реклама

реклама

Село Моринці Звенигородського району може залишитися без дільничної лікарні: на її утримання в цьогорічному бюджеті не вистачає 180 тисяч гривень. Тож чиновники заговорили про те, аби переобладнати сільську лікарню, котра нині обслуговує чотири тисячі селян, під звичайну амбулаторію.

Земляки Тараса Шевченка б’ють на сполох, бо переконані: така економія коштів ударить не тільки по них самих, а й по численних туристах, котрі приїжджають на батьківщину великого Кобзаря.

Головний лікар Моринської дільничної лікарні Василь Зарубайко розповідає «УМ», що цей лікувальний заклад було відкрито до 150–ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Тоді в дільничній лікарні був стаціонар на 50 ліжок, тут було пологове та хірургічне відділення, в останньому навіть проводили складні ендокринні операції. З метою економії коштів за роки незалежності в лікарні вже скоротили сорок ліжок. Тепер, коли в державі починають готуватися до відзначення 200–річчя з дня народження Шевченка, батьківщина поета може залишитися взагалі без дільничної лікарні.

«От учора в нас було 24 крапельниці. Люди хочуть одержувати медичну допомогу у своєму населеному пункті, а не їхати по неї 40 кілометрів до Звенигородки, — пояснює Василь Іванович. — Нерідко лікарської допомоги потребують і туристи, котрі приїжджають у Моринці. Недавно ми рятували від сильної алергійної реакції туриста з Тернополя, якого покусали оси».

Люди в Моринцях кажуть, що до їхньої дільничної лікарні по медичну допомогу звертаються не лише вони, а й жителі сусідніх сіл — Будища, Гнильця, Пединівки, Шампанії і навіть Шевченкового. У тому ж Гнильці, наприклад, залишилися самі пенсіонери. І на їхній виклик головний лікар Моринської лікарні завжди їде. А як буде, коли на кілька сіл залишиться тільки амбулаторія?

«Нехай нас не запевняють, що з амбулаторією нам буде краще. Наше село від райцентру за чотири десятки кілометрів, за скільки звідти «швидка» доїде? І що вони зекономлять? Хіба немає нікому до селян діла?» — обурюється й місцева жителька Галина Рочняк, котра вже написала листа до черкаського «губернатора» Сергія Тулуба.

До речі, згоди на переобладнання Моринської дільничної лікарні під амбулаторію не дали й депутати сільської ради.

Джерело: газета «Україна молода»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100