й інший бік. Бо демократія – це ж не вседозволеність. Так, не повинно бути цензури, але ж не повинна бути і вседозволеність! – говорить Антон Яценко у коментарі «Прочерку». – Подивіться, 100-200 доларів в інтернеті коштує розміщення будь-якої публікації. Більше того, існує бізнес, коли десь з’являється публікація, а потім телефонують і питають: «Чи не хочете за гроші зняти публікацію?»

Журналіст «Прочерку» звернувся до народного депутата з тим самим питанням, з яким ми вже зверталися до нардепів Сергія Терещука, Петра Цюрка і Сергія Пачесюка: чому він проголосував за закон про наклеп?

– У всіх цивілізованих країнах, наприклад, таких, як Англія, Швеція та інші, є закон, що стосується замаху на репутацію. Пригадайте хоча б відомий фільм «Дівчина з татюванням дракона». Там на початку фільму головний герой – журналіст – не зміг довести інформацію, подану в статті, і отримав великий штраф. І це мова йде не про якесь, пробачте, Конго, а про дуже розвинуту країну – Швецію! У нашій країні з одного боку зашкалює джинса, а з іншого боку не існує жодних механізмів захисту репутації людини, – говорить Антон Яценко. – Я нещодавно зіткнувся з цим, коли журналіст Артем Шевченко звинуватив мене у скоєнні ДТП зі смертельними наслідками. Днями Шевченко вибачився переді мною в ефірі каналу ТВі і пішов собі додому. Але ж така інформація може поламати людям сім’ю, бізнес, заляпати репутацію. Мова не йде лише про журналістів і політиків. Може і бізнесмен замовити брудні публікації проти свого конкурента по бізнесу. Наприклад, що якась там продукція нібито шкодить здоров’ю. І бізнесмен збанкрутує! І будуть люди викинуті на вулицю! За це має хтось відповісти чи ні?

При цьому Антон Яценко говорить, що клопочеться про гарантії діяльності журналістів в Україні, тому він навіть підготував законопроект про державну підтримку, про права журналістів.

– Я свого часу очолював інформаційно-аналітичний відділ в Адміністрації Президента. Я розумію, що таке журналістика. Я за те, щоб журналісти мали більше прав. Але тут мова йде про джинсу. Бо якщо хтось просто щось сказав, то слід же перевірити джерела інформації! Бо, як казав класик, словом можна вбити людину! – зазначає Антон Яценко. – Так, можливо, саджати журналістів за наклеп на п’ять років – це занадто. Думаю, що максимум до двох років ув’язнення – це нормально. Але до другого читання я зроблю поправки, щоб не вводити відповідальність у формі позбавлення волі. Може, треба вводити громадські роботи, щоб та людина, яка набрехала, займалася підмітанням або чимось іншим. Плюс додати дуже великий штраф. Якщо грошей немає, можливо, вже тоді ув’язнення. Так, це, може, дуже суворе покарання, але суспільство дуже втомилося від бруду.

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Muller 26.09.2012 23:43
Для него такой зокон нужен как воздух! Тогда он сможет давить на своем "Мерседесе" всех подряд и пусть кто нибуть попробует об этом заявить-клевета и в тюрьму. Вот какая погань пытается пролезть в Раду...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Інна 26.09.2012 14:22
Добре знає ціни на публікації.Ца цю заплатив мабуть за тим же тарифом!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100